Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes allergén készítmények mustrája

Veszélyes allergén készítmények mustrája

allergiagyógynövények
0

Írta:

Az allergia tulajdonképpen egy tévedés. Az immunrendszerünk tévedése, mert a mindennapi, ártatlan anyagokkal (pollenekkel, porral, állati szőrrel) ellenségként bánik. Sajnos a lehetséges tévedések a gyógynövényeket sem kímélik: az allergiára hajlamosak szervezete figyelmen kívül hagyja a gyógyító hatást, mert allergiás reakcióval válaszol a növény pollenjére, illetve a belőle készült teára, krémekre, olajokra és kivonatokra is. Gyom […]

Az allergia tulajdonképpen egy tévedés. Az immunrendszerünk tévedése, mert a mindennapi, ártatlan anyagokkal (pollenekkel, porral, állati szőrrel) ellenségként bánik. Sajnos a lehetséges tévedések a gyógynövényeket sem kímélik: az allergiára hajlamosak szervezete figyelmen kívül hagyja a gyógyító hatást, mert allergiás reakcióval válaszol a növény pollenjére, illetve a belőle készült teára, krémekre, olajokra és kivonatokra is.

Gyom vagy csodaszer?

Egyes gyakran használt gyógynövények a gyomok és ürömfélék közé tartoznak, ez pedig azt jelenti, hogy épp olyan reakciót válthatnak ki a szervezetben, mint például a legtöbb panaszt okozó parlagfű. Aki tudja magáról, hogy erre a növényre allergiás, az vigyázzon az alábbi gyógynövényekkel.

Csalán
Népszerű és hatékony gyógyítója a köszvénynek, a magas vérnyomásnak, a reumának, valamint vértisztítóként és vizelethajtóként is alkalmazzák.
Így helyettesítheted: Magas vérnyomásra galagonyát, köszvényre, reumára fekete bodzát, vízhajtóként petrezselymet javaslunk helyette.

Lándzsás útifű
Baktériumölő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt kedvelt. Alkalmazzák légúti megbetegedésekre, jó köhögéscsillapító, nyákoldó.
Így helyettesítheted: Légúti panaszokra bodzát, gyulladáscsökkentőként feketenadály-gyökeret próbálj inkább.

Fekete üröm
Gyakran használják diétás ételek elkészítéséhez, mert zsírsemlegesítő, emésztéskönnyítő hatása van, emellett görcsoldó, idegerősítő is.
Így helyettesítheted: Az emésztés könnyítésére köménymagot, görcsoldóként orbáncfüvet és borsmentát használhatsz.

Veszélyes fészkesek

A fészkes virágzatú növények olyan anyagokat (szeszkviterpén-laktonokat) tartalmaznak, amelyeket előszeretettel használnak gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásuk miatt, de a belőlük készült teák, krémek, kapszulák súlyos keresztallergiás reakciót – bőrvörösséget, kiütést, viszketést, gyomor- és bélproblémákat, valamint légúti tüneteket – válthatnak ki a parlagfűre, napraforgóra vagy éppen az ibolyafélékre érzékenyeknél. Ha az utóbbiakra allergiás vagy, célszerű ezeket a növényeket is kerülnöd:

0018383_1.jpg ()

Árnika
Kiváló gyógyír gyomorfekély, vérszegénység és reumatikus panaszok esetén, külsőleg borogatásként sérülésekre, zúzódásokra ajánlják.
Így helyettesítheted: Zúzódásokra a babér főzetét, gyomorfekélyre orbáncfüvet és apróbojtorjánt javaslunk.

Kamilla
Az egyik legismertebb gyógynövény, fertőtlenítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő és immunerősítő. Gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarokra is hatásos. Sajnos azonban egyike a leggyakrabban allergiát okozó szereknek.
Így helyettesítheted: Vesepanaszok, hólyagproblémák esetén medveszőlővel, gyulladáscsökkentés céljából fűzfakéreggel váltható ki.

Körömvirág
Bőrápoló, sebgyógyító készítmények gyakori összetevője, fekélyekre borogatásként is alkalmazható. Belsőleg gyomorfekély és epebántalmak esetén használják.
Így helyettesítheted: Epebajra ezerjófüvet, fekélyekre nyárfarügyet próbálj inkább.

Echinacea (bíbor kasvirág)
Az immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású szerek közül az egyik legismertebb, ám sajnos nem minden esetben ártalmatlan.
Így helyettesítheted: A ginszeng és a sáfrányos szeklice jó alternatívája lehet.

Édes kockázatok

A méhészeti termékek rendkívüli gyógyhatásokkal bírnak, de vigyázat, allergének is lehetnek!

Méz
Ideális szénhidrátforrás, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és fehérjéket. Jelentős antibiotikus hatása van.
Így helyettesítheted: Aki tudja, hogy a méz alapjául szolgáló növényre allergiás, ne fogyassza. Legjobb, ha olyan mézet eszik, amelynek alapanyaga nem akkor virágzik, amikor az allergiáját kiváltó növény. Ha valaki egyáltalán nem fogyaszthat mézet, ezüstkolloidot javaslunk helyette kúraszerűen, ez hatékony a vírusok, baktériumok, gombák ellen.

Propolisz
Ezt az anyagot a kaptárépítő méhek fertőtlenítő, tartósító és építő anyagként használják. Több mint a fele gyanta, amelyet a fák kérgéből, rügyeiből gyűjtenek. A többi részét viasz, illóolajok, virágpor, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok és bioflavonoidok teszik ki. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású, emellett növeli az erek rugalmasságát. Gyógyítja a gyomorhurutot, a nyombélfekélyt, a vastagbélgyulladást és a felső légúti megbetegedéseket.
Így helyettesítheted: Virágporra allergiásoknak egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Kontaktallergiát vált ki, azaz a reakció ott alakul ki, ahol a testünk érintkezik az anyaggal. Mivel gyakran csak egy-két nappal később jelentkeznek a tünetek, addig akár többször is érintkezhetünk vele. Aki nem élvezheti a propolisz különleges hatásait, annak érdemes a fokhagymát kipróbálni helyette.

Méhpempő
A krémes folyadékot a dajkaméhek termelik a megemésztett virágporból. Megtalálható benne szinte az összes B-vitamin, ezen kívül aminosavak, C-vitamin, ásványi anyagok. Úgy tartják, hogy a méhpempő növeli az állóképességet és oldja a stresszt.
Így helyettesítheted: Virágporra érzékenyek kerüljék, bármilyen jótékony is. Bizonyos hatásai helyettesíthetők grépfrútmag-kivonattal.

Becsapós kozmetikumok
Bizony, a szépítőszereinkben is rejtőzhetnek olyan összetevők, amelyeket évtizedek óta hatékony bőrápolóként tartunk számon, ám egyre többeknél váltanak ki allergiás reakciót vagy irritációs bőrjelenséget, úgynevezett kontakt dermatitiszt.
– Ásványi olaj: A bőr felszínén egészen vékony réteget képez, ezzel akadályozza a bőr légzését, így fokozza az aknék és más problémák kialakulását.
– Kollagén: Amennyiben állati eredetű, nagy méretű részecskéi elzárhatják a pórusokat, irritálva ezzel a bőrt.
– Lanolin: A birkagyapjúból kinyert anyag sok krémben és olajban megtalálható. A kozmetikai iparban használt lanolin gyakran szerves növényvédő szerekkel szennyezett, emiatt allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.
– Oxigén: Mivel az oxigén romlási folyamatokat indít el a krémben, ennek ellensúlyozására jókora adag tartósítószert pakolnak mellé, ez okozhat allergiát.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X