Főoldal > EGÉSZSÉG > Forradalmi újdonság! Vírusölő szájmaszk a H1N1 ellen!

Forradalmi újdonság! Vírusölő szájmaszk a H1N1 ellen!

H1N1járványszájmaszkvírusölő
0

Írta:

A világújdonságnak számító, összehajtható arcmaszk azoknak is megoldást jelenthet a betegség elkerülésére, akik nem kaphatnak vagy nem szeretnének védőoltást. A GlaxoSmithKline által forgalmazott Actiprotect szájmaszkot bármely cég, intézmény vagy szervezet közvetlenül rendelheti a gyártótól. A maszk könnyen tárolható, bárki szabadon viselheti minden ellenjavallat nélkül, és már most a járvány súlyosabb időszaka alatt elérhető. Szájmaszk – […]

A világújdonságnak számító, összehajtható arcmaszk azoknak is megoldást jelenthet a betegség elkerülésére, akik nem kaphatnak vagy nem szeretnének védőoltást. A GlaxoSmithKline által forgalmazott Actiprotect szájmaszkot bármely cég, intézmény vagy szervezet közvetlenül rendelheti a gyártótól. A maszk könnyen tárolható, bárki szabadon viselheti minden ellenjavallat nélkül, és már most a járvány súlyosabb időszaka alatt elérhető.

Szájmaszk – a legkíméletesebb védelem a H1N1 ellen

A sertésinfluenza néven ismertté vált H1N1 influenza először Mexikóban jelent meg, ahol megfelelő védőoltás hiányában elsősorban maszkokat használtak védekezésre. Jelenleg a pandémia őszre prognosztizált, újabb hullámát már a legtöbb országban védőoltással várják. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a védőoltás még nem lesz elérhető mindenki számára, mire elkezdődik a járvány, vagy az oltás még nem fejtette ki védőhatását. A H1N1 influenza elsősorban a terhes kismamákat, a krónikus betegségekben szenvedőket, az anyagcsere-zavarokkal küzdő, súlyosan elhízottakat veszélyezteti leginkább. A vakcinával történő megelőzés mellett is ajánlott szájmaszkkal védekezni a H1N1 fertőzés ellen. Az elmúlt években a különböző egészségügyi szervezetek (Egészségügyi Világszervezet – WHO, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ-CDC, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ-ECDC és egyéb nemzeti egészségügyi szervezetek) a pandémiára való felkészülésben a már elérhető célzott gyógyszeres lehetőségek és a védőoltás mellett továbbra is fontos szerepet tulajdonítanak a maszkoknak. A WHO megfogalmazta, hogy a nem-gyógyszeres eszközök – beleértve az arcmaszk- széleskörű alkalmazása potenciálisan csökkentheti a pandémia idején a transzmissziót és lelassíthatja a fertőzés terjedését. A WHO ajánlja a maszk alkalmazását főként egészségügyi dolgozóknak, gondozóknak és egyéb olyan munkakörökben (kritikus munkakörök: egyes szolgáltatók, közbiztonságért felelős szervezetek, élelmiszergyártók és szállítók, ivóvízellátók, stb.) dolgozóknak, akik közeli kontaktusba kerülhetnek a betegekkel. Mivel az arcmaszkok révén semmilyen gyógyszer vagy készítmény nem jut a szervezetbe, így azok is használhatják, akik valamilyen okból nem vehetnek fel védőoltást, vagy nem alkalmazhatnak antivirális szereket.

A maszkok szűrési tulajdonságairól

A maszkokat részecskeszűrő tulajdonságaik alapján egy nemzetközi szabvány alapján lehet csoportosítani. A maszkokon olvasható szabvány-jelölések pontos jelentése:

  • FFP1Szilárd részecskék és folyadékködök ellen (4-szeres védelmi tényező).
  • FFP2 – Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai, és folyadékok gőzei, ködje ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak (12-szeres védelmi tényező ).
  • FFP3 – Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, melyek mérgezőek ill. igen mérgezőek. Rákkeltő anyagok, radioaktív anyagok, spórák, baktériumok, vírusok és enzimek ellen (50-szeres védelmi tényező).

Az arcmaszkok tulajdonságainak ismerete különösen azért fontos, mert a WHO, a CDC és az ECDC is egyaránt a cseppfertőzés ellen védő sebészi és a magasabb védelmi fokozatú maszkokat javasolja influenza elleni védelemre. Utóbbiaknak megfelelnek pl. az US NIOSH által meghatározott N95 és az European Union CE által meghatározott FFP2 vagy FFP3 ill. ezekkel equivalens fél-arcmaszkok (FFP= Filtering Face Piece).

Vírusölő szerrel átitatott szájmaszk – teljes körű védelem a H1N1 ellen

GlaxoSmithKline Kft. olyan, a világon egyedülálló arcmaszkot fejlesztett, amely egy úgynevezett virucoat (vírusellenes) hatóanyaggal van átitatva. A termék egy EN 149 szabvány szerinti (FFP2), fejlett technológiájú arcmaszk, ami elektrosztatikus felszínének köszönhetően megszűri a levegőben található vírusokat, kórokozókat. A virucoat bevonat elpusztítja a felületével érintkező valamennyi influenza vírust. Ezzel szinte 100%-os védelmet biztosít a maszk viselőinek. A hagyományos maszkoktól abban különbözik az Actiprotect, hogy nemcsak meggátolja a vírus bejutását a szervezetbe, hanem a maszk felszínére kerülő vírust meg is öli, így a megfertőződés esélye akkor sem áll fenn, amikor a viselője a maszkot megérinti. A maszkot bármely intézmény, szervezet és vállalat megrendelheti munkatársai és azok családjai számára. A maszk kiváló védekezési lehetőséget biztosít a rendszeresen utazóknak, mindazoknak, akiknek a közvetlen környezetében H1N1 fertőzött tartózkodik, akik gyakran kerülnek kapcsolatba idegenekkel. A maszkot azok is használhatják, akik nem kívánják felvenni a H1N1 elleni új védőoltást, ugyanakkor szeretnék elkerülni a fertőzést.

Az Actiprotect maszk fő tulajdonságai:

  • A felületére kerülő influenzavírusok, beleértve a H1N1 vírus, több mint 99.99%-át elpusztítja, hiszen a virucoat bevonat influenza vírus elleni felületi aktivitást eredményez.
  • Bevonata hatékony vírusölő védelmet biztosít egész napra. Nem enged át élő vírust a légzőmaszk belső felületére, szemben az általános FFP2 maszkokkal.
  • A bevonat jól tolerálható: nem irritál, hipoallergén, nem okoz érzékenységet.
  • Csomagolása lehetővé teszi a könnyű tárolást, 1 karton 240 db (240 munkanapra elegendő) maszkot tartalmaz.
  • Szavatossági ideje 3 év
  • 24 órás hatást fejt ki, így csak naponta kell cserélni.
  • 4-típusú védelmet biztosít:
    – megvédi viselőjét mások fertőzésével szemben
    – véd az auto-infekciótól
    – maszk érintésekor fellépő fertőzésveszélytől
    – környezeti fertőzéstől.

 

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X