Főoldal > EGÉSZSÉG > Impotencia – Tehetetlen férfiasság?

Impotencia – Tehetetlen férfiasság?

Impotencia - Tehetetlen férfiasság?
0

Írta: and

Az impotencia – azaz erektilis diszfunkció – azt jelenti, hogy az illető nem képes elérni vagy megtartani a közösüléshez, ejakulációhoz vagy mindkettőhöz szükséges mértékű merevedést. Orvosi értelemben az impotencia azt is jelenti, hogy a közösülési kísérletek 25%-ában nem jön létre megfelelő mértékű erekció. Impotenciát okozhatnak szervi rendellenességek és betegségek vagy pszichés eredetű problémák. Az impotencia […]

Az impotencia – azaz erektilis diszfunkció – azt jelenti, hogy az illető nem képes elérni vagy megtartani a közösüléshez, ejakulációhoz vagy mindkettőhöz szükséges mértékű merevedést. Orvosi értelemben az impotencia azt is jelenti, hogy a közösülési kísérletek 25%-ában nem jön létre megfelelő mértékű erekció. Impotenciát okozhatnak szervi rendellenességek és betegségek vagy pszichés eredetű problémák.

Az impotencia szervi okai

  • a hormonháztartás zavarai – ilyenkor felborul az agyi irányítás, az agyalapi mirigy és herék közötti idegi-hormonális szabályozás kényes egyensúlya
  • a külső-belső nemi szervek betegségei, fejlődési rendellenesség
  • az agyi-gerincvelői központok sérülése
  • az egész szervrendszert érintő betegségek (pl. cukorbetegség vagy az érrendszeri betegségek)
  • sebészi beavatkozások (pl. prosztataeltávolítás, gát tájéki műtétek)

Mit lehet tenni?
Ha az impotencia oka szervi betegség, akkor elsődleges cél a kivizsgálás, diagnosztizálás és az alapbetegség gyógyítása. A szervi okokból eredő impotenciának áttételesen negatív lelki következményei is vannak, hiszen sok férfi számára a szexuális életre való képesség férfiasságának és a kapcsolatokban elfoglalt helyének meghatározója. Így erősen hat érzelmeikre, önértékelésükre. Ilyenkor az alapbetegség gyógyítása mellett pszichoterápiás segítséget is célszerű igénybe venni, akár a partner bevonásával is.

Az impotencia pszichés okai

0006720_1.jpg ()

Ha a potenciazavar nagyobbrészt pszichés eredetű, arra mindig a panasz jellegéből következtetnek a szakemberek. Bizonyos a lelki eredetű impotencia akkor, ha a reggeli merevedés megmarad, önkielégítés során az erekció megfelelő, és a gátlás csakis az aktus környékén jelentkezik.

Pszichés eredetű impotenciát okozhatnak

  • a neveltetésből eredő szexuális bűntudat
  • negatív élmények gyermek – és kamaszkorban
  • a megfelelő önismeret és önértékelés hiánya
  • a „férfiasság”- férfi szerep zavarai
  • a meghitt helyzetektől, intimitástól való félelem
  • fájdalmas elválás vagy szakítás, párkapcsolati gondok
  • élethelyzeti stressz

Mit lehet tenni?
A pszichés eredetű impotencia különböző pszichoterápiás módszerekkel gyógyítható. A terápiában sor kerül az illető belső konfliktusainak tudatosítására, a gátló élmények, beállítódások, tévhitek felszámolására. Ha a partner is bevonható, a terápia során a pár tagjai újraértékelhetik egymáshoz fűződő viszonyukat, a kölcsönös szexuális örömszerzés új módját sajátítják el, amely segít a szorongás, gátlások feloldásában.

Hogyan segíthetsz még a partnerednek potenciazavar esetén?

  • Elsődleges a gátlások, szorongás oldása. A férfiak a szexet gyakran teljesítményhelyzetként élik át.
  • Biztosítsd párodat arról, hogy nincs itt „a világ vége”. A kritika, gúny, fenyegetés csak újabb gondokat okozhat szexuális életetekben.
  • Kár féltékenykedni és követelőzni. Egyezzetek ki abban, hogy „Majd legközelebb! „
  • A kölcsönös kényeztetés, masszázs és petting segít a gátlások oldásában.
  • Ha tartós merevedési zavart tapasztaltok, biztasd párodat urológus szakember felkeresésére, az esetleges szervi eredet kezelése vagy kizárása céljából.
  • Végül: a szakemberek szerint szexuális aktivitással az impotencia elkerülhető. A rendszeres merevedések segítik a pénisz minél jobb vérellátását.

Tudtad?
– Becslések szerint az erekciós zavarok előfordulása több mint 100 millió férfit érint a világon
– A férfiak legalább fele élete valamelyik szakaszában tapasztal erekciós nehézségeket
– Egyéni adottságoktól függően, az életkor előrehaladtával nő az erekciós zavarok aránya és súlyossága
– Az orvostudomány megkülönbözteti az erekcióra, illetve annak fenntartására vonatkozó képtelenséget (impotentia coeundi), illetve a nemzőképtelenséget (impotentia generandi). Ez utóbbi nem okoz panaszt, de az ondóban túl kevés a spermiumok száma, vagy nem elég mozgékonyak ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöhessen.
– A szenvedélybetegségek, mint például az alkoholizmus, drogfüggőség és bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok) szedése is okozhat tartós vagy átmeneti impotenciát 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X