Főoldal > EGÉSZSÉG > A veszélytelen barnulás titka

A veszélytelen barnulás titka

barnulásszolárium
0

Írta:

Ahogy a dohányosokat sem hatja meg a kátránytól szennyezett tüdő fotója, sajnos, az UV-sugárzás káros hatásainak felsorolása sem tántoríthatja el a napozás szerelmeseit szenvedélyüktől. Hiába figyelmeztetnek a bőrgyógyászok, hogy a szoláriumozás veszélyt jelent a bőrrák megjelenése szempontjából, a szoli-biznisz virágzik. Szakértőink is egyértelműen amellett foglalnak állást, hogy igyekezzünk a szoláriumban töltött alkalmak számát a valódi […]

Ahogy a dohányosokat sem hatja meg a kátránytól szennyezett tüdő fotója, sajnos, az UV-sugárzás káros hatásainak felsorolása sem tántoríthatja el a napozás szerelmeseit szenvedélyüktől. Hiába figyelmeztetnek a bőrgyógyászok, hogy a szoláriumozás veszélyt jelent a bőrrák megjelenése szempontjából, a szoli-biznisz virágzik. Szakértőink is egyértelműen amellett foglalnak állást, hogy igyekezzünk a szoláriumban töltött alkalmak számát a valódi napozáshoz hasonlóan minimálisra korlátozni. (Herrer Dóra sminkes például a gyümölcsök aszalásához hasonlítja a bőrre ható folyamatokat és évente maximum két alkalmat javasol. Kökény Mária természetgyógyász csak depressziósoknak, pattanásos bőrűeknek és pikkelysömörrel küzdőknek ajánlaná a szoláriumozást. Bőrgyógyász szakértőnk, dr. Pfeiffer István már kicsit engedékenyebb, szerinte a heti egyszeri, maximum tíz perces barnulás még megengedhető, de biztonságosabbnak tartja az önbarnítók használatát.) Azzal is tisztában vannak azonban, hogy a totális tiltásnak ebben az esetben sincs értelme, a barnaság igénye jelen volt, van és lesz, ezért inkább azt igyekszünk bemutatni, hogyan barnulhatunk a lehető legkíméletesebben.

Függőséget okoz?

0009282_1.jpg ()

A túlságosan barnára napozott vagy szoláriumozott bőr nem szép látvány, mégis sokan vannak, akik a barnulás terén nem ismernek határokat. Vajon miért nem látják, hogy túlzásba estek? A magyarázat a tanorexia nevű jelenség. A napfény hatására jobb kedvre derülünk, energikusabbak leszünk. A szoláriumozásra is igaz ez, bár jóval kisebb mértékben, ám sokan bármit megtennének, hogy a téli hónapokban is átéljék a fény nyújtotta energizáló élményt. A mai szépségideálnak fontos alkotóeleme a barnaság, napbarnítottan magabiztosabbnak, szexisebbnek, vonzóbbnak érezzük magunkat. Ilyen pozitívumok mellett pedig eltörpülnek a hosszú távú káros hatások.

Óvatosan a szoláriummal!

Régen volt már, hogy azt állították a szoláriumokról: mivel csak UV-A tartományban sugároznak, és az igazi veszélyt a bőrt megégető UV-B sugarak okozzák, ezért nem károsak. Ma már tudjuk, hogy az UV-A sugárzás a bőr mélyére hatolva öregíti, ráncosítja, dehidratálja azt, ráadásul a modern gépek már nem kizárólag ezt a tartományt használják. Úgy tűnik, a jelenlegi konstrukcióknál bőrbarátabb változatot nem lehet kidolgozni (az UV az mindenhol UV), minden szolárium ugyanazt sugározza, a különbségek a körítésben vannak. (A relaxációs hangokkal nyugtató, a frissítő permetet fújó, a test minden pontjára egyenlő távolságból sugárzó ellipszis alakú vagy éppen infravörös fénnyel kombinált szolárium is ugyanazt tudja lényegében, mint egyszerűbb változatai.) A probléma adott: szoláriumozni jó, de egészségtelen. A cél, hogy a lehető legkevésbé legyen veszélyes, az alábbi szabályok betartásával megközelíthető.

  • Hetente egy alkalom legyen a maximum!
  • Gondosan mosd le előtte a sminket, a parfüm nyomaitól is szabadulj meg, ha nem akarsz eltávolíthatatlan barna foltokat a bőrödre.
  • Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, kérdezd meg az orvosodat, nem teszi-e fényérzékennyé a bőrödet. A legnagyobb kockázatot a vízhajtók, a szteroidok és a fogamzásgátlók jelentik.
  • Hetente egyszer radírozd le a tested, így egyenletesebben barnul majd a bőröd.
  • Szoláriumozás után krémezd be alaposan magad, hogy megelőzd a kiszáradást.
  • Használhatsz speciálisan a szoláriumozáshoz kifejlesztett kozmetikumokat is.
  • Mindig fertőtlenítsd magad előtt és után is a szoláriumgépet, főleg, ha fekvőt választasz.
  • Tilos kinyitni a szemet a fényfürdőben, a sugárzás ugyanis kötőhártya-gyulladást és szürkehályogot okozhat. Ha van lehetőséged a kézmosásra, vedd ki a kontaktlencsédet is a napfürdő előtt.
  • Légy tisztában a bőrtípusoddal, és soha ne lépd túl a neked javasolt időt.
  • Ha új helyre mész, érdeklődj, mikor cserélték utoljára a csöveket. Jó esetben az utolsó csőcsere óta kevesebb, mint egy év telt el. A túlságosan elhasználódott csövek kevésbé hatékonyan barnítanak, és több káros sugarat bocsátanak ki. (Valójában nem a csőcsere óta eltelt idő, hanem az egyes csövek üzemideje a meghatározó, de erről vendégként nehezebb információt szerezni. Minél látogatottabb egy szolárium, annál hamarabb letelik a 600-800 órás üzemidő, ezért ilyen helyeken gyakrabban is szükség lehet cserére.)
  • Ha már rendszeresen hódolsz e káros szenvedélynek, ne feledkezz meg a bőröd folyamatos figyeléséről. Ha észreveszed, hogy sok új anyajegy jelent meg rajtad, vagy az egyik elkezdett növekedni, megváltozott a színe vagy az alakja, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz!
  • Ne gondold, hogy ha a szoláriumozástól már csokibarna a bőröd, akkor mindent kibír. Az életünk során a bőrünket ért sugárzás mennyisége összeadódik, és a bőr csak egy bizonyos mennyiséget képes tolerálni. Ha ennél több éri, már nem tudnak tökéletesen működni a regeneráló folyamatok, és megnő a bőrrák kialakulásának veszélye.

Bronzos bőrben krémekkel

Bőrgyógyász szakértőnk egyértelműen az önbarnítók mellett tette le a voksát, és a különféle nemzetközi bőrgyógyászati társaságok is a szolárium egészségesebb alternatívájaként ajánlják őket. A barnulás kulcsa egy cukorszármazék, a DHA (dihidroxi-aceton), mely a bőr felső szarurétegével lép kémiai reakcióba és festi barnára a pigmenteket. Tehát semmiféle fizikai hatással nincs a bőrre, kizárólag a felső, könnyen lekopó hámréteget festi meg, nem toxikus, és nem szívódik fel.

Ha szeretnél még többet megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness magazin márciusi számát!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X