Főoldal > EGÉSZSÉG > Libidócsökkenés? – Ne ess pánikba!

Libidócsökkenés? – Ne ess pánikba!

libidocsökkenés
0

Írta:

A férfiak körülbelül 15 százalékának kell szembenéznie azzal, hogy idővel csökken a libidója. Kutatások szerint a nők jobban tűrik, ha a szex kimarad az életükből, ám az együttlétek hiánya hosszútávon mindkét félre rossz hatással lehet. Legtöbben nem is sejtik, hogy a párkapcsolati feszültségek hátterében sokszor az elhallgatott, elfojtott szexuális problémák állnak. A libidócsökkenés és az impotencia […]

A férfiak körülbelül 15 százalékának kell szembenéznie azzal, hogy idővel csökken a libidója. Kutatások szerint a nők jobban tűrik, ha a szex kimarad az életükből, ám az együttlétek hiánya hosszútávon mindkét félre rossz hatással lehet. Legtöbben nem is sejtik, hogy a párkapcsolati feszültségek hátterében sokszor az elhallgatott, elfojtott szexuális problémák állnak. A libidócsökkenés és az impotencia nem ugyanazt jelenti. Akinél a szexuális vágy gátolt, hagyományos értelemben nem nevezhető impotensnek, mert az erekciók létrejönnek, de az érintettnek nincs késztetése arra, hogy éljen is vele. Ám a vágy hiánya előbb-utóbb merevedési zavarhoz is vezethet.

Mi okozhat libidócsökkenést?

0008217_1.jpg ()

Fiatal férfiaknál:
fokozott stressz, a rohanó életmód
– kudarctól való félelem

Az idősebb férfiaknál:
betegségek (pl. szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, cukorbetegség)
– gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, nyugtatók, vérnyomáscsökkentők)

5 tipp a vágy fokozására

1. Javítsátok az állóképességeteket!
A szexuális teljesítőképességre az állóképesség javítása óriási hatással van. Az úszás, futás, biciklizés élénkíti a vérkeringést – természetesen a nemi szervekben is. Vedd rá a mozgásra a párodat, vagy kocogjatok együtt!

2. Használjátok a képzelőerőtöket!
Szakértők szerint a szexuális fantáziálás sokat javíthat a szexuális együttlét minőségén. Unalmas perceidben próbáld meg elképzelni a kedvesedet meztelenül, és gondolj arra, mi mindent csinálnál vele! Vond be őt is a fantáziálás örömeibe: olvass neki erotikus tartalmú regényeket, verseket, vagy nézzetek meg együtt egy pikáns erotikus filmet! Kérd meg, hogy ő is avasson be a gondolataiba!

3. Hangolódjatok rá az együttlétre!
Nincs annál izgalmasabb, amikor mindkettőtöket hirtelen kap el a vágy, ám a rohanó hétköznapok nem kedveznek az intim együttlétnek. Amikor csak tehetitek, próbáljatok meg minél jobban ráhangolódni az együttlétre: lepd meg a kedvesedet egy meghitt, romantikus vacsorával, vagy készíts illatos fürdőt. Mártózzatok meg a habokban és tedd fel kedvenc zenéteket is. Gondoskodj arról, hogy senki se zavarjon benneteket addig, amíg kényeztetitek egymást.

4. Szervezzetek közös programot a barátaitokkal!
Ha már régen nem mozdultatok ki együtt, itt az ideje, hogy elmenjetek moziba, vagy színházba – lehetőleg ne csak kettesben! Az újdonság ereje növeli a vágyat: ha egy csinos ruhában vidámnak és mosolygósnak lát, azzal újra felcsigázhatod érdeklődését. A vágy a hazatérés után sem fog elmúlni.

5. Forduljatok szakemberhez!
Ha nem sikerült közösen megoldanotok a problémát forduljatok szexológus, pszichológus vagy urológus szakemberhez. Először azt kell tisztázni, hogy milyen fizikai tényezők játszanak szerepet a vágy csökkenésében. Ha a probléma pszichés okokra vehethető vissza, akkor hosszabb terápiára kell felkészülnötök. Ne feledjétek: kettőtök boldogsága megéri a fáradságot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X