Főoldal > FOGADOM > 8 hiba, amit az edzőteremben elkövethetsz

8 hiba, amit az edzőteremben elkövethetsz

edzésedzőteremgymszemélyi edzés
0

Írta:

A triatléta és személyi edző Jennifer Smith szeretné megosztani veled, miket csinálsz rosszul a teremben. De ez nem a te hibád. Amikor elmész az edzőterembe, olyan emberekkel leszel körülvéve, akik megszegnek minden „szabályt”.

 

1. hiba: Túl elkötelezett vagy

Itt a sokkoló igazság: Az összes teremben töltött idő nem egyenes arányosságban fizetődik ki. „Ha hatékony edzésmunkát végzel, nem szükséges 3 órát az edzőteremben töltened.” Mindig válaszd a minőségi edzést a mennyiségivel szemben! Smith szerint a hatékony edzésmunka érdekében tölts 30 percet magas intenzitású edzéssel ahelyett, hogy órákon keresztül csak imitálod a mozgást.

2. hiba: Belehalsz a kardióba

Nos, a kardió nagyon jót tesz a szívednek, de túlzásba is lehet vinni. „Gyakran látom, hogy nők és férfiak rengeteg időt töltenek a biciklin vagy elliptikus gépen, és teljesen kifáradva szállnak le róla.”- mondja Smith. Ahelyett, hogy órákat töltenél a kardióval, inkább csinálj gyors és rövidebb intervallumokat, változó erőbedobással.

3. hiba: Belebetegszel a megszokásba

A testmozgási rutin jó lehet, de az edzés ezzel szemben monotonná válhat. „Sokan csinálják végig variálás nélkül ugyanazt a gyakorlatsort.”- magyarázza a szakértő. Ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod, nem fogod látni a fejlődést egy idő után. Ahelyett, hogy mindig ugyanazt csinálnád, mixeld a gyakorlatokat: tarts mondjuk láb-napot vagy kar-napot!

4. hiba: Túl sok az ellébecolt idő

„Egyszer láttam az edzőteremben egy nőt, aki 2 teljes órát töltött ott, de összesen 20 percet töltött edzéssel.”- mondja Jennifer. „Nagyon sok képet csinált, üzenetekre válaszolt, 20 másodpercig tartotta a plankot és máris váltott egy másik gyakorlatra.” Hagyd a telefonod az öltözőben, és helyette koncentrálj inkább a mozgásra.

edzoteremhiba2.jpg ()

5. hiba: Nem kérdezel

Ha valaha is érezted furán magad a teremben, akkor tudod, miről van szó. „Sokan csak sétálgatnak a teremben és nem tudják, mit is csináljanak, mégsem kérdeznek.” Ne csináld ezt! Mindig van a teremben edző, aki a segítségedre lehet, úgyhogy menj oda hozzá bátran és kérdezz.

6. hiba: Hatalmas adag nasikat eszel

„Az edzés utáni nasizás nagyon jól tud esni, de egy hatalmas muffint benyomni, ahogy elhagytad az edzőtermet, nem jó választás”- mondja Smith. A terembe járók gyakran adnak maguknak jutalmat az edzés után, de hidd el, nem éri meg! A cukorban bővelkedő, energiadús édesség helyett válassz valamilyen egészséges nasit, mely fehérjében és komplex szénhidrátokban gazdag, majd meglátod, miért is jók ezek!

7. hiba: Nem hatékony módszerrel edzel

„A legnagyobb hiba, melyet látok a teremben, hogy szabálytalan edzésmunkát végzel, akár súlyt szeretnél veszteni, akár izmot növelni.”- mondja Smith. A legjobb, ha megkérdezel egy edzőt arról, hogy hogyan tudnál a leghatékonyabban edzeni, vagy csak figyelj a testedre, hogy mitől érzed hatékonynak az edzést!

8. hiba: Túl hangosan hallgatod a zenét

Persze, nyilván van egy edzéshez igazított lejátszási listád, azonban a túl hangos zenével zavarhatsz másokat és a hallásodat is károsítod. Ha túl hangos a zene, nem hallod, hogy valaki kérdez tőled valamit vagy segítségre van szüksége. A biztonságos edzés érdekében halkítsd le a zenét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X