Főoldal > EGÉSZSÉG > Kapcsolj téli üzemmódra!

Kapcsolj téli üzemmódra!

pihenéswellness
0

Írta:

Decembertől februárig a nyugalom időszaka köszönt be: a fák lehullajtják leveleiket, az állatok egy része téli álmot alszik, a természet minden élőlénye lassabb ritmusban folytatja életét.Dr. Török Zsuzsa pszichiáter szerint csakúgy, mint nappal és éjszaka, télen és nyáron is más-más élettani folyamatok irányítják a szervezetünket. A hideg hónapokban lelassulunk, hogy regenerálódhassunk a következő meleg és […]

Decembertől februárig a nyugalom időszaka köszönt be: a fák lehullajtják leveleiket, az állatok egy része téli álmot alszik, a természet minden élőlénye lassabb ritmusban folytatja életét.
Dr. Török Zsuzsa pszichiáter szerint csakúgy, mint nappal és éjszaka, télen és nyáron is más-más élettani folyamatok irányítják a szervezetünket. A hideg hónapokban lelassulunk, hogy regenerálódhassunk a következő meleg és aktív időszakra. És ahogyan az éjszakai pihenés elmaradása gátolja nappali tevékenységeinket, a téli nyugalom hiánya is komoly energiaveszteséghez vezethet.

Tartalékolj energiát!

0001631_1.jpg ()

Minden pillanatban a maximumot szeretnénk kihozni magunkból: a korai sötétedés ellenére sokáig virrasztunk a lámpafénynél, fűtött autóinkkal akárhová eljuthatunk, és akár napfényterápiával is becsaphatjuk magunkat, elég elmenni a legközelebbi szoláriumig. A szervezetünktől elvárjuk, hogy a hidegben és a sötétben ugyanúgy húzza az igát, mint a napfényes, tevékeny időszakban. Nem vesszük figyelembe, hogy ilyenkor lelassul az anyagcserénk, csökken az aktivitásunk, és ha kicsit visszavennénk a tempóból, egészen új értelmet találhatnánk a sötét estékben, a szürkére változott természetben. Ilyenkor jön el az elmélyülés ideje, és ekkor dolgozhatjuk fel az elmúlt időszak történéseit. A téli „visszahúzódás” időszakában új testi és lelki tartalékokat szerezhetünk, amire nagy szükségünk lesz a tavaszi pezsgés kezdetekor. Gyakran a tavaszi fáradtság is annak a következménye, hogy nem pihenjük ki magunkat az erre szánt hideg hónapokban.

Hangulatjavító testedzés

Ha nincs, ami ösztönözzön, álmosság, folyamatos ásítozás és fáradtság lesz úrrá rajtad. Néha azt kívánod, bárcsak te is téli álmot aludhatnál, akár a medvék. Az alábbi tanácsok segítenek neked alkalmazkodni a téli viszonyokhoz:

  • Ha vérkeringésed munkába lendül, a sejtek több oxigént tudnak felvenni, és hatásosabban képesek dolgozni. Még ha borult is az égbolt, a napfénynek elég energiája van ahhoz, hogy testedet D-vitamin-termelésre ösztönözze. Ezzel javul az ellenálló képességed, és a szabad gyökök garázdálkodását is lefékezheted.
  • A folyamatos stressz és a tartósan rossz hangulat megbéníthatja a sejtek munkáját. Ezért ilyenkor a szervezet fokozottan igényli a testi aktivitást, a sport hatására ugyanis csökken a kortizol nevű stresszhormon mennyisége, ami egyébként feszültség hatására termelődik a mellékvesékben. Ám ügyelj arra is, hogy ne terheld túl magad, mert a túl intenzív és túl gyakori sportolással a regenerációtól vonod el az erőket. Ezért két edzés között érdemes szünnapot tartani! Még jobb, ha társaságban mozogsz, mert a szociális kontaktusok is erősítik az immunrendszert.
  • Az immunrendszer akkor stimulálható leghatékonyabban, ha az egész testedet megmozgatod. Így például ha csak hétvégén jut időd a sportolásra, az egyik nap az alsó testre koncentrálj (kocogj, táncolj, végezz lábizom-erősítő gyakorlatokat), a második napon pedig a felső testre (ússzál, alaposan dolgoztasd meg a kar- és hátizmokat, eddz Pilates-gyakorlatokkal).

Stresszes vagy?

0001631_3.jpg ()

Ha a fényhiány miatt az agy stresszközpontja egyedül nem képes megszabadulni a feszültségtől, aktív segítségre lesz szüksége. Használd tippjeinket!

  • Időnként hagyd szabadon szárnyalni a gondolataidat, figyeld például az égboltot vagy add át magad a zenének! Megeshet, hogy nem tudsz azonnal kikapcsolni, és szükséged van ráhangolódásra. Légy türelemmel, és törekedj a rendszerességre, hogy tökéletesen elsajátíthasd a lazító technikákat!
  • Esténként készíts relax-leltárt!

Válaszolj az alábbi kérdéseket: Tettél-e valamit a stressz elűzésére?, Tartottál-e aznap elég szünetet?, Regenerálódással töltötted-e az estét? Ha rendszeresen feljegyzed a tapasztalataidat, idővel rá fogsz döbbeni, mi pihentet igazán, hiszen ahogy a stresszt, úgy a kikapcsolódást is egyénenként másként éljük meg.

  • Fújd el a feszültséget!
    Ülj egyenes háttal, a jobb kezed hüvelykujjával fogd be a jobb orrcimpádat. Lélegezz be a bal orrcimpádon keresztül, majd kilégzéskor a bal orrlukadat fogd be a jobb mutatóujjaddal, és a jobb orrlukon át fújd ki a levegőt. Ezután a jobb oldalin lélegezz be, miközben a bal orrlukadat fogod be, és a balon fújd ki a levegőt, ekkor újból a jobb hüvelykujjadat használd. Ez a légzőgyakorlat azért hatékony, mert végzése közben koncentrálnod kell, és kénytelen leszel mindvégig magadra figyelni. Végezd 5 percen át!
  • Kérj egy fejmasszázst!
    Ha rossz nap van mögötted, halaszd kicsit későbbre a kötelező teendőket, és tégy egy kis kitérőt a fodrászodhoz. A legtöbb szalonban már kérhető speciális fejmasszázs. Meglátod, a fejbőr vérkeringésének fokozásával a közérzeted is javul majd.

Arról, hogy hogyan válogasd össze a tényérodra az ételeket a téli időszakban, és milyen módszerekkel regenerálódhatsz, a Wellness magazin januári számában olvashatsz bővebben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X