Főoldal > MOZGÁS > Jóga és nőiesség

Jóga és nőiesség

jóganőiességwellness
0

Írta:

Ha rendszeresen jógázol, biztos, hogy rád is hatással van ez a testmozgás, csak esetleg nem figyeltél fel rá eddig. Azt, hogy a jóga lassítja az öregedési folyamokat, minden nő kitörő lelkesedéssel szokta fogadni, de a női mivoltunkra gyakorolt hatásáról viszonylag kevesen tudnak, hisz erről viszonylag kevés szó esik. A jóga és a hormonháztartásAzt már biológia […]

Ha rendszeresen jógázol, biztos, hogy rád is hatással van ez a testmozgás, csak esetleg nem figyeltél fel rá eddig. Azt, hogy a jóga lassítja az öregedési folyamokat, minden nő kitörő lelkesedéssel szokta fogadni, de a női mivoltunkra gyakorolt hatásáról viszonylag kevesen tudnak, hisz erről viszonylag kevés szó esik.

A jóga és a hormonháztartás
Azt már biológia órán megtanulhattad, hogy több endokrin szerv vagy belső elválasztású mirigy is van a szervezetben. A jógapózok gyakorlása közben ezek a szervek bőven kapnak friss vért, így jutva hozzá az abban található tápanyagokhoz, és kiválasztják a kiegyensúlyozott test és agy kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlenül szükséges hormonokat.

Ha ezek a mirigyek nem működnek megfelelően, akkor a hormonok nem termelődnek a szükséges mennyiségben, a test pedig előbb-utóbb megbetegszik.

Gyertya-állás a nőiességért

0003991_1.jpg ()

Sok jógapóz hat egyébként bámulatos módon közvetlenül ezekre a mirigyekre, elősegítve azok megfelelő működését. Az egyik ilyen nagyszerű póz a Gyertya-állás, Sarvangasana, melynek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez a gyakorlat egyike a legcsodálatosabb hatással bíró ászanáknak.

  • Segít a szervezet harmóniájának megteremtésében.
  • Valóságos csodaszerként hat a legtöbb közönséges betegségben.
  • A nyaktájékon elhelyezkedő pajzsmirigyre és mellékpajzsmirigyre fejti ki hatását, miután a szilárd állzárnak köszönhetően elsősorban ezek vérellátása fokozódik.
  • Mivel a test fordított helyzetben van, a vénás vér anélkül áramlik vissza a szívbe, hogy a gravitációs erő akár a legkisebb mértékben is terhelné azt. A nyaki és a mellkasi keringésbe ezáltal egészséges vér áramolhat.
  • Rendszeres gyakorlása segít az orrjáratok tisztántartásában.
  • Idegekre gyakorolt nyugtató hatása folytán segít ingerlékenység, rossz hangulat vagy stresszes életmód esetén.
  • A póz a hasi szerveket is kedvezően befolyásolja, miáltal szabadabbá válik a belek mozgása, a szervezetünk megszabadul a mérgektől.
  • Segít a menstruációs zavarok esetén, vagy ha méh rendellenesen helyezkedik el.
  • Segít, ha úgy érezzük, nincs bennünk életerő.
  • Segít, ha vérszegénységben szenvedünk – a nők nagy része bizony tapasztalja ennek hatását, a menstruáció alatt és után.
  • Ha rendszeresen gyakoroljuk, testünk új energiával és életerővel töltődik fel, így válunk boldoggá és magabiztossá. Az új életerőnek köszönhetően, mely belénk/bennünk áramlik, elménk nyugodttá válik, józanabbul, pozitívabban gondolkodunk, illetve élhetőbbé válik az életünk, és nem feltétlenül azért, mert a körülményeink változtak meg, hanem azért, mert mi változtunk – jó irányba.
  • A póz fordított volta miatt a lábaink is megpihennek, ezzel előzhetjük meg a visszerek kialakulását.
  • Mivel a fejünkbe több vér áramlik, mint normál testhelyzetben, kisimulnak a ráncaink. És ugye, milyen vonzó jövő a ráncnélküliség?

Hogy hol jön a képbe az önmegismerés?
Az önmegismeréshez fokozatosan, a rendszeres gyakorlás következtében jutunk el. A jógapózok kivitelezése közben ugyanis folyamatosan figyelünk magunkra, a testünkre, a reakcióinkra. Először a testtudatunk fejlődik, aztán szépen lassan rászokunk arra, hogy a külvilág helyett magunkat „tanulmányozzuk”. Megismerjük önmagunkat, lassan, lépésről-lépésre, a különböző helyzetekben felébredő érzéseinket, a külvilágnak mutatott reakcióinkat.

Biztos, hogy mindig azt mondjuk, amit gondolunk, azt mutatjuk, amit érzünk? Természetesen vannak korlátok, határok, de próbáljuk megtalálni az egyensúlyt. Ne legyenek álmatlan éjszakáink, mert nem mertünk kiállni önmagunkért, vagy úgy és azt mondani, amit éppen akkor éreztünk, a helyzet kellős közepén.

Mindenkinek kitartó ÖNMEGFIGYELÉST és csodás megtapasztalásokat kívánunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X