Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem tudod visszatartani? – Az inkontinencia szakértői szemmel

Nem tudod visszatartani? – Az inkontinencia szakértői szemmel

egészséginkontinenciavizelet-vissatartás
0

Írta: and

Nőgyógyászként saját tapasztalataim természetesen a hölgyekre vonatkoznak. Ez a betegség régen is nagyon gyakori lehetett, de az utóbbi években egyre több nő vállalja fel nyíltan az inkontinenciát különösen azóta, hogy kiderült: a betegség gyógyítható. Hazánkban a fő „kezelési módja” az inkontinenciának az inkontinencia-betét. Minden részletre kiterjedő diagnosztikus és terápiás centrum – ismereteim szerint – még nem […]

Nőgyógyászként saját tapasztalataim természetesen a hölgyekre vonatkoznak. Ez a betegség régen is nagyon gyakori lehetett, de az utóbbi években egyre több nő vállalja fel nyíltan az inkontinenciát különösen azóta, hogy kiderült: a betegség gyógyítható. Hazánkban a fő „kezelési módja” az inkontinenciának az inkontinencia-betét. Minden részletre kiterjedő diagnosztikus és terápiás centrum – ismereteim szerint – még nem létezik, csaknem mindegyik  korszerű kezelési mód elérhető, csak meg kell találni a megfelelő szakembert.

Miért alakul ki inkontinencia?

A vizelet akaratlan elcsöppenése - pl. a túlfeszített hólyag miatt, a baba nyomása miatt a várandósság alatt vagy heveny hólyaghurut esetén – bárkinél előfordulhat. A krónikus betegség rendszerint fokozatosan alakul ki. A húgyhólyag a kismedence elülső részében, a méh előtt található. A hólyag és a húgycső egymással bezárt szöge, mechanikusan segíti a vizelet visszatartását. A hólyag kiürítésekor a húgycső záróizma és a gáttájék elernyed, a hólyag ürítő izmai pedig megfeszülnek. Egészséges állapotban a hólyag ilyenkor csaknem teljesen kiürül. A vizelet elcsöppenése a fenti tényezők külön-külön, vagy együttes megváltozása által jön létre.

Az inkontinenciára hajlamosító tényezőket illetően nincs teljesen egységes álláspont, de az általánosan elfogadott okok a következők lehetnek:

  • kor
  • fehérbőrű és japán eredet
  • traumás szülésből fakadó ideg-izom és kötőszöveti sérülés
  • gátmetszés és harmad- negyedfokú gátsérülés
  • a szülés oxytocinnal való serkentése
  • elhúzódó vajúdás
  • elhúzódó kitolási szak
  • nagy gyermek megszülése
  • szülés befejező hüvelyi beavatkozás (vacuum vagy fogós szülés)
  • maga a várandósság (szülési módtól függetlenül)
  • a változókor, ösztrogén-hormonhiányos állapot
  • előzetes méheltávolítás
  • dohányzás
  • Elhízás
  • veleszületett kötőszöveti gyengeség
  • irónikus köhögés és székrekedés
  • fokozott haspréssel járó munkakörök (emelgetés)
  • idegrendszeri betegségek
  • cukorbetegség
  • bizonyos gyógyszerek
  • előzetes hüvelyi, hólyagnyak körüli műtétek, stb.

Mi a stressz-inkontinencia?
Stressz-inkontinencia esetén köhögéskor, futáskor, megerőltetéskor eleinte csak időnként, majd később rendszeresen a vizelet elcsöppen. Sajnos a húgycsőben haladó vizelet ingere aktiválja a hólyagfalat összehúzó hólyagürítő izmot, s ezáltal kicsiny cseppenésből, számottevő vizeletvesztés is előfordulhat.

0022696_1.jpg ()

Mi a késztetéses-inkontinencia?
Amikor bizonyos ingerek (pl. csepegő víz, hazaérkezéskor már a kulcs keresgélése, fázás, stb.) a hólyagürítő izom akaratlan összehúzódását váltják ki, és ha a záró- és gátizmok ereje kevés, a vizelet ismét csak elcsöppen. Ez a késztetéses eredetű inkontinencia (az urológia idevonatkozó tudománya sokkal részletesebb felosztással él, de az áttekintéshez ez is elégséges).

Ez a két inkontinencia fordul elő a leggyakrabban, de sokszor a két típus keveredése is jellemző. 65 év alatti korosztályban a stressz-inkontinencia, 65 éven túl a késztetéses- és kevert inkontinencia a gyakoribb. A két forma különböző kezelése miatt fontos az elkülönítés.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

A kivizsgálás az előzmények gondos felvételével kezdődik, majd a panaszok részletezése után az inkontinencia-kérdőív és hólyagürítési napló elkészítése következik. Ez utóbbi tartalmazza a bevitt és kiürített folyadékmennyiségeket, az időpontokat és természetesen a vizeletvesztés részleteit, hozzá kapcsolódó aktivitást (pl. sport), érzéseket. A következő lépés a vizsgálat, amely kiegészíthető egy speciális gáttáji ultrahang vizsgálattal – ezzel a fontos anatómiai pontok elmozdulása határozható meg. Ezek után – amennyiben műtét lehetősége merül fel -, érdemes urodinámiás vizsgálatot végeztetni. Ezzel nagyobb biztonsággal elkülöníthetők a fent említett inkontinencia formák. Egyszerű vizeletvizsgálatot is javasolt végezni a fertőzések kizárására. Az inkontinencia legegyszerűbb kezelési módjai: az intimtorna, Kegel gyakorlatok, biofeedback, viselkedésterápia, életmód változtatás és a relaxációs technikák alkalmazása. Szakmai leírások szerint az akupunktúra is képes igen sok esetben segíteni. Súlyosabb inkontinencia esetén az említett módszerek kevésbé lehetnek sikeresek, de néhány hónapig mindig érdemes komolyan próbálkozni, mert így elkerülhetővé válik a további műtétes kezelés. A késztetéses inkontinencia kezelése gyógyszerekkel is lehetséges. A stressz inkontinencia további kezelése műtétet igényel. A fiataloknál általában javasoljuk a tervezett gyermekáldás végigvárását a műtéti beavatkozás előtt, ugyanis ellenkező esetben nagyobb a kiújulás esélye. Sajnos ezzel kapcsolatban nincsenek széleskörű orvosi közlemények. Két kisszámú tanulmány egyikében senki nem vált újra inkontinensé, a másikban a hüvelyi szülések után 73%, császármetszés esetén 95% maradt kontinens.

 

          


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X