Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 dolog, amit nem tudtál a mézről

4 dolog, amit nem tudtál a mézről

cukorédesítőegészségfahéjmez
0

Írta:

Ha te is szereted a mézet, ismerd meg még jobban!

Minél sötétebb…

A méz amellett, hogy kedvenc édességeink alapját képezi, számos pozitív tulajdonsággal bír.  Magas a C, B1, B2 és B6 vitamin tartalma, valamint gazdag ásványi anyagokban. Minél sötétebb egy méz, annál több hasznos tápanyag található meg benne. Rengeteg fajtája ismert, az egészen világos, folyékonytól kezdve a sűrű, vágható állagúig. Onnan is tudható, hogy minőségi mézet vásároltál, hogy az idő múlásával elkezd kristályosodni, ezt sokan nem kedvelik, pedig nem jelent minőségi romlást. Állítsd meleg vízbe, és várd meg, míg újra visszanyeri folyékony állagát.

Rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, javítja az immunrendszer működését. Erős antibakteriális hatása miatt influenza szezonban tanácsos reggelente egy kiskanállal elfogyasztani reggeli közben. A méz képes az idegrendszert is megnyugtatni, így nemcsak egészségesen, de kiegyensúlyozottan is vághatsz neki a napnak. Ha extra energiára van szükséged, kávédat is ízesítheted vele – elveszi az ital csersavasságát.

Mikor ne használjuk?

Fokozottan érdemes vigyázni, vagy a kezelőorvos tanácsát kikérni cukorbetegség esetén. Ugyan a méz 80%-ban szőlő- és gyümölcscukor, a szénhidrát tartalma is igen magas, tehát nagyon elszánt fogyókúráknál tanácsos figyelni az adagolásra. Pollen- és virágpor-allergiások, valamint gyomorsav túltengésben szenvedők kisebb mennyiségekben fogyasszák. Szakemberek szerint 1 éves kor alatti gyermekeknek nem is szabad mézet adni.

Az egyre szaporodó támogatók ellenére mézzel nem érdemes sütni: 45 fok felett az értékes enzimeinek nagy része elbomlik, sőt egyes tanulmányok szerint egészségre káros anyagok keletkeznek benne.

shutterstock_17678113.jpg ()

Méz és fahéj

Egy kanadai tanulmány szerint számos betegséget lehet kezelni a méz és fahéj párosával. Ez a két anyag együtt ugyanis képes egy löketet adni az immunrendszernek, és jól elbánik a vírusokkal. Például, ha a reggeli pirítósunkat mézzel és fahéjjal fogyasztjuk el, csökkenthetjük a koleszterinszintünket, védve ezzel magunkat a szívinfarktus veszélyétől. A méz szintén kiválóan alkalmas a kiszáradt, kicserepesedett bőr regenerálására, csak be kell kenni a problémás területet, és pár percig rajta hagyni.

Vigyázz, hamisítják!

Az egyik legnagyobb botrányt az utóbbi évek mézhamisítási botrányai váltották ki. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a boltok polcain nagy számban sorakoznak a hamisított termékek, melyeket répa- és nádcukorral dúsítottak. Ezeket – az elsősorban a Távol-Keletről származó ál-mézeket elkerülheted -, ha alaposan áttanulmányozod a címkéket és meggyőződsz róla, hogy hol gyártották az árut. Ha biztosra akarsz menni, nézz be egy bioboltba – az itt kapható, védjeggyel ellátott üvegekben biztosan igazi mézet találsz. Mindamellett a környezetszennyezés következtében egyre szaporodó méhbetegségek ellen használt szerek maradványai miatt sem kell aggódnod. Ökológiai gazdaságokban ilyen anyagok nem kerülhetnek a termékbe, ugyanis a felmerülő problémákat itt természetes módszerekkel védik ki.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X