Főoldal > EGÉSZSÉG > 17 durva méreganyag, amit ismerned kell!

17 durva méreganyag, amit ismerned kell!

egészségméreganyagokméregtelenítés
0

Írta:

  Segítségedre lesz ez a kis méreganyag határozó, amelyben azokat a leggyakoribb anyagokat gyűjtöttük össze számodra, melyek elkerülésére a mindennapokban is könnyedén odafigyelhetsz. 1. AmmóniumA  fémtisztító szerek gyakran tartalmazzák. Használatuk során mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek légzési nehézségeket is kiválthatnak. Használj inkább tömény alkoholt vagy almaecetet! 2. AszpartamGyakori édesítőszer, a legtöbb light vagy cukormentes élelmiszerben […]

 

Segítségedre lesz ez a kis méreganyag határozó, amelyben azokat a leggyakoribb anyagokat gyűjtöttük össze számodra, melyek elkerülésére a mindennapokban is könnyedén odafigyelhetsz.

1. Ammónium
A  fémtisztító szerek gyakran tartalmazzák. Használatuk során mérgező gázok szabadulhatnak fel, amelyek légzési nehézségeket is kiválthatnak. Használj inkább tömény alkoholt vagy almaecetet!

2. Aszpartam
Gyakori édesítőszer, a legtöbb light vagy cukormentes élelmiszerben megtalálható. Erős mérgező hatású szer, több betegség kialakulásáért is felelős lehet. Hasonló hatású édesítőszer a nátrium-ciklamát is. Ízesíts helyettük inkább természetes édesítőszerekkel!

0024416_1.jpg ()

3. Benzol
Leggyakrabban a súrolószerekben, de például füstölőkben is meg található. Rákkeltő hatású. Tisztításhoz használj konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát!

4. Fluor 
A  fogkrémek nagy része tartalmaz fluort. Irritáló hatású, nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Károsíthatja az ideg-és emésztőrendszert. Részesítsd előnyben a fluoridmentes fogrémet és a fogselymet!

5. Formaldehid
Spray-ben, illatosító gélben, illatgyertyákban, farostból készült tárgyakban található meg. Fejfájást és rosszullétet okozhat, irritálja a tüdőt és a szemet. Lakásodat illatosítsd inkább szárított növényekkel, levendulával, naranccsal, fahéjjal, citromhéjjal vagy akár mentával!

6. Gyapot
Búrtoraink nagy része tartalmaz gyapotot, amely az egyik legerősebben permetezett növény. Mindig mosd ki a megvásárolt szöveteket, mielőtt használnád!

7. Hidrogén-peroxid
A világos színű hajfestékek egyik alkotóeleme. Irritálja a bőrt, fejfájást okoz, és károsíthatja az idegrendszert. Használj természetes anyagokat, hennát vagy kamillát!

8. Ízfokozók
Napjainkban sajnos egyre több élelmiszer tartalmaz ízfokozót, amelyekkel a gyártók igyekeznek a fogyasztók érzékszerveit befolyásolni. Azon kívül, hogy étvágyfokozó hatásuk miatt elhízás is előfordulhat, többek között allergiás reakciókat, fejfájást, gyengeséget is okozhatnak. A leggyakoribb ízfokozó a glutaminsav és a nátrium-glutamát. A konzervek, sűrítmények, porok helyett készíts a természetben megtalálható anyagokból egészséges ízfokozókat.

9. Metil alkohol
Ablaktisztító szerek egyik összetevője, és igen erős méreganyag. Helyette ecetes vízzel is gyönyörűen tisztára moshatod az ablakot!

10. Nátrium-hipoklorit
Fellelhető többek között a fehérítőkben és tisztítószerekben. Irritálja a bőrt és a szemet, allergiás reakciókat okozhat, és nagy mennyiségben károsíthatja a tüdőt. A forró víz konyhasóval például sokkal kíméletesebb fertőtlenítőszer!

11. Parabén
Leggyakrabban a kozmetikumok és dezodorok tartósítására használják. A bőrbe kerülve hormonális hatású, és akár rákkeltő is lehet. Keresd az üzletekben inkább a parabén-mentes dezodorokat!

12. PVC
Ebből az anyagból készült tárgyak vagy padló növelheti a légúti megbetegedések esélyét. A természetes fából készült parketta szebb, és nincs káros hatással szervezetedre! Emellett, amennyire lehet, kerüld a műanyag tárgyakat!

13. Sósav
Különböző háztartási tisztítószerekben fordul elő. Irritálja többek között a bőrt és a szemet. Helyette használj természetes savakat, ecetet vagy citromot!

14. Színezékek
A legtöbb élelmiszer tartalmaz színezéket. A színezékek idegrendszeri elváltozásokat, allergiás reakciókat de akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Bioélelmiszerek vásárlásával kikerülheted ezek fogyasztását.

15. Tartósítószerek
A színezékek és ízfokozók mellett az élelmiszerek gyakori alkotórészei.  Mellékhatásaik közé tartoznak az allergiás reakciók, de akár a májat is megterhelhetik.  Leggyakoribb tartósítószerek a szorbinsav, benzoésav, kéndioxid-, és szulfidvegyületek, nitrit-, és nitrátvegyületek. Fogyassz frissen facsart gyümölcsleveket, és mindig nézd meg, hogy mit vásárolsz!

16. Toluol 
A körömlakk egyik összetevője. Irritálja a bőrt, károsítja a májat, a vesét és a keringési rendszert. Érdemes kockáztatni?

17. Triklozán
Kozmetikai és egészségügyi termékek gyakori összetevője. Bőrirritáló hatású, és mivel megöli a baktériumokat, előidézheti a gombák elszaporodását. Mindig nézd meg a kozmetikumok összetételét, és használj natúrkozmetikumokat!

Forrás: A Napsugár Életház sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X