Olvastad már?

Egészség

Nimfománia, szexfüggőség vagy igazi vágy?

Képviseld bátran, ha szereted a szexet! Az ilyen nőt a férfiak nagy része igenis vonzónak találja! De vajon mikor kell elkezdened aggódni? Mi a különbség a szexuális zavarként kezelt nimfománia és a szexfüggőség, valamint az igazi, de az átlagosnál kissé gyakrabban jelentkező vágy között?

Geist Klára pszichológus, párterapeuta szakértőnk írása
2008. 02. 14.Szexuális szükségleteink életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől, körülményektől függően nagyon eltérőek lehetnek. Máshogy tombolnak a szenvedélyek az egyéjszakás kaland során, és másként működnek a párkapcsolat kezdeti szakaszában vagy a stabil, tartós kapcsolatban. És a serdülőkor végén, fiatal felnőtt korban rendszerint fokozottabb a szexuális késztetés, mint az élet későbbi szakaszában. Nem könnyű azonban megvonni a határt az átlagosnál fokozottabb szenvedélyesség és a kórosan túlzott nemi izgatottság között. Hiszen az eltérés nem pusztán mennyiségi jellegű.
Ha naponta vagy akár naponta többször is igényled a szexuális kielégülést, akár szeretkezés, akár önkielégítés formájában, az még nem feltétlenül eltúlzott – vallják a szakemberek. Kivéve abban az esetben, ha túl sok időt és energiát lekötve, betölti teljes tudatodat s minden másnál fontosabbá válik.

Nimfománia – állandó késztetés
A nimfománia jelensége körüli fogalomzavar nem véletlen, hiszen a női szexualitás társadalmi elfogadottsága jelentős változáson ment át az utóbbi évtizedekben. A XIX. században még nimfománnak bélyegezték azt a nőt, aki önkielégítést végzett vagy félrelépett. Még a múlt század elején is az elmebetegség, hisztéria jelének tekintették a fiatal lányok, nők nemi vágyát, és különböző nyugtatószerekkel (pl. brómmal) próbálták kezelni. A nők szexuális aktivitásának elfogadása kb. 40 évvel ezelőtt kezdődött, ám azóta is sok tévhit él a fejekben.
Az orvosi, pszichiátria értelemben vett nimfománia olyan csillapíthatatlan, túlzott szexuális vágyat jelent, mely még közösülés esetén sem nyújt kielégülést. Az ilyen nőnek állandó késztetése van a szexuális együttlétre. Ez esetben többről van szó, mint arról, hogy az illető képtelen az orgazmus elérésére, és emiatt keresi a kielégülést. A nimfománia pszichiátriai zavar - például mánia vagy hisztériás tünetcsoport egyik kórtünete. Felléphet értelmi fogyatékosság vagy agyi leépülés következtében. (A férfiaknál fellépő, hasonló, túlzott szexuális vágy kórképet szatiriázisnak nevezzük.)

Szexfüggőség – kielégítetlen vágyak  
A köznyelv inkább nők a szexfüggőségét emlegeti „nimfománia” néven. A szexfüggőség - a többi függőséghez hasonlóan - azt jelenti, hogy valami túlzott szenvedéllyé, kényszerré, akár károssá válik. Ez esetben - a személyiségfejlődés valamilyen sérülése miatt - a szexuális viselkedés válik kényszeressé, felfokozottá.
A szexuális függőségek nem annyira a szexuális kielégülést szolgálják, hanem rendszerint másfajta – tudattalan – igényeket elégítenek ki, mint például az uralom vagy a birtoklási vágy. Sőt: a szexfüggők valamilyen gátló tényező miatt képtelenek kielégülni. Mivel nem tudják elérni az ezzel járó megkönnyebbülés, elégedettség érzését, a szex hajszolása szüntelenül folytatódik. A szex mint legfontosabb szükséglet, a teljes tudatot betölti, öncélúvá válik. Az egyéb életcélok eltűnnek, a beszűkülés következtében csupán a szexualitás válik sikerforrássá. Túl sok időt és energiát köt le, kontrollálhatatlanná válik, testileg és lelkileg is veszélybe sodor.
Sok szexfüggő - éppen sérült személyisége miatt - képtelen igazi intimitás és kötődés megélésére.

És a te vágyaid…
Ha szereted, és gyakran igényled is a szexet, képes vagy önmagad megmutatni és partneredet mélyebben megismerni, tudsz gyönyört adni és átélni, szexuálisan aktív, egészséges nő vagy. Ha olyan nő vagy, aki gyakran igényli a szexet, és rendszeresen eljutsz az orgazmusig, biztosan nem vagy szexfüggő. Ha azonban úgy érzed, hogy szexuális szokásaid hajlanak a függőség felé, akkor az önismereti pszichoterápia segíthet abban, hogy nőiséged megerősödjön és új célokat, sikereket találj.

A következőket teheted még annak érdekében, hogy a szexualitás „helyére kerülve”, kellő rangra emelkedjen életedben.

  • Ne feledd: a kevesebb, néha több! Várd ki, hogy igazi vágy sodorjon egy vonzó partner karjaiba. Flörtölj sokat, csillogtasd meg nőiséged, hogy aztán azt kaphasd a szexben, amit valóban érdemelsz!
  • Próbálj új célokat kitűzni! Izgalmasat, érdekeset, kreatívat. Próbálj ki egy új hobbit, sportot, művészetet.
  • Alakíts ki új kapcsolatokat! Beszélgess, ismerkedj úgy, hogy közben igaziból érdeklődj a másik ember iránt. A szex csak a „többedik” lépés legyen egymás megismerésében.
  • Válassz olyan elfoglaltságot, ami építi nőiséged, önbizalmat ad. Lehet akár tánc vagy önismereti csoport!

Olvass tovább!