Főoldal > EGÉSZSÉG > Homeopátia minden bajra

Homeopátia minden bajra

gyógyászathomeopátia
0

Írta: and

A homeopátiás gyógyászat alapelve, hogy azok az anyagok, melyek az egészséges szervezetben tüneteket, panaszokat váltanak ki, a betegség esetén jelentkező hasonló tüneteket is képesek meggyógyítani. A homeopátiás kezelés célja, hogy a megfelelő gyógyszer megtalálásával a szervezet felborult egyensúlya helyreálljon, és a zavar okozta tünetek megszűnjenek. A homeopátia holisztikus módszer. Ez azt jelenti, hogy nem elkülönülve […]

0004327_1.jpg ()

A homeopátiás gyógyászat alapelve, hogy azok az anyagok, melyek az egészséges szervezetben tüneteket, panaszokat váltanak ki, a betegség esetén jelentkező hasonló tüneteket is képesek meggyógyítani. A homeopátiás kezelés célja, hogy a megfelelő gyógyszer megtalálásával a szervezet felborult egyensúlya helyreálljon, és a zavar okozta tünetek megszűnjenek. A homeopátia holisztikus módszer. Ez azt jelenti, hogy nem elkülönülve kezeli az egyes panaszokat, hiszen alapelve, hogy minden tünet egy kórfolyamat része, és nem önmagában keletkezik. Nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy a tünetet elmulassza, a betegséget kísérő összes jelenséget, és az azt kiváltó okokat is figyelembe veszi a megfelelő szer kiválasztásánál. Az emberi szervezet csodákra képes: ha van elegendő energiája, számtalan betegségből képes kigyógyítani önmagát. A homeopátia akkor segít, amikor a szervezet fogytán van az öngyógyító erőnek. A szerek nem a betegség legyőzésére alkalmas anyagot tartalmazzák, hatóanyag csak rendkívül kis mennyiségben található bennük. Ami igazán fontos, az az információ, amelyet hordoznak, és amely egy energiát pótló, serkentő impulzust jelent a szervezet számára, hogy az újra képes legyen meggyógyítani önmagát.

Segítő mérgek

A homeopátia alapja tehát, hogy ha valamilyen szer mérgezéshez hasonló tüneteket okoz, ezek a tünetek azt a betegséget jelzik, mely ellen az adott szer sikeresen bevethető. Természetesen csak nagyon kis dózisban, hogy ne okozzon kárt, csak beindítsa a szervezetben a betegséget legyőző folyamatokat. Hígítással a szer kevésbé hatékony, ezt küszöböli ki a rázás, azaz a potenciálás elmélete. Ez azt jelenti, hogy a hígítás minden stádiumában meghatározott számú alkalommal össze kell rázni a szert, így növekszik energiája és gyógyító ereje. Ezzel a technikával elérhető, hogy a szer akkor is hasson, amikor az eredeti hatóanyagnak már egyetlen molekulája sem található az oldatban. Most már érthető, hogy miért nincsenek mellékhatásai a homeopátiás szereknek, igaz? Az eredetileg mérgező növényi vagy ásványi anyagból így válik biztonságos energiakészítmény, mely az általa kibocsátott sajátos hullámhosszú rezgések, azaz energia segítségével gyógyít. Minden betegség megváltoztatja a sejtek normális rezgését. A homeopátiás készítmények segítenek visszaállni az ideális hullámhosszra, ami az egészséges működés kulcsa.

Számok és betűk 

0004327_2.jpg ()

Minden homeopátiás szer neve mellett áll egy betű és egy szám, ezek a szer hígításának mértékét jelölik. A homeopátiás szerek előállításánál kétfajta hígítási skálát hasznának a leggyakrabban. A decimális skála esetében a hígítási arány 1:10, vagyis az állati, ásványi, illetve növényi alapanyagból és desztillált vízből, valamint alkoholból készült őstinkúrát újabb desztillált vízből és tiszta szeszből készült oldathoz keverik 1:10 arányban. Ilyenkor D betű áll a hígítás mértékét jelző szám előtt. A centezimális skála alkalmazásánál a hígítási arány 1:100, ilyenkor a C vagy a CH betűket látod a feliraton. Minél magasabb szám áll a betűjel után, annál kevesebb benne a kiinduló anyag mennyisége. Vagyis a szám azt jelzi, hogy hányszor történt meg a hígítás és a rázás. Például a C6-os Allium Cepa nevű szer hatszor esett át a hígítás és a rázás folyamatán. Talán furcsán hangzik, de minél hígabb egy szer, annál kevesebb adagra van szükség belőle, vagyis a hígabb szerek erősebbek és hosszabb ideig tart a hatásuk. Ezért jelölik az erősebb szereket magasabb számmal, pedig ezekben jóval kevesebb található a kiindulási szerből. A mindennapi használatban az alacsony és közepes erősségű szerek használata javasolt, melyek testi tüneteket gyógyítanak. Ilyen például az 5 CH, 9 CH, 15 CH. A német készítményeken C betű található, a CH francia nyelvterületen használatos jelölési mód, a H betű Hahnemann nevére utal (ő a homeopátiás orvoslás atyja). A magas hígítású szerek, mint például 30 CH, 200 CH pszichés problémákra, krónikus betegségekre alkalmazhatók. Ezek használatához mindenképpen homeopátiás orvos segítsége szükséges.

Azonnal hat

A legtöbb patikában golyócska formájában jutsz hozzá a szerekhez. Ez a forma azért jó, mert a szerek leghatékonyabban a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, nem lenyelni, hanem szopogatni kell őket. Fél órával a szer bevétele előtt és után már ne egyél és igyál, mert ez semlegesítheti a hatást. Az erősebb illatanyagok és illóolajok, mentolos fogkrém, kóla, kávé, cigaretta szintén befolyásolják a szer hatékonyságát. Minél súlyosabb tünetre keresed a gyógyírt, annál gyakrabban kell beszedni a golyócskákat.

Bánj vele óvatosan!
– A golyócskákat ne fogd meg kézzel, mert a felületükön lévő anyag könnyen ledörzsölődhet róla. 
– Ne tárold olyan helyen, ahol erős fény- vagy szaghatások érhetik, a konyha és a fürdőszoba nem a legalkalmasabb hely.
– Ne tedd át a szert másik üvegcsébe, különösen olyanba ne, amely előtte másik szert tartalmazott. – Tartsd távol a szert a mobiltelefonodtól! Ha a táskádban szeretnéd hordani, vásárolj rézből készült homeopátiás tasakot, ez megóvja az érzékeny szert a káros rezgésektől.

Még többet megtudhatsz a homeopátiáról a Wellness magazin szeptemberi számában.    


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X