Főoldal > MOZGÁS > Hot&Glow – 5 égető kérdés

Hot&Glow – 5 égető kérdés

alakformálásbikram jógaedzéshot jógajógamelegmozgássport
0

Írta: and

Ahogy hűvösödik az időjárás, biztosan egyre több kedved van visszatérni fűtött terembe jógázni

Ahogy hűvösödik az időjárás, biztosan egyre több kedved van visszatérni fűtött terembe jógázni. Van egy jó hírünk: már úton van az eddigieknél egy sokkal szuperebb irányzat, a Glow jóga!

Mi az a Glow jóga?
A Glow jóga a hot jógának egy olyan modern változata, ahol nem a termet fűtik fel, hanem az infralámpák segítségével közvetlenül a szövetek és az izmok melegszenek át. Az áldásos méregtelenítő izzadás persze itt is bekövetkezik, de a jógát nem „kardiomozgásnak” állítja be, mint ahogy egyes hot irányzatok. Az infrasugarak (az infraszaunához hasonlóan) segítenek az izmoknak ellazulni, növelik a rugalmasságot, csökkentik az izom- és ízületi fájdalmat, fokozzák a vérkeringést, az anyagcserét és segítik a fogyást is. Az órák 60 vagy 90 percesek, a pózok pedig a vinyasa flow jógán alapszanak, tehát a légzéssel összhangban, mintegy folyamatos áramlásként végzik őket. A gyakorlatsor fokozatosan épül fel, így lépésről lépésre energetizálja az egész testet. És hogy mire utal a „glow”, azaz ragyogás szócska? Az infralámpák fénye fantasztikus hatással van a bőrre is: antibakteriális, bőrszépítő, feszesítő, fiatalító hatása vitathatatlan, sőt a cellulittal is felveszi a harcot. Már egyetlen óra után tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk újra egészségtől ragyogóvá, puhává és hibátlanná válik.

Miért jobb a Bikram jógánál?
A Bikram jógát 38–40°C-ra felfűtött, 40%-os páratartalmú teremben végezik. Ez a túlzott meleg már nem mindig van feltétlenül jó hatással sem a szervezetre, sem a bőrünkre vagy az ízületeinkre, izmainkra. A bőrt öregítheti, az izmainkat pedig akaratlanul is túlnyújthatjuk, ha nem figyelünk oda kellően, akár sérülést is szerezhetünk. A szív leterheltségéről nem is beszélve (bár ezt hallva a Bikram lelkes követői bizonyára azonnal felhördülnek). Ezzel szemben a terem a Glow jóga esetében nincs direkben felmelegítve, csak az izmaink veszik fel a hőt, így egyáltalán nem terheli a szívet. Szemben a Bikram jógával, ahol együtt izzad 30 ember egy túlfűtött, párás teremben, a Glow jóga esetében az infra még antibakteriális hatású is, így elpusztítja a kórokozókat, a levegő pedig végig friss és oxigéndús marad.
Kiemelés:
Nagyon fontos, hogy az óra előtti és utáni hidratálásról ne feledkezz meg! Igyál bőven szénsavmentes ásványvizet, viszont 1-2 órával jóga előtt már inkább ne egyél.

glow2.jpg ()

Milyen pozitív egészségügyi hatásai vannak?
Az infralámpa infravörös sugárzása erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a vérnyomást, gyorsítja a vérkeringést, az anyagcserét, így remek zsírégető, emellett gyógyítja a reumát, az influenzát, a náthát, a fej-, hát- és derékfájást, sőt még a különböző bőrproblémákat is. A Glow jóga egyébként felér egy fényterápiával is, hiszen az infra naphoz hasonló, ám biztonságos sugarai a közérzetünkre is fantasztikus hatással vannak. A hideg évszak közeledtével ez még egy ok arra, hogy bérletet váltsunk az órára.

Kinek ajánlott?
Mindenkinek, aki eddig tartott az extrém melegben végzett jógázástól, aki légzőszervi vagy szívproblémái miatt lett eltiltva a hasonló mozgásformáktól. Ha valaki pattanásokkal, álmatlansággal, túlsúllyal küzd, esetleg szeretné megúszni az influenzaszezont, akkor is mindenképp érdemes kipróbálnia a Glow jógát. Az ászanáktól teljesen kezdőként sem kell tartani, a 10 évestől a 80 évesig mindenki végig tudja csinálni a gyakorlatokat. A cél nem a bonyolultságon és a pózok komplexitásán van, hanem a befelé figyelésen, a rugalmasság fokozásán és a pozitív hatások megtapasztalásán van.

Hol próbálhatod ki?
Sajnos Magyarországra még ez a konkrét irányzat nem gyűrűzött be, ellenben vannak olyan stúdiók, ahol a hot jógához már infrával melegítenek be, illetve létezik egy Chili jóga elnevezésű módszer, ami szinte ugyanezt takarja. www.lelekforma.hu , www.chilijoga.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot

A teljes cikket elolvashatod a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X