Főoldal > EGÉSZSÉG > Összebújás terhesség és szoptatás alatt? – szakértői szemmel

Összebújás terhesség és szoptatás alatt? – szakértői szemmel

szexszoptatásvárandósság
0

Írta: and

Amikor a nő a várandósság alatt tartózkodik a szexuális együttléttől, az feszültséghez vezet a pár kapcsolatában. Aztán jön a szülés, a tényleges orvosi tilalom 6 hétig. A szülők talán már teljesen leszokott a szexről, és a szoptatással járó kimerülés, érzelmileg a baba felé fordulás sem kedvez annak, hogy újra egymásra találjon a pár.  Sem a […]

Amikor a nő a várandósság alatt tartózkodik a szexuális együttléttől, az feszültséghez vezet a pár kapcsolatában. Aztán jön a szülés, a tényleges orvosi tilalom 6 hétig. A szülők talán már teljesen leszokott a szexről, és a szoptatással járó kimerülés, érzelmileg a baba felé fordulás sem kedvez annak, hogy újra egymásra találjon a pár.  Sem a nőgyógyász sem a védőnő nemigen hozza fel a témát, kérdezni pedig zavarba ejtő. A nő engedelmeskedik ösztöneinek -   pl: arra törekszik, hogy az anyai teendőket a lehető legjobban ellássa – és  magányos. A férfi biztosítja a megélhetést, türelmesen próbál jó apa lenni, de a férfiassága sóvárog az elvesztett nő után, s némán magányos. Természetesen  sok minden történhet, de a magas válási statisztikák sajnos nem túl biztatóak.  Nem ritkán a következő gyermek születése adja meg a kegyelemdöfést. Ha mindkét fél az ösztönei szerint cselekszik, baj van. Milyen változtatást enged hát a tudomány ezen a téren?

0021036_1.jpg ()

1. tévhit: Az együttléttel járó mechanikai hatás és a női orgazmus méhösszehúzó hatása serkentheti az embrió kilökődését és a koraszülés megindulását.

Ez azonban nem megalapozott. A mesterséges megtermékenyítés után 24 órán belül engedélyezett együttlét szignifikánsan növelte például az embriók beágyazódásának esélyét.  Érdekes módon ez még egyébként terméketlen ondó esetén is igaz. Egy a várandósság alatt végzett tanulmányban 187 koraszülésen átesett nőnél vizsgálták a 2 héten belüli megelőző együttlétek, illetve orgazmusok gyakoriságát. Itt éppen az együttlét és orgazmus határozott kockázatcsökkentő hatása igazolódott.

2. tévhit: Az együttlét  fertőzést okoz, így  vetéléshez, idő előtti burokrepedéshez (a magzatvíz elfolyása a fájások megindulása előtt) és koraszüléshez vezet.

Ez sem tűnik megalapozottnak, sőt… A kérdéssel foglalkozó tanulmányok nem mutattak ki párhuzamot az együttlét és a hüvelyi gyulladások között. Még az ismert fertőzés miatt kezelést kapó várandósoknál sem volt negatív hatása az együttlétnek. A legérdekesebb, hogy bakteriális vaginosisban (tartósan fennálló kóros hüvelyi baktérium-egyensúly) szenvedő várandósoknál az együttlét még csökkentette is a koraszülés esélyét. Ezt hívom én kéményseprő hatásnak. A makk „jégkaparó” szerű karimája segít ugyanis leválasztani a felületes hüvelyhámot, melyben esetleg kórokozók lapulnak, az ondóban lévő cukor pedig eleségül szolgál a tejsavbaktériumoknak.

3. tévhit: A szülés várható ideje táján már veszélyes az együttlét.

Ennek is az ellenkezője igaz. A szülés várható idejét megelőző rendszeres együttlét segít abban, hogy a szülés időben elkezdődjön, ne legyen szükség a szülés megindítására. Nem fokozza az időelőtti burokrepedés (a magzatvíz elfolyása a fájások megindulása előtt). Ezen a téren a vizsgálatok az együttlétet a terminustúllépés kezelésére javasolják, mint a szülésindítás speciális formája. Feltehetnénk a kérdést: az együttlét a várandósság elején csökkenti a koraszülés esélyét, a terminusban pedig növeli a szülés esélyét? Úgy tartjuk, hogy a méhizom érzékenysége változik meg a normális szülés idején.

A szakértő véleménye:
Összegzésképpen több mint 39000 nő szexuális aktivitását vizsgáló tanulmány eredménye szerint a várandósság mindegyik szakaszában az együttlét növelte a megfelelő ideig kihordott terhesség esélyét, és nem volt semmilyen károsító hatása. Ezt a véleményt 59 nagy tanulmány eredményeit összevető vizsgálat is megerősítette. Ne feledd:  a fent leírtak  az egészségesen haladó várandósságra vonatkoznak. Ha azonban a várandósság során kóros állapotok lépnek fel, átmenetileg szüneteltetendő az együttlét. Ilyen kóros állapot lehet: a vérzés, rendszeres fájástevékenység (görcsölés), gyulladásos, kezeletlen tünetek (pl. kellemetlen szagú folyás), illetve a szülés utáni időszak, amíg a véres váladékozás tart. Ez általában 6 héten belül befejeződik, ezért hazánkban az orvosok rendszerint 6 hetes tilalmat határoznak meg (mely a kádfürdőre is vonatkozik).

Szexuális együttlét szoptatás alatt?
A szoptatás sok nő számára olyan tényező, amelyet addig a párkapcsolatában kapott meg: szoros testi kontaktus, intim, testi, lelki együttlét. Csaknem folyamatos függőségi viszony. Metakommunikáció, majd kommunikáció. A mell, mely korábban az erotika és a párkapcsolat egyik fontos gyöngye volt, most egyrészt a szent anyaság szimbóluma, másrészt megviselt, érzékeny tápláló. Érthetően nehéz a két világ harmonizálása, s a nő hűséges típus, egyszerre csak egyet szeret. Tudom ez túlzás, de hiszem, hogy érdemes külön figyelmet és törődést szentelni ennek a tényezőnek is. A férfi lehet türelmetlen – ez a nő elvesztéséhez vezet. A nő mindenféle indokkal lehet tartósan elutasító – ez a férfi elvesztéséhez vezet. A fent említett nagy vizsgálat azt is felvetette, hogy egyáltalán nincsen a férfiak aktivitását, véleményét elemző tanulmány. A férfiak itt is csendben vannak a problémájukkal.
Mit tehetsz?
Valamilyen módon meg kell hát őrizni a nőt és a férfit a kapcsolatban. Nem szabad „csak” anyává és apává válni. Ez mindkét fél részéről sokszor igényli az ösztönökkel, természettel ellentétes tetteket, de a gyermek pillanatnyi érdekei helyett a hosszú távú, stabil családot csak ez hozhatja létre. A tudományos eredmények szerencsére emellett állnak. A rendszeres testi-lelki együttlét javítja a várandósság és a házasság kimenetelét.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X