Főoldal > MOZGÁS > A 3 legjobb vizes terápia – szerintünk

A 3 legjobb vizes terápia – szerintünk

fogyókúramozgásvizes terápiák
0

Írta:

Watsu – Teljes átlényegülés Az egyiptomiak szerint a lélek ajándékba kapta a vizet, cserébe azért, hogy testet kellett öltenie. A vízben a lélek megélheti eredendő szabadságát. A Watsu-terápia ennek a szabadságnak az állandó, folyamatos felfedezése.„Amikor először próbáltam ki a módszert, leírhatatlan volt az a teljes átlényegülés és egységélmény, amit korábban még sohasem tapasztaltam – mondja […]

Watsu – Teljes átlényegülés

Az egyiptomiak szerint a lélek ajándékba kapta a vizet, cserébe azért, hogy testet kellett öltenie. A vízben a lélek megélheti eredendő szabadságát. A Watsu-terápia ennek a szabadságnak az állandó, folyamatos felfedezése.
„Amikor először próbáltam ki a módszert, leírhatatlan volt az a teljes átlényegülés és egységélmény, amit korábban még sohasem tapasztaltam – mondja Radnics Adrienn Watsu-terápiával foglalkozó szakember. – Képzeld el, hogy testmeleg vízben lebegsz, ami lágyan ringat. A gondolataid elcsitulnak, a víz lassanként minden feszültséget kiold belőled, a tested határai feloldódnak a lágy hullámok között. Egyszerűen csak „vagy”, a magad eredendő, szabad és természetes módján, határok, elvárások és súlyok nélkül. Csodálatos, felszabadító élmény, mely napokkal a kezelés után is elkísér. Az élmény tudat alatt arra emlékeztet, amikor az édesanyánk hasában lebegtünk.”
A Watsu megszületése az amerikai Harold Dull terapeuta nevéhez fűződik. Ő eredetileg a zen shiatsu (japán pontnyomásos masszázs) egyik ősatyjának, Shizuto Masunágának a tanítványaként a nyolcvanas évek elején fedezte fel terápiás munkájában a víz erejét, majd azt a Shiatsu gyógyászat elemeivel ötvözve különlegesen hatékony terápiává formálta. Az eljárás során a víz ellenállását felhasználva a terapeuta a páciens testének különböző pontjain nyomó mozdulatokat végez, miközben a karjaiban tartja, lebegteti, mozgatja, masszírozza, forgatja őt egy órán keresztül. Eközben a páciensnek csak annyi a dolga, hogy elengedje magát a 34-35 Celsius-fokos vízben, a lábszáraira helyezett habszivacs-gyűrűknek köszönhetően a víz felszínén marad. Eközben a feszültség szép lassan elillan a lelkéből, megszűnnek a nyomasztó gondolatai.
Kinek ajánlott?
A Watsu minden korosztály számára hasznos, átmozgatja az ízületeket, ellazít, regenerál, feltölt energiával. Kitűnően alkalmazható központi idegrendszeri sérüléseknél, krónikus mozgásszervi megbetegedésekben, háti-keresztcsonti panaszok esetén vagy pszichoszomatikus problémáknál. Nyugtató hatással van az idegrendszerre, így hatékony a stressz, lelki megterhelés okozta testi-pszichés panaszok enyhítésében. Depresszióban szenvedők, illetve hiperaktív gyermekek kezelésében is nagy sikerrel alkalmazzák, mint ahogy várandósság idején is. A terápia nem végezhető súlyos szív- és érrendszeri, keringési és légzési rendellenességek esetén, fertőző vagy lázas állapotokban.

Jó tudni!

  • Aki nem tud úszni, az is bátran kipróbálhatja ezt a módszert.
  • Vérnyomásprobléma sem akadály, és túlsúlyosak is igénybe vehetik.
  • A Watsu a szülés előkészítéseként is kiváló, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot.

Víz feletti masszázs – Expressz lazítás

0016407_1.jpg ()

A „vizes terápiák” jótékony hatását újabban akár ruhában is élvezhetjük. A Relaxpoint víz feletti masszázsnak köszönhetően nem kell az öltözéssel és a zuhanyozással bajlódni, mindössze egy masszázságyra kell felfeküdni ruhában, és élvezni a vízsugarak erejét. Az ágy natúr kaucsuk felülete felveszi a test formáját, és megakadályozza, hogy a vízsugarak közvetlenül a testet érjék, mégis jólesően végigmasszírozzák azt tetőtől talpig.
„A víz feletti masszázs három közismert terápia jótékony hatását ötvözi. Hordozza a klasszikus masszázs előnyeit, harmonizálja a test energiarendszerét. Közvetíti a víz gyógyító erejét anélkül, hogy az erős vízsugarak igénybe vennék a bőrt. A masszázs egyben hőterápia is: a meleg lazít, megnyugtat, elűzi a stresszt és energetizál – magyarázza Szabolcsi Nóra, a Wellsystem masszázságyat forgalmazó cég ügyvezető igazgatója.”
A tizenöt perces víz feletti masszázs típusa és a vízsugár erőssége menet közben bármikor megváltoztatható, így egyszerre élvezheti többféle masszázs jótékony hatását, aki kipróbálja. A kellemesen meleg vízsugarak egyenletesen és kíméletesen masszírozzák az egész testet, miközben körkörös, íves pályán haladnak a talptól, egészen a tarkóig. Fokozzák a helyi vérkeringést, ami hozzájárul a szövetek jobb táplálásához, és ezáltal felélénkül a sejtanyagcsere.
Kinek ajánlott?
A masszázs sokféle egészségügyi problémán segíthet, és igen hatásos a stresszel összefüggő betegségeknél, mint például feszültség okozta hátfájás, kóros álmatlanság vagy magas vérnyomás esetén. A berendezés orvos-terápiás változatát gyógykezelések kiegészítőjeként alkalmazzák. Mivel leveszi a terhelést a gerincoszlopról, kiválóan alkalmas a gerinc- és mozgásszervi problémák kezelésére, sportsérülések vagy műtétek utáni rehabilitációra. Kifejezetten ajánlott azok számára, akik az egész napos rohanás közben kevés időt tudnak szánni magukra, vagy nem szeretik, ha idegen kezek érintik a testüket.

Jó tudni!

  • A masszázsberendezésben két magasnyomású fúvóka ereje mozgatja a mintegy 340 liter vizet.
  • A vízsugár nyomása 0,5-4 bar, a víz hőmérséklete 25-40 Celsius-fok.
  • A tizenöt perces víz feletti masszázs hatékonysága alapján harminc perces hagyományos frissítő masszázsnak felel meg.

Delfinterápia – A „mosoly” ereje

Nem csak a víz gyógyíthatja testünket-lelkünket, hanem a tengerek bűbájos lakói, a delfinek is. Ma már hazánkból sem elérhetetlen a delfinterápia: csoportos utakat szerveznek a gyógyulni vágyóknak a horvátországi Marmarison működő terápiás központba. Számos ősi kultúrában a delfineket szentként tisztelték, bölcs lelki vezetőt láttak bennük, megvilágosodott lényeknek tartották őket. Bár a delfinek vadon élő állatok, mégis vonzódnak az emberhez, szociálisan érzékenyek és nagyon fejlett intelligenciával rendelkeznek. A nyolcvanas évek elejétől kezdve számos kutatás és tudományos értekezés foglalkozik a delfinterápia pozitív hatásaival.
„A hangulatváltozás talán a legszembetűnőbb jelenség, amit az ember észrevesz magán, amikor egy delfinnel találkozik – mondja Nógrádi Szabó Zoltán programszervező. – Az állatok „vitaminbombák” a léleknek, ami a belőlük sugárzó életerőnek és jókedvnek köszönhető.” A delfinek „arckifejezése” olyan, mintha mosolyognának, ezért is olyan vidám hangulatú a delfinúszás, amely mindenki számára ajánlott, akár hisz a gyógyító energiákban, akár nem. Jótékony hatással van a depresszióra, a pszichoszomatikus problémákra, de autista, halmozottan fogyatékos vagy magatartászavaros gyermekeknél is alkalmazzák, akik a delfinterápia hatására szívesebben lépnek kapcsolatba a külvilággal, és végeznek el különböző gyakorlatokat. A kutatások szerint a delfinhang jó hatással van a gyermek szívverésére és agyműködésére.
Kinek ajánlott?
Kortól függetlenül bárki igénybe veheti. Az állatok játékosságának köszönhetően újra fiatalnak érezzük magukat. Az érzéseink hatására olyan energiák szabadulnak fel, amelyek segítségünkre lehetnek a jelenlegi élethelyzetünk kisebb-nagyobb problémáinak megoldásában, segítenek más szemszögből látni a világot. Várandós édesanyáknak is ajánlott a módszer, az állatok hangja jó hatással van a magzatra.

Jó tudni!

  • A delfin szó a görög delphys szóból eredeztethető, melynek jelentése: anyaméh.
  • Nagy méretük ellenére a delfinek hihetetlenül gyengédek, finomak, mozgásuk lágy és könnyed.
  • A delfinekkel való kapcsolat egyik legfontosabb része a szemkontaktus, pillantásuk értelmet és őszinte érdeklődést tükröz, nyugtató hatású.

A témáról még többet olvashatsz a Wellness januári számában!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X