Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre van szükséged télen – vitaminok és ásványi anyagok

Erre van szükséged télen – vitaminok és ásványi anyagok

ásványi anyagegészségmegőrzéstélvitaminszükséglet
0

Írta: and

A-vitamin Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a bőr és a nyálkahártya egészségének fenntartásához. Hiánya szerepet játszhat a felnőttkori látásromlásban, és az immunrendszer gyengülésében, emellett a karotinok nagyon fontos antioxidánsok is. Fogyassz sok tengeri halat és májat, hogy megfelelő mennyiséghez juss ebből a vitaminból, de nagy mennyiségben megtalálható a sárga gyümölcsökben és zöldségekben is. C-vitamin Szükséges a […]

A-vitamin

Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a bőr és a nyálkahártya egészségének fenntartásához. Hiánya szerepet játszhat a felnőttkori látásromlásban, és az immunrendszer gyengülésében, emellett a karotinok nagyon fontos antioxidánsok is.
Fogyassz sok tengeri halat és májat, hogy megfelelő mennyiséghez juss ebből a vitaminból, de nagy mennyiségben megtalálható a sárga gyümölcsökben és zöldségekben is.

C-vitamin

Szükséges a kollagén és a más anyagok termeléséhez, valamint az fertőzések elleni küzdelemhez. Fontos antioxidáns, valamint segíti a vas felszívódását is. Kutatások szerint összefüggés lehet a C-vitamin hiánya, és a méhnyakrák kialakulása között, így figyelj oda a fokozott fogyasztására – télen az immunrendszerednek amúgy is nagy szüksége van rá.
Zöldségekből és gyümölcsökből juthatsz hozzá leginkább, de tabletta formájában is pótolhatod.

D-vitamin

Manapság szupervitaminként emlegetik, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez. Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását.
Sok D-vitamint tartalmaz a halmájolaj, a tojás, a tonhal, a lazac és a szardínia is, igyekezz ezeket rendszeresen fogyasztani.

E-vitamin

Erős antioxidáns, védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök hatásaitól. Lassítja a sejtek öregedési folyamatait.
Növényi olajok, búzacsíra és kemény héjú gyümölcsök fogyasztásával juthatsz hozzá.

Folsav

Elengedhetetlen a hemoglobin képzéséhez, hiánya vérszegénységet okozhat. Emelt mennyiségre van szükség belőle a terhesség alatt, vagy teherbeesés előtt, mert segítségével megelőzhetők a magzati rendellenességek.
Zöld leveles zöldségekben, májban, bimbóskelben, brokkoliban, hüvelyesekben, és búzacsírában nagy mennyiségben található.

Vas

A hemoglobintermeléshez, az oxigént szállító vörösvérsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a vas. Vastartalmú enzimek segítenek átalakítani a béta-karotint a szervezetben, és nagyon fontosak a kollagén termeléséhez is. Nőknek a mindennapokban is kétszer annyi vasra van szükségük, mint a férfiaknak, de terhesség esetén még ennél is többre.
Hozzájuthatsz belsőségekből, sovány húsból, szardíniából, tojássárgájából és zöld leveles zöldségekből.

Kalcium

Nőként fokozottan ki vagy téve a csontritkulás veszélyének, ennek megelőzésére, és a fogak erősítéséhez létfontosságú ez az ásványi anyag. Szükséges az egészséges ideg és izomműködéshez is.
Magas kalciumtartalmúak a tejtermékek, az olajos-halkonzervek, a zöld levélzöldségek és a szezámmag, ezekből viheted be a mennyiséget.

Cink

Sok enzim működésében vesz részt. Elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, de fontos szerepe van a petefészkek fejlődésében és a szaporodásban is.
Magadhoz veheted vörös húsokkal, földimogyoróval és napraforgómaggal.

Jód

Rendkívül fontos a pajzsmirigy működésének egészségéhez, főleg terhességben, amikor a jódhiány károsíthatja a magzatot is.
Hozzájuthatsz jódozott só, tengeri alga, rák és kagyló fogyasztásával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X