Főoldal > MOZGÁS > Szoktál edzés után nyújtani?

Szoktál edzés után nyújtani?

edzésmozgásnyújtássportstetching
0

Írta:

Sokan szeretjük „ellógni” a nyújtást, pedig nem tanácsos. Hogy miért nem, azt Schönekker L&

Sokan szeretjük „ellógni” a nyújtást, pedig nem tanácsos. Hogy miért nem, azt Schönekker László, BioTechUSA testkultúra szakértő mondja el!
Az edzésnek, a kemény munkának vége és mennél már, de hidd el, hogy a következő edzésedet és a jövőbeni eredményeket, sérülésmentes éveket alapozod meg azzal a 10 perccel, amit az edzés végén nyújtással töltesz!

Stretching

Schonekker_biotechszakerto.jpg ()A stretching (nyújtás) nyújtó, lazító és ízületi mozgékonyságot fejlesztő gyakorlatokat jelent, amely javítja a testtartást és a mozgásminőséget, fejleszti hajlékonyságunkat.

A stretchingnek több fajtája létezik. Manapság nemcsak a súlyzós edzések előtt, közben, vagy után szokás nyújtani, de az aerobik óratípusok között is megtalálhatók a stretching órák. Természetesen az otthoni nyújtásokra is van lehetőség, ehhez pedig érdemes megismerni a különböző izmok nyújtásának végrehajtási módjait.

Nyújtás hiánya esetén nehezen múlhat el az izomláz, merevvé válik a mozgásunk, az ízületeinkre is lehet panaszunk; könnyebben sérülhetünk le akár egy hirtelen, rossz mozdulattól, stb.

Nyújtani csak bemelegített állapotban szabad!

Beszélhetünk aktív és passzív nyújtásról, valamint dinamikus és statikus nyújtásról. Ezeket lehet kombinálni a sajátosságaik szerint.

Legtöbbször a megdolgoztatott izom antagonistájának (ellentétes izmának) megfeszítésével érhetjük el az izom nyújtását, ez az aktív stretching (saját izommunkával), de használhatunk eszközt is (például bordásfalat, vagy segítségül hívhatjuk egy társunkat) – ez a passzív stretching.

A dinamikus nyújtást apró után mozgásokkal végezzük, míg a statikus nyújtásnál néhány másodpercig (célszerűen legalább 10 másodpercig) megtartjuk az izmot a nyújtott állapotában.

A következő nyújtás formákról beszélhetünk tehát:

– aktív statikus

– aktív dinamikus

– passzív statikus

– passzív dinamikus

– terheléses progresszív: plusz ellenállás, terhelés segíti a nyújtást

– „PNF” stretching: speciális technika keveset mozgó emberek ízületi hajlékonyságának megőrzése érdekében

nyujtas2.jpg ()

Nyújtásnál mindig lassan mozgassuk az ízületeket, amíg azt nem érezzük, hogy az izom kissé megfeszül. Itt kell megállni és megtartani „néhány“ másodpercig.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a nyújtást csak addig végezzük, amíg nem érzünk nagy fájdalmat!  Ellenkező esetben azonnal abba kell hagyni, nehogy valamilyen sérülés történjen, illetve arra is figyelni kell, hogy ne történjen túlnyújtás (túlnyújtás esetén a szalagok sérülhetnek, szakadhatnak).

Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X