Főoldal > EGÉSZSÉG > Fájdalmas, erős, rendszertelen – menstruációs zavarok szakértői szemmel

Fájdalmas, erős, rendszertelen – menstruációs zavarok szakértői szemmel

menstruációs zavaroknőgyógyász
0

Írta: and

A rendellenes módon, vagy nem időben jelentkező menstruáció oka a szülészet-nőgyógyászat szinte valamennyi területét érintheti. Mégis leggyakrabban nincs hosszú távú jelentősége. Általában elmondható, hogy ha valakinek rendszeres a menzesze, a terhességi tesztje negatív, a rákszűrése a megfelelő időpontban volt, és annak az eredménye negatív, akkor nagy bajra valószínűleg nem kell számítani. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni? […]

A rendellenes módon, vagy nem időben jelentkező menstruáció oka a szülészet-nőgyógyászat szinte valamennyi területét érintheti. Mégis leggyakrabban nincs hosszú távú jelentősége. Általában elmondható, hogy ha valakinek rendszeres a menzesze, a terhességi tesztje negatív, a rákszűrése a megfelelő időpontban volt, és annak az eredménye negatív, akkor nagy bajra valószínűleg nem kell számítani.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

  • Ha a vérzészavar egyéb panaszokkal is jár (pl: fájdalom, folyás, stb.)
  • Szexuális együttlét után rendszeresen jelentkezik.
  • Legalább 2-3 hónapon át ismétlődik.
  • Ijesztő erősségű, vagy 14 napon túl is fennáll.

A rendellenes vérzés lehetséges okai

  • A méhnyakból vagy hüvelyfalból származó vérzés oka lehet gyulladás, sérülés, hormonális sejtátalakulás, polip, nagyon ritkán daganat.
  • A méhből származó rendellenes vérzés oka lehet magában a méhben vagy a szervezet hormonháztartásában. A méh üregében is előfordulhat polip, mióma, méhfali sövény, ritkán egyéb méhfejlődési rendellenesség vagy daganat. Császármetszés után lehetséges a metszés helyének kiboltosulása, mely a menzeszt megelőzően okoz elhúzódó vérzést, pecsételést. A méh falában mióma, vagy adenomiózis (a méhnyálkahártya bevándorlása a méh izomfalába) okozhat hasonló panaszt.
  • A kismedencéből származó rendellenes vérzés oka lehet a középidőben megrepedő 2 cm körüli folliculus (a petesejt „tokja”), endometriózis, vagy méhen kívüli terhesség.
  •  A rendellenes menstruáció hormonális oka lehet (még) a petefészekben vagy az agyban is. A petefészekben rövid ideig vagy tartósan fennálló nagyobb ciszta vagy a PCO (policisztás petefészek) betegséget jelentő sok apró ciszta tolhatja el a menzeszt. Az aggyal kapcsolatos rendellenes menzesz leggyakrabban a stressz, nagyobb testtömeg változás miatt jelentkezhet.
0015874_1.jpg ()

Várandósság a menstruációs zavar hátterében

A hormonháztartás leggyakoribb menstruációs panaszt okozó „eltérése” a terhesség. Tény, hogy nem védekező, egészséges pároknál általában csak évi egy- két alkalommal jön létre fejlődő terhesség, ami azt feltételezi, hogy a többi ciklusban valami történhet. A természet válogat. Még mielőtt kimaradna a menzesz, a beteg embrió elhalhat, és az esemény észrevétlen marad. Máskor hosszabb-rövidebb késés után a menzesz mégiscsak megjön, bővebb, fájdalmasabb lehet. Amennyiben féloldali fájdalom, terhességi tünetek, rosszullét kíséri a rendellenes vérzést, a legfontosabb a méhen kívüli terhesség kizárása. Ezekben az esetekben a vizeletből vagy vérből végzett terhességi teszt lehet az első diagnosztikus segítség, majd a részletes ultrahang vizsgálat, esetleg orvosi megfigyelés teszi biztossá a kórismét.

 

A rendellenes vérzés tisztázásának lehetséges módjai

  • Részletes kikérdezés alapján eldönthető, van-e szükség további vizsgálatokra. Ha ez szükséges, vért  lehet venni hormon-meghatározásra (terhességi hormont is beleértve).
  • Hüvelyi feltárást, kórokozó mintavételt (DNS kimutatáson alapuló PCR vizsgálatot), kolposzkópiát (a méhnyak és a hüvely kis nagyítású sztereo mikroszkóppal való vizsgálata), tapintást, hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálatot lehet végezni.
  • Ha daganat megelőző állapotot is szeretnénk kizárni, ambuláns vizsgálat során lehetőség van a méhnyak szűrés levételére vagy a méhnyálkahártyából való mintavételre (endometrium biopszia), mely a hagyományos küretet teheti feleslegessé.
  • Ha a méh belsejében gyanítunk eltérést, méhtükrözést lehet végezni, melyet megfelelő eszköz birtokában egyből a méhben meg is lehet operálni.
  • Ha a hasban igazolódik eltérés, várakozás, gyógyszeres kezelés, vagy operatív has tükrözés lehetséges.

Hogyan segíthetünk a menstruációs zavarokon?

  • A gyógyszeres kezelések meghatározásakor fontos figyelembe venni a teherbeesésre, vagy annak elkerülésére irányuló szándékot. Általában a vérzést rendező kezelések a fogékonyság növekedését is magával vonják, így abban az esetben, ha ez nem kívánatos, a fogamzásgátló tabletta elkezdése jó kezelési módszer lehet. Emellett a ciklus rendszeres lesz, csökken a menzesz fájdalmassága, kevesebb a cisztaképződés. Hosszú távú szedés mellett csökken a petefészek és méhtest rák statisztikai esélye. A vérzés tüneti kezelésére a véralvadékonyságot fokozó gyógyszerek adhatók, emellett méhösszehúzó gyógyszerekkel is próbálkozhatunk.
  • Nemcsak a menzesz időzítésével, hanem annak fájdalmasságával is lehet gond. A menzesz alatt szedhetők gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapítók. Ha ez kevés, vagy a fájdalom együttlétkor is jelentkezik, érdemes endometriózisra gondolni, mely tapintással sejthető, hasi tükrözéssel diagnosztizálható és kezelhető. Ez a kezelési mód választandó méhen kívüli terhesség esetén is.
  • Hagyományos spirál mellett a vérzés gyakran erősebb, fájdalmasabb. A hormonos spirál ezzel ellentétben minimálissá teszi azt, sok esetben a menzesz (a szoptatás állapotához hasonlóan) egészen elmarad.

Összegzésként elmondható, hogy a fenti részletes kivizsgálási és kezelési megközelítéssel a probléma az esetek nagy részében hatékonyan feltárható és orvosolható.

Tudtad?
Utazás miatt például a menzesz eltolható, vagy a fájdalmak elkerülésére 3-6 levél gyógyszer folyamatosan is szedhető, s csak ez után kell a 7 napos szünetet megtartani.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X