Főoldal > MOZGÁS > Izomláz csökkentő ételek futóknak

Izomláz csökkentő ételek futóknak

edzésegészségfájdalomfitneszizomizomlázsport
0

Írta: and

Ha állandóan az izomlázzal küszködsz, és a fájdalmas mozgás hátráltat az edzé

Ha állandóan az izomlázzal küszködsz, és a fájdalmas mozgás hátráltat az edzésben is, itt az ideje, hogy olyan diétára válts, amely több gyulladáscsökkentő élelmiszert tartalmaz.

A feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása nem tesz jót a szervezetünkben lévő gyulladásoknak. A sok nem megfelelő szénhidrát bevitele egy idő után lerakódásokat okozhat, ez pedig hosszú távon gyomor- vagy ízületi fájdalmakhoz vezethet. Érdemes tehát odafigyelni a táplálkozásra, és elkerülni a glutént tartalmazó ételeket.

A következő alapanyagokat inkább kerüld el izomláz esetén: búza, búzadara, árpa, rozs, zab és tönköly.

Most már tudod mit nem szabad enni, ha szeretnéd minél jobban lerövidíteni az izomláz idejét. A jó hír az, hogy cserébe rengeteg más finom étel közül válogathatsz, amelyek segítenek felpörgetni az edzést, és a gyulladást is enyhítik. Lássuk, melyek azok!

Halak

Az omega-3 zsírsavban bővelkedő halak gyulladáscsökkentő savakat tartalmaznak. A vadon élő halak tökéletes sovány fehérjeforrást jelentenek. Jó döntés a pisztráng, a szardínia, a lazac és a makréla is. Ha a megfelelő halfajtákat eszed, segítesz a szervezetednek felgyorsítani a gyulladás visszahúzódását. Párold vagy süsd meg pár csepp olívaolajon, és tálald salátával!

Kelkáposzta (és más leveles zöldségek)

A zöld vagy sötét színű leveles zöldségek fogyasztása szinte kötelező minden futó számára. Magas a rosttartalmuk, antioxidánsban gazdagok, ezenkívül természetes forrásai az olyan lényeges ásványi anyagoknak, mint a cink és a vas. Ha már szinte ég a tűz az izmaidban, ez a legjobb „tűzoltó”. Akár chipset is készíthetsz belőle!

potato2.jpg ()Édesburgonya

Ha kiiktatod az étrendből az izomlázat fokozó szénhidrátokat, más tápanyagban dús, gluténmentes szénhidrátforrásra van szükséged. A legjobb választás az édesburgonya, amelyet ha a kedvenc fűszereiddel ropogósra sütsz, ízletes és tápláló ebédet kapsz.

Bogyós gyümölcsök

Az antioxidánsban gazdag, magas rosttartalmú ételek is segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Mindkét tápanyag egyik legkitűnőbb forrása a bogyós gyümölcs. A málna, áfonya, vörösáfonya, acai bogyó és társaik önmagukban is édes élvezetet nyújtanak, de akár smoothie-t is készíthetsz belőlük. Ha a szervezetednek szüksége van a regenerálódásra, ezt tudod a leggyorsabban elkészíteni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X