Főoldal > MOZGÁS > 6 tuti módszer a hátfájás megelőzésére

6 tuti módszer a hátfájás megelőzésére

egészséghátizom
0

Írta:

Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer hátspecialistát egy német szaklap arra kérte fel, hogy mondja el, milyen sportágak a legalkalmasabbak a hátproblémák elkerülésére. Lássuk, mit javasol a professzor. 1. Aerobik Az aerobik erősíti a hát izomcsoportjait, fejleszti a mozgáskoordinációt, valamint a szív- és keringési rendszert. Tippünk:Hetente háromszor érdemes aerobikoznod.  Mire figyelj?Sportolás alatt kerüld azokat a gyakorlatokat, amelyek erőteljesen terhelik az […]

Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer hátspecialistát egy német szaklap arra kérte fel, hogy mondja el, milyen sportágak a legalkalmasabbak a hátproblémák elkerülésére. Lássuk, mit javasol a professzor.

1. Aerobik

Az aerobik erősíti a hát izomcsoportjait, fejleszti a mozgáskoordinációt, valamint a szív- és keringési rendszert.
Tippünk:
Hetente háromszor érdemes aerobikoznod. 
Mire figyelj?
Sportolás alatt kerüld azokat a gyakorlatokat, amelyek erőteljesen terhelik az ízületeket!

0022615_1.jpg ()

2. Túrázás

A túrázás kiválóan alkalmas a szív- és keringési rendszer fejlesztésére, jótékonyan hat a hát izomcsoportjaira és az anyagcserére. A tartós túrázás fejleszti az állóképességet is.
Tippünk:
Hetente legalább kétszer-háromszor túrázz 1-2 órát.
Mire figyelj?
Akinek szív- és keringési problémái vannak, azok kerüljék az emelkedőket. Ha tartósan hosszú szakaszon kell lefelé menni, az megterhelheti a gerincoszlopot. 

3. Nordic Walking

Ez a modern sportág kiválóan fejleszti a hát-, a láb- és a karizmokat, miközben növeli az állóképességet és a kitartást. A nordic walking harmonikus mozgása oldja a vállakban és a gerinc nyaki szakaszán a makacs izommerevséget.
Tippünk: 
Hetente kétszer 60 perc nordic walking edzés alaposan megdolgoztatja a hátizmokat.
Mire figyelj?
Kerüld az egyenetlen terepeket, mert ellenkező esetben komoly terhelés érheti a gerincoszlopot.

4. Úszás

Az úszás jelentősen kíméli a hátat, óvja a gerincet, miközben fejleszti a szív- és keringési rendszert, valamint segíti az anyagcserét.
Tippünk:
Hetente 3-4 szer 30-40 perc úszással megelőzheted a gerincbántalmak kialakulását.
Mire figyelj?
Kerüld a pillangóúszást, mert ha nem jó a technikád, akkor megterhelheted a gerinced ágyéki szakaszát.

5. Kocogás

A kocogás fejleszti a keringési rendszeredet, megdolgoztatja a hát és a törzs izmait, erősíti a csontszerkezetet. A kocogás segítségével csökkentheted a degeneratív ízületi megbetegedések kockázatát is.
Tippünk:
Hetente háromszor-négyszer érdemes kocognod.
Mire figyelj?
Az egyenetlen talaj nagyobb mértékben terheli az ízületeket. Futáshoz válassz profi futócipőt. Ha nagy súlyfelesleged van, vagy ízületi problémákkal küzdesz, akkor kérd ki szakorvos tanácsát.

6. Biciklizés

A rendszeres tekerés javítja a keringési rendszered és az állóképességed, megdolgoztatja a hát izmait. A biciklizés azért is jó, mert az ülés miatt nem éri nagy terhelés a gerincoszlopot.  
Tippünk:
Heti 2-3 alkalommal tekerj legalább 30-40 percet.
Mire figyelj?
A versenybiciklizés kevésbé egészséges, mert az előrehajolt testtartás extrém módon terheli a csípőízületet és a gerincoszlopot.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X