Főoldal > Utazás > Utazz Svájcba!

Utazz Svájcba!

hegyvidékSvájctermészetutazás
0

Írta: and

Rend és takarosság Svájc virágzó gazdasága már régóta Európa legstabilabb államává teszi az országot. A jólét a külcsínben is megmutatkozik, bármerre mész is, mindenhol rend és takarosság fogad, sehol egy eldobott csikk, egy rendezetlen porta, vagy egy késve érkező vonat. A pályaudvarokon és a tereken minden óra működik, egy percet sem késnek, és ne csodálkozz, […]

Rend és takarosság

Svájc virágzó gazdasága már régóta Európa legstabilabb államává teszi az országot. A jólét a külcsínben is megmutatkozik, bármerre mész is, mindenhol rend és takarosság fogad, sehol egy eldobott csikk, egy rendezetlen porta, vagy egy késve érkező vonat. A pályaudvarokon és a tereken minden óra működik, egy percet sem késnek, és ne csodálkozz, ha gyakrabban harangoznak, mint nálunk, ugyanis az egész órákon kívül a negyedet, a felet és a háromnegyedet is elüti az óra. Az ország híres politikai semlegességéről, így az EU-nak sem tagja. Területén négy nyelv is hivatalos, így a német, a francia, az olasz és a rétoromán, amely szintén az újlatin nyelvek közé tartozik. Ennek köszönhetően sok svájci állampolgár kétnyelvűként nő fel.

Hegyek, völgyek

Ha szeretsz kirándulni, csodálatos élményben lesz részed Svájcban. Az országot az Alpok országának is nevezik, hiszen területét az Alpok hegyvonulata uralja. Sok remek túraútvonalat találsz itt, és kirándulás közben garantáltan gyönyörű látványban lesz részed a zöldellő hegyoldalakon a legelésző tehenek társaságában. Vannak helyek, ahol a szépséges tájakat biciklivel is bejárhatod, így ha nem kedveled a gyalogtúrákat, ezt a módját is választhatod a vidék bebarangolásának.

Az ezernyi tó országa

Svájc területén 1484 tó található, többek között a Genfi-tó, amely a Balaton után Közép-Európa második legnagyobb kiterjedésű édesvizű tava, valamint a Bodeni-tó, a Zürichi-tó, a Luganói-tó és még sorolhatnánk. Az Alpoktól délre eső melegebb területeken fürdeni is lehet, de az északi tavak is alkalmasak horgászásra, vagy épp csónakázásra, vitorlázásra, így ha vonzódsz a vízi sportokhoz, itt a helyed.

svajccikk.jpg ()Svájc városai

A természeti szépségeken túl mindenképp látogass el Svájc nem túl magas lélekszámú városaiba is. A főváros, Bern lakossága például mindössze 129 000 fő, bár ennél nagyobb lakosságú városok is vannak az országban, mint a 366 000 lélekszámú Zürich. Bern az Alpok alatt fekszik, az ország szívében. Érdekessége, hogy a belvárost az Aare folyó kanyarulata veszi körül. Itt a lakosság legnagyobb része németül beszél, csakúgy, mint az ország legnagyobb városában, Zürichben. Zürich, a reformáció gócpontja az ország északi részén fekszik, és több 13. századi templom is található a területén, amelyeket érdemes megnézned. A Genfi-tó partján fekszik Genf, az óragyártás központja. A tavon megnézheted a 140 méter magasra felszökő szökőkutat, a Jet d’Eau-t.

Hogyan jutsz el Svájcba?

Az utazáshoz választhatod a repülőt, amely naponta többször indul Budapestről Zürichbe. Fapados járat sajnos nincs a két ország között. Vonattal, vagy busszal is megteheted az utat, ezek a járatok szintén naponta indulnak Zürichbe. Ugyan nem EU-tag Svájc, de már csatlakoztak a Schengeni övezethet, valamint egy nemzetközi megállapodás értelmében utazhatsz az új típusú személyigazolványoddal, útlevél nélkül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X