Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 tuti tipp tavaszi megújuláshoz

10 tuti tipp tavaszi megújuláshoz

egészségétkezésmegújulásmozgástavasz
0

Írta: and

1. Ebéd a szabadban Végre itt a jó idő, s mi sem kellemesebb ilyenkor, mint a konyhából kiszabadulni, és a teraszon tálalni fel az ételt. Ha nem rendelkezel kertes házzal, akkor irány a legközelebbi park, és piknikezz együtt a pasiddal. S bár nyáron van a szezonja, egy kis közös sütögetésre is meg lehet hívni a […]

1. Ebéd a szabadban

Végre itt a jó idő, s mi sem kellemesebb ilyenkor, mint a konyhából kiszabadulni, és a teraszon tálalni fel az ételt. Ha nem rendelkezel kertes házzal, akkor irány a legközelebbi park, és piknikezz együtt a pasiddal. S bár nyáron van a szezonja, egy kis közös sütögetésre is meg lehet hívni a barátokat hétvégén.

2. Hal vacsorára

Magyarországon fogyasztják Európában a legkevesebb halat, pedig az egyik legegészségesebb, és legbőségesebb fehérjeforrás. Ha nálatok is maximum csak karácsonykor kerül hal az asztalra, tavasszal változtass ezen, és hetente legalább kétszer iktass be halat a menüdbe, lehet hering, szardínia vagy lazac.

3. Szellőztess!

Télen bizony nehezen vesszük rá magunkat, hogy fél percnél tovább nyitva hagyjuk az ablakot, pedig a szellőztetés nagyon fontos egészségügyileg is, és a lakás felfrissülése végett is. Éppen ezért, most, hogy beköszöntött a jó idő, ne felejts el naponta legalább fél órát szellőztetni.

4. Vizsgáltasd meg a szemed!

Ahogy öregszünk, nem árt évente egyszer-kétszer megvizsgáltatni a szemünk állapotát. Különösen akkor, ha már amúgy is hordasz okulárét, vagy úgy érzed, hogy mostanában homályosabban, gyengébben látsz. Hidd el, a vizsgálat megér annyit, hogy megóvd a szemed egészségét.

tavaszi2.jpg ()5. Keress hobbit!

Ha már unod a mindennapi rutint, de télen lusta voltál belevágni valami újba, most itt az ideje, hogy találj valami hobbit. Fuss, köss, iratkozz be egy főzőtanfolyamra, lehet az bármi, ami megmozgatja a tested és a szellemed. Nem beszélve arról, hogy így eddig rejtett képességeidet is felszínre kerülnek.

6. Terítéken a magvak

Unod már a sima rizst köretként? Szerencsére ma már rengeteg gabonaféle közt válogathatsz, melyek egészségesebbek is, mint a sima fehér rizs. Próbáltad már a vadrizst, vagy a hajdinát? Esetleg a kuszkuszt vagy a bulgurt? Mindegyikkel feldobhatod a ételeidet, és új ráadásul sokféleképpen variálhatod őket.

7. Lazíts!

Egész nap a gép előtt görnyedsz? Nem csoda, hogy a hátad és a nyakad ezt megsínyli. Mostantól vezesd be, hogy óránként felállsz a székről, és megmozgatod a tagjaidat egy kicsit, így a nap végén nem fogsz totál lemerevedve felkelni.

8. Nevess hangosan!

A nevetés gyógyít. Ez nemcsak mendemonda, hanem tényleg így van. Egy tanulmány szerint egy kiadós nevetés felér egy izzasztó edzés jótékony hatásával, és helyreteszi a vérnyomást is. Szóval nevetésre fel!

9. Hanyagold a transzzsírokat!

A transzzsírok káros hatásáról már számos alkalommal írtunk. Nemcsak a vonalaidnak árt, hanem szívelégtelenségek kiváltó oka is lehet. Éppen ezért a transzsírokat és az üres kalóriákat tartalmazó ételeket lehetőleg kerüld, és válassz tartalmas, telítetlen zsírokat és értékes anyagokat tartalmazó élelmiszereket!

10. Mérd fel családod egészségi állapotát!

Ahhoz, hogy egészséges légy, nem árt egy kis családkutatást végezned egészségügy terén. Például előfordult-e rákos megbetegedés vagy cukorbetegség a felmenőid között, netán magas vérnyomás, mert akkor te is hajlamos lehetsz ezekre a betegségekre. De nem kell megijedni! Ha ennek az információnak a birtokában vagy, máris tudatosabban leszel képes formálni az életviteled, és egy vizsgálat esetén az orvos is tisztábban fogja látni a helyzetet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X