Főoldal > MOZGÁS > 7 meglepő tény az izmaidról

7 meglepő tény az izmaidról

edzésegészségizomkalóriazsír
0

Írta:

Ha sportolsz, a következő tényekkel mindenképpen érdemes tisztábban lenned. Ne feledd: csak akkor formálhatod igazán hatásosan a testedet, ha tisztában vagy a működésével!

1. Rengeteg vizet tartalmaznak

Bizony, akárcsak a tested, az izmaid is nagyrészt vízből állnak: akár 70 százalék is lehet a víztartalmuk. Éppen ezért olyan fontos, hogy edzés előtt megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, így az izmaid később fáradnak el.

2. Az izomtömeg meghatározza a testsúlyodat

Gondoltad volna, hogy az izmaid teszik ki a testsúlyod 35-40 százalékát? Az izomszövetek ugyanis jóval nehezebbek, mint a zsírszövetek. Ezért nem érdemes csak a mérleg mutatóit figyelni, mikor fogyókúrázol, hiszen lehet, hogy egy grammot sem fogytál, de a zsírraktáraid helyén izmok fejlődtek.

3. Az izomszövet szuper zsírégető

Ha eddig megszállottan kardióztál, hogy megszabadulj a pluszkilóktól, akkor itt az ideje, hogy egy kis erősítő edzést is beiktass. Az izmok felépítéséhez és fenntartásához ugyanis a szervezeted folyamatosan extra kalóriákat éget el. Kutatások szerint minden
fél kiló izomszövet mínusz 55 kalóriát jelent naponta.

4. Nem mindig a nehezebb a nyerő

Ahhoz, hogy hatékonyan formáld az izmaidat, nem feltétlen kell hatalmas súlyokkal dolgoznod. A legtöbbször a kisebb kézi súlyzók hatásosabbak, mivel ezekkel több ismétlést tud végezni, és szabályosabban hajtod végre a gyakorlatokat. Sőt a saját testsúlyodat kihasználó gyakorlatok is szuperek!

izom2.jpg ()

5. Az izmaidat képes vagy területenként formálni

Sajnos azt nem tudod befolyásolni, melyik testrészedről tűnjön el a súlyfelesleg, de azt igen, hogy melyik izomcsoportod válik feszesebbé és erősebbé. Ha feszesíted a karjaidat, kockásítod a hasad és tónusosabbá edzed a combjaidat, máris sokkal fittebbek látszol majd. Ezáltal pedig néhány hét alatt felturbózhatod a hosszas diétázásokat.

6. Egyszerre több izmot mozgatsz meg, mint gondolnád

Még a legegyszerűbb gyakorlatnál is rengeteg izmod dolgozik egyszerre. Egy szimpla step-lépcsőzéssel is közel 200 izmot mozgatsz meg, és ez még csak az alsó tested! A leghatásosabb, ha olyan gyakorlatokat kombinálsz össze, melyek egyszerre mozgatják át a felső- és alsótested izomzatát is. Ezzel rengeteg időt megspórolhatsz.

7.  Az izmaid emlékeznek a mozdulatokra

Kísérletekben bebizonyították, hogy az izomszövetek “eltárolják a memóriájukban” a már begyakorolt mozgássorokat. Ezért lehetséges az, hogy hosszabb kihagyás után az izmaid szinte maguktól emlékeznek kedvenc gyakorlataidra. Egy idő után pedig a szokásos edzés az izmaidnak a mindennapi “doppingot” jelenti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X