Főoldal > EGÉSZSÉG > Fájdalommentes menstruáció

Fájdalommentes menstruáció

fájdalommenstruációPMS
0

Írta:

A menzesz első napjaiban tapasztalható kisebb görcsök természetesek, mivel a méh összehúzódásokkal löki ki magából a felesleges nyálkahártyát. De minden nő más és más tünetet produkál a menzesz alatt, aminek számos oka lehet: az öröklött egyéni alkat, az életmód, a táplálkozási szokások és ma már egyre többen hisznek abban, hogy a lelki hozzáállás is meghatározza, […]

A menzesz első napjaiban tapasztalható kisebb görcsök természetesek, mivel a méh összehúzódásokkal löki ki magából a felesleges nyálkahártyát. De minden nő más és más tünetet produkál a menzesz alatt, aminek számos oka lehet: az öröklött egyéni alkat, az életmód, a táplálkozási szokások és ma már egyre többen hisznek abban, hogy a lelki hozzáállás is meghatározza, mennyire problémás vagy éppen problémamentes a menstruáció.

A test nem hazudik
Kriston Andrea, a Kriston Intimtorna kitalálója saját tréningjein azt tapasztalja, hogy a menstruációval járó zavarok mögött a legtöbb esetben valamilyen tudatalatti félelem lakozik. A fájdalmas görcsöt valójában az okozza, hogy a szembenézés helyett a hárítást választjuk. Ezért Andrea óráin nemcsak tornát tanulnak a jelentkezők, hanem a testük üzeneteire is odafigyelnek. A fájdalmas menstruációt okozhatja szüléstől való félelem vagy a szexualitás megtagadása is. Andrea szerint az elhúzódó menstruáció egyértelműen annak a jele, hogy védekezünk a női szerep ellen, a rendszertelen menzesz pedig arról tanúskodik, hogy a bennünk élő anya még nem nőtt fel. A lelki edzés mellett az intimtorna természetesen gondoskodik a test megfelelő kezeléséről, ellazításáról is, a gyakorlatok azáltal, hogy serkentik a vérkeringést, görcsoldó hatással is bírnak. A fizikai megkönnyebbülés pedig a pszichét is közvetlenül befolyásolja: a legtöbb nő ezután már nem fél, nem „görcsöl” a következő menstruációtól.

Ne szenvedj többé!

A lelki hozzáállás alapvető megváltoztatásán kívül a természet gyógyító erejét is segítségül hívhatod, hogy könnyebbé tedd a nehéz napokat. A leggyakoribb menstruációhoz kapcsolódó panaszokra ajánlunk gyógyírt.

1. PMS (Premenstruációs szindróma, menstruáció előtti tünetegyüttes)

Hátfájdalom, haspuffadás, mellfeszülés, fejfájás, depresszió, ezek a menzesz előtt jelentkező és a vérzés kezdetével enyhülő tünetek a nők egyharmadát érintik. A PMS kedvezőtlenül befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, gyakran a tanulásban, munkában is akadályozó tényező, sőt a legújabb kutatások szerint a magánéleti konfliktusok egyik gyakori oka. Két héttel a menstruáció kezdete előtt, a peteérés idején az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje erősen megemelkedik a szervezetben. Ha azonban az ösztogén szintje a normálisnál magasabbra szökik, a nők szorongóvá és túlérzékennyé válnak, ha viszont a progeszteron győz, akkor depresszió és kimerültség a következmény. Előfordulhat, hogy a hormonok harca miatt úgy érezzük, mintha néhány nap alatt kilókat híztunk volna, betegesen kívánjuk az édességet, hangulatunk pedig óráról órára változik. Gyakori megfigyelés, hogy a PMS különösen súlyos formában jelentkezik olyan nőknél, akik férfias foglalkozásokban, vezető beosztásban dolgoznak, életük mindennapi része a stressz és női identitásukat kevésbé vállalják.

Tegyél ellene!
Egyél többször keveset, kerüld a szénhidrátot, a zsírt és a sót, és édesség helyett inkább gyümölcsöt válassz.
– Érdemes kipróbálni a B6- és az E-vitamint, a kalciumot, jót tehet a ligetszépe-olaj, a szőlőmag-kivonat és a magnézium is.
– Javasolt ilyenkor a gyömbértea. Önts egy csésze forró vizet egy kiskanál frissen őrölt gyömbérgyökérre, tíz perc állás után szűrd le és próbáld meg nyugalomban elkortyolgatni.
– Az illatos barátcserje és az orvosi angyalgyökér tinkúrában fogyasztva szabályozza a hormontermelést.
– Feszültség, aggodalom vagy depresszió esetén ajánlott az orbáncfű, a kamilla, a vadzab és a vasfű.
– Segíthet, ha aromaterápiás fürdőt veszel. A fürdővízhez adj 15 csepp citromfű-, zsálya-, oregánó-, jázmin- vagy citromaromát.
– A mély, hasi jógalégzés segítségével nemcsak a feszültség csökkenthető, hanem a puffadás is mérsékelhető.
– Lazító, salaktalanító hatása miatt jót tesz a szaunázás, az infraszauna, és hasznos lehet mindenféle mozgás, mely izzadással jár, ez a levertség és az ingerlékenység legjobb ellenszere.

2. Fájdalmas vérzés (Dismenorrhea)

0006632_1.jpg ()

A görcsök, heves fájdalmak általában három napig tartanak. Az alhasi fájdalom kisugározhat a deréktájékra vagy a combokba is, és gyakran rossz közérzettel, gyengeséggel párosul.

Tegyél ellene!
– Nagyanyáink a meleg fedőre esküdtek, nem véletlenül, hiszen a görcsöket rendkívül jól oldja a melegítőpalack, a forróvizes tömlő vagy a felmelegedő tapasz.
– Érdemes mellőzni a koffeint, az alkoholt, a nikotint és a zsíros ételeket. Hasznos viszont a kurkuma, mely segít szabályozni a méhnyálkahártya leválását.
– A petrezselyem csökkenti a fájdalmakat és természetes hormonképző.
– Táplálék-kiegészítőként ajánlott a B-, C- és E-vitamin, valamint a lenmag, a borágó és a feketeribizli olajában található esszenciális zsírsavak, a magnézium és a cink.
– Fogyassz forró fahéjteát a menzesz előtt, ez előmozdítja a vérátáramlást. Görcsoldóként a cickafarkfűtea javasolt.
– A kökörcsin, a rozmaring és a gyermekláncfűgyökér csökkenti a méh és a méhnyak feszüléseit, a vasfű pedig a nagyon erős fájdalom ellenszere.
– Masszírozd a hátad hígított levendula-, muskotályzsálya-, ylang-ylang-, kamilla-, citromfű- vagy rozmaringolajjal. Ezek az olajok fájdalomcsillapító hatásúak, és oldják a feszültséget.
– Próbáld ki a lazító és méregtelenítő shiatsu masszázst.

3. Fejfájás, migrén

Az erős, néha migrénszerű fejfájásnak többnyire hormonális okai vannak. Próbálj meg az átlagosnál is több folyadékot inni, és ha nem szűnnek a panaszok, vesd be a természetes fájdalomcsillapító módszereket.

Tegyél ellene!
– Kerüld a finomított szénhidrátokat és a cukrot, főként közvetlenül a menstruáció kezdete előtt. Egyél könnyű, vitamindús ételeket.
– Fogyassz macskagyökér teát, mely enyhíti a görcsös fejfájást. Hatásos még a citromfű, a rozmaring, a borsmenta és a kamilla.
– A halántékba dörzsölt rozmaring-, levendula- vagy borsmentaolaj is sokat segíthet.
– Mozgasd ki a gerincedet, minden nyak- és háttáji masszázs segíthet. Hasznos lehet a kiropraktika is.

4. A menstruáció kimaradása (Amenorrhea)

A fogamzásgátló tabletta szedése is előidézhet nagyon gyenge vérzést, de a kimaradó menstruáció hátterében állhat hormonális egyensúlyzavar, stressz, testi és lelki megerőltetés vagy jelentős fogyás is. Ha a vérzés több hónapon át nem jelentkezik, és biztosan kizárható a terhesség, nagyon fontos a kiváltó ok megtalálása és kezelése. Kimaradhat a menstruáció fogamzásgátló tabletta abbahagyása után, ilyenkor idő kell a szervezetnek, hogy helyreállítsa a normális hormontermelést. Előfordulhat, hogy aki sokáig szedte a tablettát, annál orvosi segítséget igényel a szabályos menstruáció megindítása.

Tegyél ellene!
– A rozmaring ülőfürdőben alkalmazva rendkívül hatékonyan fokozza az altest vérellátását.
– A bazsalikomlevelekből készült tea serkenti az ovulációt, fokozza a libidót. Egy-két csepp illóolajat egy kanál mézben elfogyasztva szintén segítheted a vérzés megindulását.
– A fekete üröm fokozza az agyalapi mirigy működését, a belőle készült tea segíti a szervezet hormonális egyensúlyának fenntartását vagy visszaállítását, továbbá serkenti a medence vérellátását.

Ha szeretnél még többet olvasni a menstruációról, lapozd fel a Wellness magazin novemberi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X