Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 meghökkentő tény a székrekedésről

4 meghökkentő tény a székrekedésről

betegségegészségszékrekedésszorulástáplálkozástorna
0

Írta:

A székrekedés manapság igazi népbetegségnek számít: aligha akad olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne küszködött volna a szorulással. Ennek a kellemetlen problémának a kialakulásában nemcsak a helytelen táplálkozás, de a mozgásszegény életmód és számos más tényező is szerepet játszik! Lássuk, mit érdemes tudnod a székrekedés tüneteiről, megelőzéséről és kezeléséről! 1. tény: Gyógyszerek is […]

A székrekedés manapság igazi népbetegségnek számít: aligha akad olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne küszködött volna a szorulással. Ennek a kellemetlen problémának a kialakulásában nemcsak a helytelen táplálkozás, de a mozgásszegény életmód és számos más tényező is szerepet játszik! Lássuk, mit érdemes tudnod a székrekedés tüneteiről, megelőzéséről és kezeléséről!

1. tény: Gyógyszerek is okozhatnak székrekedést

Tévhit, hogy a székrekedést csak a rostban és folyadékban szegény étrend válthatja ki – bár az tény, hogy ha nem fogyasztasz elég nyers és aszalt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készített pékárut, zöldségeket és persze vizet, emésztési problémáid lehetnek. Ugyanakkor a rendszertelen életmód, a stressz, a mozgás hiánya és egyes gyógyszerek is okozhatnak szorulást. Sőt, az orvosok azt is megfigyelték, hogy a várandós nők viszonylag gyakran szenvednek székrekedéstől – náluk a megváltozott hormonális működés okozhatja a problémát.
Tipp: Próbálj rendszert vinni az életedbe! Szoktasd rá magad, hogy minden nap nagyjából ugyanabban az időben menj vécére – emellett mozogj többet, fogyassz naponta legalább három liter folyadékot, és legalább fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt rágcsálj el napközben!

0021789_1.jpg ()

2. tény: Furcsa tüneteket okozhat a szorulás

Gyakran fáj a fejed, folyamatosan lepedékes a nyelved, és csökkent az étvágyad? Lehetséges, hogy az ok a székrekedés: ennek a kellemetlen problémának ugyanis nem a székelési nehézség az egyetlen tünete. Sok érintett számol be rossz szagú leheletről, lepedékes nyelvről, fejfájásról, étvágytalanságról, öklendezésről, rossz hangulatról és ingerlékenységről, valamint kimerültségről, erőtlenségről és álmatlanságról. Sőt, a tartós székrekedés bőrelváltozásokat is okozhat – a bőr sárgás árnyalatúvá vagy a megszokottnál sápadtabbá, petyhüdtté és rugalmatlanná válhat.
Tipp: Mindenképpen menj orvoshoz, ha két vécézés között negyvennyolc óra telik el, ha a székleted a normálisnál keményebb és kisebb mennyiségű, vagy ha utána is megmarad a teltségérzet.

3. tény: Igazi csodaszer a szilva leve

Tudtad, hogy nemcsak  teákkal és tablettákkal veheted fel a harcot a székrekedés ellen? Számos élelmiszer könnyíti meg az emésztést és a székletürítést. Ha szorulásod van, a sok-sok gyümölcs és zöldség, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készített termékek mellett fogyassz barnarizst, joghurtot, kefirt, savanyú káposztát és kovászos uborkát! Ha ezek nem használnak, vesd be nagyanyáink trükkjét: esténként két deciliter vízbe áztass be néhány szem aszalt szilvát. Reggel idd meg a levét, mellé pedig rágcsáld el a gyümölcsöket, így garantáltan könnyebben tudsz majd vécére menni! Hasonló hatású a szilvabefőtt és a szilvalekvár is!
Tipp: Bármennyire is szereted a csokoládét, ha szorulásod van, egy időre mindenképpen érdemes száműznöd az étrendedből – a kakaó, a banán és a füge ugyanis lassítják a bélműködést!

4. tény: Hasznos a székrekedés elleni torna

Ha az étrended megváltoztatása sem segít, próbáld ki a székrekedés elleni tornát: a gyakorlatok reggelente mindössze tíz percet vesznek igénybe, viszont már egy hét után tapasztalható a hatásuk! Feküdj hanyatt, először az óramutató járásával megegyező irányba simogasd a hasad, majd gyengéden, enyhén nyomogasd végig! Ezután húzd a mellkasodhoz a térdeidet, a karjaiddal kulcsold át a lábaidat, majd ebben a testhelyzetben lassan gördülj az egyik, majd a másik oldaladra! Ismételd meg a gyakorlatot legalább tízszer, majd állj fel! Feszítsd meg a hasizmaidat, tartsd így legalább nyolc-kilenc másodpercig, majd lazíts – ezt a gyakorlatot is ismételd meg többször!
Tipp: Akár a munkahelyeden is végezhetsz légzőgyakorlatokat! Szívd be olyan mélyen az levegőt, amennyire csak bírod, tartsd bent egy-két másodpercig, majd erőteljesen fújd ki! Ezt az egyszerű gyakorlatot érdemes közvetlenül vécézés előtt is elvégezned!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X