Főoldal > EGÉSZSÉG > Fokozott étvágy, szájszárazság, levertség? Van visszaút!

Fokozott étvágy, szájszárazság, levertség? Van visszaút!

cukorbetegségdiabéteszdiétaétrendfogyókúra
0

Írta: and

Az egészséges vércukorszint literenként 5,5 millimol, vagy annál kevesebb. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték 7 fölött van. Nem is kevesen a kettő közötti keskeny sávban, a cukorbetegség előszobájában időznek. Akinél az orvos kimutatja a megemelkedett vércukorszintet, annak a statisztikai számítások szerint öt éven belül ötvenszázalékos kockázattal válhat cukorbeteggé, diétás korlátozásokat kell betartania, szövődményeket […]

Az egészséges vércukorszint literenként 5,5 millimol, vagy annál kevesebb. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték 7 fölött van. Nem is kevesen a kettő közötti keskeny sávban, a cukorbetegség előszobájában időznek. Akinél az orvos kimutatja a megemelkedett vércukorszintet, annak a statisztikai számítások szerint öt éven belül ötvenszázalékos kockázattal válhat cukorbeteggé, diétás korlátozásokat kell betartania, szövődményeket és mellékhatásokat kell elviselnie. Ám ha odafigyel az első jelre, változtat az étrendjén és a szokásain, megelőzheti a nagyobb bajt. Jobb ezért intő jelnek tekinteni a magas vércukorszintet, amely arra figyelmeztet, hogy itt az idő a változtatásra! Mindez persze csak a kettes típusú cukorbetegségre igaz, melyet régen időskori formának is neveztek, és amely komoly összefüggésban van az életmóddal. Ennek kialakulása előtt szinte mindig megállapítható egy úgynevezett „prediabéteszes”, vagyis cukorbetegséget megelőző állapot. Ebben a szakaszban a vércukorszint már magasabb, de még nem annyira, hogy az cukorbetegséget jelezne. Azonban nem szabad legyinteni már erre sem, mert a kutatások szerint már az enyhén emelkedett vércukorszint is maradandó károsodást okozhat a szervezetben, főleg a szív- és érrendszerben, így nem kétséges, hogy minél hamarabb be kell vezetni azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek segítenek a vércukorszint helyreállításában. Ezzel ugyanis későbbre halasztható, vagy egyes esetekben teljesen kivédhető a valódi cukorbetegség kialakulása. A legfontosabb a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás. Napi harminc perc aktív testmozgás és a testsúly öt-tíz százalékos csökkentése közel hatvan százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát! Nem lesz szükség követhetetlen, bonyolult dolgokra, csak az egészséges életmód és étkezés alapszabályainak betartására. A nyereség nemcsak az alacsonyabb vércukorszint lesz, hanem egészségesebb, aktívabb, hosszabb élet is. És lehet, hogy a végén még hálás is lesz azért, hogy az orvos időben figyelmeztette.

0020970_1.jpg ()

Ezt válassza!

Szénhidrát: Pékáru, gabona

Elsősorban teljes kiőrlésű, magvakkal, korpával dúsított kenyereket érdemes enni, melyekből lassabban szívódik fel a cukor. Emellett barna rizst, cukrozatlan müzlit, zabpelyhet is szabad fogyasztani.

Hús, húskészítmények: A testsúly csökkentése érdekében részesítse előnyben a sovány felvágottakat (gépsonka, sonka, szalámi, pulykasonka, aszpikos készítmények). A húsok közül bőr nélkül fogyassza a csirkét, a pulykát, a sertés- és marhahúsok közül pedig válassza a soványabb részeket. Kerülje a szalonnát, a császárhúst, a tepertőt, a zsíros kolbászokat és a téliszalámit.

Tej, tejtermékek: A legjobbak a soványak (1,5% zsírtartalommal), a savanyított tejtermékek, sovány sajtok, amelyek magas kalciumtartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek.

Zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök: Ezek alkotják az étrend alapját. Nyersen, köretként, salátának is felhasználhatja ezeket, így a fogyást is segítik. Egyen minél több gyümölcsöt is, így kiválthatja az édességeket – de jó tudni, hogy a szőlőnek, datolyának, ananásznak, fügének és minden aszalt gyümölcsnek magas a szénhidráttartalma, ezért ezeket célszerű korlátozni.

Spórolja ki a veszélyeset!

  • Vagdaltak készítésekor sovány húsrészeket használjon, lazításhoz zsemle helyett korpás kenyeret, búza- vagy zabkorpát.
  • Köretként sűrített vagy sűrítés nélküli főzelékek szerepeljenek, burgonya, rizs inkább fél adagban, kiegészítve nagy adag salátával vagy párolt zöldséggel.
  • Rántáshoz kevesebb olajat és rostban gazdag Graham-lisztet, habaráshoz pedig csökkentett zsírtartalmú tejfölt, kefirt, joghurtot használjon.
  • Tízóraira, uzsonnára főleg gyümölcsöt, salátát egyen.
  • Bő zsírban sütés helyett válassza a zsírszegény sütési módokat (alufólia, teflon, sütőzacskó, gőzpároló, grillezés).

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin szeptemberi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X