Főoldal > MOZGÁS > Jojó-effektus? Így védd ki!

Jojó-effektus? Így védd ki!

alakformálásegészségfogyászsírégetés
0

Írta: and

Ha próbáltál már lefogyni, bizonyára te is ismered a hízás-fogyás ördögi körét. Mindent bevetettél, zöldségeken éltél, böjtöltél, nejlonokba csomagolva izzasztottad magad, harcoltál önmagaddal, vagy inkább önmagad ellen néha szem elől tévesztve az arany középutat. Nem is tudtad, igazából miért is csinálod, csak abban voltál biztos, hogy nem szeretnél tovább az általad löttyedtnek, lomhának és visszataszítónak […]

Ha próbáltál már lefogyni, bizonyára te is ismered a hízás-fogyás ördögi körét. Mindent bevetettél, zöldségeken éltél, böjtöltél, nejlonokba csomagolva izzasztottad magad, harcoltál önmagaddal, vagy inkább önmagad ellen néha szem elől tévesztve az arany középutat. Nem is tudtad, igazából miért is csinálod, csak abban voltál biztos, hogy nem szeretnél tovább az általad löttyedtnek, lomhának és visszataszítónak titulált testben élni. Fogytál is pár kilót, de amint elhagytad a spártai elveket, a nem kívánatos párnácskák szépen visszarendeződtek. Aztán kezdődött minden előről. Csoda, ha ebben a baljós körforgásban elveszítetted legfőbb szövetséged: önmagadat? A Természetes Testsúly módszer segít abban, hogy megtaláld az átalakulásban támogató tökéletes alibit!

Mi a természetes testsúly?

Egy olyan állapot, amely számokkal meg nem határozható, hiszen érezni kell és nem elérni. A számok amúgy is csak elidegenítenek minket önmagunktól, gondoljunk csak a szomorú tényeket ismertető mérlegre! A természetes testsúly emellett elfogadó is, hiszen figyelembe veszi, hogy testünk élő anyag, amely életszakaszonként változik. Reagál a hormonális változásokra, a stresszre, de még az alvásproblémákra is!  Fontos az is, hogy általunk, és nem mások által meghatározott, vagyis egy olyan állapotot jelöl, amelyet el tudunk érni, meg tudunk tartani, és ami jól illeszkedik az aktuális életszakaszunkhoz.  Éppen ezért a természetes testsúly nem ismeri a bűntudatot sem!  A megfelelő testsúly eléréséhez gyakran társulnak olyan fogalmak, mint a fegyelem vagy az önkontroll. Hosszútávon azonban tudattalanunk a legerősebb rendszer! Ezért vérzik el sok diétázó a túl szigorú szabályok között, hiszen ahhoz, hogy az életmódváltás során jól érezzük magunkat a bőrünkben, terveinkhez kellemes érzéseknek és nagy adag motivációnak kell társulnia. Tipikus példa erre, amikor valaki elhatározza, hogy reggel korábban kel, hogy elmenjen kocogni. Aztán mégis ott ragad a konyhaasztalnál a tejeskávéja és a napi sajtó mellett, ám az elhatalmasodó bűntudat miatt nem tudja igazán élvezni ezeket az egyébként kedvelt tevékenységeket.

0022389_1.jpg ()

Tréningben a tudat

Íme, néhány feladat, amelyek segítségével közelebb kerülhetsz vágyott célodhoz:

1. Lásd tisztán a változást!

Mindig fogalmazd meg konkrétan magadban, milyen eszközökkel akarsz fogyni/változni! Céljaid akkor jók, ha reálisak, képes vagy komolyan venni őket és kihívást jelentenek számodra. A fő elhatározást egy asztal lapjához lehetne hasonlítani, ami sok lábon áll. Az asztal lábai mindig mérhető dolgok: az egyik láb például lehet az, hogy többet fogsz mozogni, a másik, hogy kevesebb édességet eszel, a harmadik, hogy minden nap szánsz fél órát a gondolataid fogyásra hangolására. Minél több lábon áll az asztalka, annál jobb! Legjobb, ha a részfeladatokat leírod és jól látható helyre ragasztod!

2. Számolj le a téves hiedelmeiddel!

Néhány sikertelen próbálkozás után hajlunk arra, hogy elhiggyük: képtelenek vagyunk megszabadulni a felesleges kilóktól. Mi több, hátráltató állításainknak többnyire hangot is adunk, nem sejtve, hogy ezzel magunk építünk korlátokat, ugyanis az „Én már akkor is hízom, ha kinyitom a hűtőszekrényt!” típusú kibúvók könnyen önbeteljesítő jóslattá válhatnak! Érdemes összeírnod, te milyen állítások mögé bújsz szívesen, majd egy kis szertartás keretében elengedni őket. Például írd fel mindet egy külön cetlire, majd látványosan tépd szét őket arra koncentrálva, hogy ezek a gondolatok megtépázzák a kitartásodat és távol tartanak a sikertől.

3. Lásd a végeredményt!

Vegyünk két kőművest, akik ugyanazt a munkát végzik nap mint nap. De ha megkérdik őket, mivel foglalkoznak, az egyik így felel: „falakat húzok fel”, míg a másik így: „katedrálist építek.” A két válasz más hangulatot vált ki. Utóbbi motiváltabb, kitartóbb, értelmet lát a tevékenységében, és egész biztos, hogy könnyebben megküzd a nehézségekkel, mint az a társa, aki csak a falakat látja, a kész építményt nem. Így van ez a testünkkel is, vagyis látnunk kell a saját kész építményünket!

4. Mozgósítsd a tudatalattidat!

Fontos, hogy találj egy hatásos mottót, amely átlendíthet a holtpontokon. Különösen „éles helyzetekben” lehet rájuk szükséged, például a karácsonyi partik megrakott büféasztalai előtt.

Például:
Mottó: Harmóniában vagyok önmagammal és világgal. A mögötte rejlő szándék: szeretném szeretni önmagam.
Mottó: Élvezem a könnyedséget. A mögötte rejlő szándék: ügyelek a telítettséghatár elérésére.
Mottó: Felfedezem a fiatal napot. A mögötte rejlő szándék: szeretnék kora reggel futni menni!

4. Mindig találj pozitív fókuszt!

Átalakulásodat az elméd irányítja! Ezért nem mindegy, milyen gondolatokkal bombázod, így hát meg kell tanulnod a negatív állításaidat pozitív elhatározásokra cserélni! Például:

– Negatív fókusz: Képtelen vagyok reggel korábban kelni, hogy tornázzak.
+ Pozitív fókusz: Szokatlan lesz, de megcsinálom!
– Negatív fókusz: Úgyis lenyomom az órát, aztán továbbalszom.
+ Pozitív fókusz: Amikor az óra csörög, felkelek!
– Negatív fókusz: Maximum 3 napig fogom tudni magam tartani, aztán feladom.
+ Pozitív fókusz: Élvezni fogom, hogy a reggeli torna után frissen és energikusan indul a napom.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X