Főoldal > EGÉSZSÉG > A feszes has titka

A feszes has titka

feszes hasfogyókúrahasizommozgáswellness
0

Írta:

Ha pusztán a hasizom-erősítő gyakorlatokra és a „csodagépekre” hagyatkozunk, szép kockás hasunk lehet – a zsírréteg alatt. Ha nem táplálkozunk megfelelően, a hasunk külalakja ugyan változhat (például izmosodhat), ám fogyásról szó sem lesz. Tekintsük át, mi állhat az „úszógumi” hátterében. Pocakból is sokféle van Ha a hasunkon lévő zsírréteg nem rendeződik hurkákba, nem buggyan ki […]

Ha pusztán a hasizom-erősítő gyakorlatokra és a „csodagépekre” hagyatkozunk, szép kockás hasunk lehet – a zsírréteg alatt. Ha nem táplálkozunk megfelelően, a hasunk külalakja ugyan változhat (például izmosodhat), ám fogyásról szó sem lesz. Tekintsük át, mi állhat az „úszógumi” hátterében.

0003594_2.jpg ()

Pocakból is sokféle van

Ha a hasunkon lévő zsírréteg nem rendeződik hurkákba, nem buggyan ki a nadrágunkból, akkor rendszeres hasazással pár hét alatt tónusosabbá tehetjük hasizmainkat. Ha viszont nagyobb a felesleg (és feltehetően testünk más részein is van belőle), az étrendünket kell egészségesebbé alakítani. Először is a nasik, a zsíros-cukros ételek mennyiségét célszerű csökkenteni a rendszeres – és nem csak a hasunkra irányuló – edzés mellett.

És egy rossz hír: néhány hét alatt aligha történik csoda! Sokan drasztikus módszereket, villámgyors fogyást ígérő kúrákat követnek, ilyenkor viszont az izomtömeg leépül, lötyögős testünk pedig nem lesz éppen esztétikus látvány. Nehezebb helyzetben azok vannak, akik kövérnek tartják a hasukat, miközben a külső szemlélők semmiféle pocakot nem látnak rajtuk. Ők olyan túlzásokba eshetnek, amelyeket már étkezési zavaroknak nevezünk. Az éhezés következtében azonban éppen hogy kitüremkedő has keletkezik, így hiába fogytak csontsoványra, nem lesznek elégedettek magukkal. Ez már orvosi segítséget igényelő probléma, és egyáltalán nem esztétikai kérdés.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a jelentős túlsúllyal (25 feletti testtömegindexszel) rendelkező hölgyek sem, akik gyors eredményt szeretnének. Számukra is csak a tartós életmódváltás jelenthet megoldást.

Mitől puffadunk?

No, de térjünk vissza azokhoz, akiknek a pocakjukon nincs sok zsír, ám hasuk mégis erőteljesen gömbölyödik. Ők egyrészt gyakran eltúlozzák ezt a problémát, így fontos, hogy fejlesszék az énképüket, és megtanulják helyén kezelni a testüket. A megfelelő táplálkozáson és a hasizom-erősítő gyakorlatokon kívül segíthetnek a tartásjavító gyakorlatok is, hiszen ha szebb a testtartás, elenyészőbbnek tűnik a has is.

A puffadás gyakori panasz, amelynek megszüntetéséhez – állandósuló gondok esetén – az okok felderítése és kiiktatása elengedhetetlen. Legtöbbször már az is segít, ha mi magunk megtaláljuk a számunkra puffasztó ételeket, melyek fogyasztását ezután igyekszünk jelentősen lecsökkenteni vagy teljesen elhagyni az étrendünkből. A puffasztó élelmiszerek megtalálása érdekében érdemes étkezési naplót vezetni, ebben feltüntethetjük a puffadással járó napokat is. Az összefüggésekből előbb-utóbb kiderül, milyen élelmiszerek okozhatják ezt a kellemetlen tünetet.

0003594_1.jpg ()

Vészmegoldások a topformához

Amennyiben konkrét célkitűzéseink vannak, általában nagyobb elszántsággal vetjük bele magunkat a küzdelembe. Tipikus példája ennek, amikor egy jeles alkalmon szeretnénk csinosan kinézni. Ilyenkor jó módszer lehet a béltartalom ideiglenes csökkentése, például egy-két gyümölcsnap beiktatása bőséges folyadékfogyasztás mellett. De már normál táplálkozás mellett is segíthetnek bizonyos élelmiszerek. Például pár szem aszalt szilva, egy doboz kefir zabkorpával vagy lenmaggal – jó sok vízzel fogyasztva – felgyorsíthatja a salakanyagok távozását, így a mérleg is egy-két kilóval kevesebbet mutat majd. Ez a veszteség persze nem zsírból származik, jóval inkább a béltartalom ürítéséből és vízből. Ha kicsit felgyorsítottuk a bélműködésünket, akkor másnap bőséges folyadékpótlás és sok kis étkezés (joghurtok, gyümölcsök, szendvicsek) mellett a strandon vagy tengerparton nem kell tartanunk attól, hogy rosszul fogjuk érezni magunkat kitüremkedő pocakunk miatt. Ezeket a trükköket azonban huzamosabb ideig nem vethetjük be, mert ilyen étkezés mellett nem biztos, hogy minden szükséges tápanyagot be tudunk juttatni a szervezetünkbe. Vízhajtók alkalmazása – főként a nagy melegben – nem javasolt, még vízhajtó hatású gyógynövényekkel sem!

Válaszd a megfelelőt!

Puffasztó ételek:

– Cukor: nem csak kövérít, hanem hosszútávon a bélflórát is károsan befolyásolja.

– Tejtermékek: a tejcukor még enyhe laktózérzékenység esetén is puffadást okozhat.

– Nagy adag nyers zöldség: a nehezen emészthető rostokat csak a vastagbél baktériumai emésztik meg, ami gázképződéshez vezet.

– Hagyma, hagymafélék: a kéntartalmú anyagok puffadást idézhetnek elő.

– Friss, kelesztett sütemény gyümölcsökkel: az élesztő/gyümölcs kombináció (mindenekelőtt a szilva) erősen gázképző páros.

– Hüvelyesek: a bennük lévő szénhidrát és ballasztanyag gázképzésre készteti a bélbaktériumokat.

– Rágógumik: rágás közben sok levegőt nyelünk, az édesítőszerek (mint a szorbit vagy a xyllit) már kis mennyiségben is puffasztó hatásúak.

– Szénsavas üdítők: a légbuborékok a bélben landolnak, különösen kellemetlen lehet a sör (a benne lévő élesztő miatt) és a kóla (magas cukortartalma miatt).

„Haslaposító” ételek:

– Keserű élelmiszerek: a keserű anyagok (pl. az articsóka) elősegítik az emésztést.

– Probiotikus tejtermékek: a bennük lévő baktériumok a bélflórát bizonyíthatóan pozitívan befolyásolják és megelőzik a székrekedést.

– Párolt zöldség: a párolás emészthetőbbé teszi a zöldségekben lévő keményítőt és a ballasztanyagokat.

– Ánizs, bazsalikom, kamilla, koriander, kömény, menta, kakukkfű: kíméletes emésztésserkentők.

– Teljes kiőrlésű kenyér: magas ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést.

– Répa, paprika, paradicsom, saláta, spenót: vitaminokban gazdagok, és optimálisan támogatják az emésztést.

– Friss gyümölcsök: magas a víztartalmuk, és sok bennük a vízhajtó kálium. Ha azonban egyszerre 300 grammnál többet fogyasztunk belőlük, a fruktóz ingerelheti a beleket.

– Édesköménytea: segíti az emésztést és megnyugtatja a gyomrot.

– Buborékmentes víz: elengedhetetlen a jó emésztéshez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X