Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 allergén étel – kerüld őket!

8 allergén étel – kerüld őket!

allergénallergiaallergiás rohamdiétaételtáplálkozás
0

Írta:

Vigyázz, mert ezek az ételek ugyan egészségesek, de az arra érzékenyeknél könnyen okozhatnak allergiás reakciót.

Tej

Talán a leggyakoribb allergén étel, többnyire a gyerekek körében, éppen ezért sem ajánlják szakemberek, hogy egy éves kor alatt a tehéntejet igyák az apró emberkék. Egyes felmérések szerint a kisgyermekek 2-5 százaléka tehéntej allergiás, és a szám növekszik. A többség ugyan kinövi, de a tünetek kellemetlenek: ekcéma, csalánkiütés, de akár asztmás roham is jelentkezhet.

Tojás

A legtöbb élelmiszeripari termék (tészta, édesség, stb.) tartalmaz tojást, de sajnos a fehérje és a sárgája is kiválthat allergiás reakciót: csalánkiütés, ekcéma, fejfájás, orrfolyás az enyhébb tünetekhez tartozik.

Földimogyoró

Nem véletlen írják rá még a csokikra is, hogy nyomokban tartalmazhat mogyorót, ugyanis az apró olajos mag a legsúlyosabb reakciókat kiváltó allergének egyike. Az ekcémától egészen az életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedő skálán reagálhat a szervezet.

Hal és a tengeri herkentyűk

Többnyire a a tőkehal és a lazac okoz allergiás reakciókat, de a szardínia, tonhal, és makréla sem veszélytelen azok számára, akik allergiásak rájuk. A tengeri herkentyűk közül a rákfélék és a kagylók okozhatnak ekcémát, kiütéseket, de asztmás rohamot, súlyosabb esetben akár anafilaxiás sokkot is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

allergen2.jpg ()

Diófélék

Nem csak elfogyasztásuk, de a belőlük készült krémek és szépségápolási termékek is allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért minden formában ajánlatos kerülni ezeket azoknak, akik allergiásak rá.

Szója

Kapott már hideget, meleget, egyelőre az a felismerés tartja magát, hogy a férfiak lehetőség szerint ne fogyasszák a szóját. De gyermekkorban sem árt vigyázni, még akkor sem, ha a kicsik többsége kinövi, de aki nem, annak nem árt vigyázni.

Szezámmag

Kevesen gondolnák, hogy az apró kis szezámmagok milyen veszélyesek is lehetnek az érzékenyek számára: ájulás és/vagy orvosi beavatkozást igénylő állapot is felléphet.

Zeller

Fogyasztása bőrkiütést és szájduzzadást okozhat az arra érzékenyeknél, de akár émelygés, asztmás roham, vagy súlyosabb esetben anafilaxiás sokkot is okozhat. Főzött állapotban sem veszélytelen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X