Főoldal > MOZGÁS > A streszz ellenszere: jóga

A streszz ellenszere: jóga

0

Írta:

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor görcsben áll a gyomrunk, nem tudunk kielégítően lélegezni, az összes vállizmunk egy merő feszültség, és még annak sem örülünk, hogy élünk…. Mindennek most, e cikk elolvasása után, egy kis gyakorlással, és odafigyeléssel búcsút mondhatunk! A stresszről dióhéjban … Beszéljünk egy kicsit a stresszről, bár szinte mindent elmondtak már róla. Mindenki […]

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor görcsben áll a gyomrunk, nem tudunk kielégítően lélegezni, az összes vállizmunk egy merő feszültség, és még annak sem örülünk, hogy élünk…. Mindennek most, e cikk elolvasása után, egy kis gyakorlással, és odafigyeléssel búcsút mondhatunk!

A stresszről dióhéjban …

Beszéljünk egy kicsit a stresszről, bár szinte mindent elmondtak már róla. Mindenki tudja, hogy hosszú távon hihetetlen károkat tud okozni. Senki nem tud kitérni előle, ezért nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban megtanuljuk kezelni.
A külső behatások miatt a testünk folyamatos készenlétben áll.

  • Van a fizikai stressz, amikor a testünket éri valamilyen behatás, beütjük a könyökünket, ránk lépnek a metrón, stb. Ezt viszonylag gyorsan fel tudjuk dolgozni, hisz megbeszéljük magunkkal, hogy igen, ez megtörtént, nincs mit tenni ellene, és megyünk tovább.
  • Aztán van az érzelmi stressz, amin nem mindig sikerül olyan gyorsan túltenni magunkat, és ez halmozódik a szervezetünkben, egy idő után pedig betegséghez vezet.

0001565_3.jpg ()

A leggyakoribb stressz okozta betegség gyomorfekély vagy valamilyen emésztési probléma. A legismertebb tünet viszont valamelyik izomcsoportunk teljes begörcsölése. Ez legtöbbször a nyak, és vállizmokban tapasztalható. A folyamatos hatások miatt a testünk állandó készenlétben van, és csak nagyon kevesen tudják ezt az állapotot kezelni.

Lazítás hétköznapi módon
Azt a szót, hogy relaxáció-lazítás legtöbben ismerjük, és amikor szóba kerül, mindig a következők, jutnak az ember eszébe, ülünk a tévé előtt, vagy zenét hallgatunk, olvasunk. Közben kismillió gondolat futkos a fejünkben: ezt így vagy úgy kellett volna megoldanom, erre, arra, azt és nem amazt kellett volna válaszolnom, legközelebb gyorsabb leszek stb. Azt, hogy hány gondolat megy át az ember elméjén percenként, még leírni is ijesztő. Na, és akkor hol van itt a lazítás?

Ellazulás a jógában
Hogy mit értünk a jógában a lazítás alatt? Kényelmes öltözékben, jól átszellőztetett szobában, kellemes, nyugodt környezetben elhelyezkedem, lehetőleg háton fekvő relaxációs pózban, de akinek ez kényelmetlen, hasra is fekhet, és ellazítjuk az egész testünket. Ilyenkor rögtön azt szokták mondani: jó, rendben, de a fejemben milliónyi gondolat forog, hogyan tudom azokat onnan kiirtani, mert minél jobban akarom, annál inkább nem megy, attól ideges leszek, és hagyom az egészet annyiban. A megoldás: hagyjuk a dolgokat megtörténni, hagyjuk gondolatainkat, ne kezdjük el elemezgetni, végiggondolni őket.
Előbb-utóbb, természetesen lecsökken a számuk. Bármilyen hihetetlennek is tűnik ez most, higgyétek el, így van!!! Egy pár alkalommal kell csak türelmesnek lennünk magunkhoz, és meglátjuk: az eredmény nem marad el.

Hogyan zajlik a gyakorlatban a lazítás?

Tanuljunk meg helyesen lélegezni, ami azt jelenti, hogy mindig az orrunkon lélegezzünk ki és be is, hisz az orr tisztítja, melegíti és nedvesíti a levegőt, mielőtt az a tüdőbe kerül.
A helyes hasi légzést gyakorolhatjuk fekve: az egyik kezünket tegyük a hasfalra, és figyeljünk arra, hogy kilégzéskor a hasfal süllyedjen, belégzéskor, pedig hagyjuk a hasfalat emelkedni, domborodni.
A helyes légzéssel növeljük a vitálkapacitásunkat, ellenállóvá tesszük a szervezetünket és meg tanuljuk kezelni a stresszt.

Hogy mi köze e légzésnek a stresszhez? Hát igen, ez mindig felmerül. Nagyon ismerjük azt a helyzetet, amikor valamire koncentrálunk, még a légzésünket is visszatartjuk, annyira figyelünk EGY dologra. Amikor valamilyen stresszhatás ér, összevissza kapkodva lélegzünk, gyakran mondjuk, hogy nem kapunk levegőt. Tudom, azt kérdezitek, hogy ilyen egyszerű az egész, csak a légzésemet kell figyelnem? IGEN, ilyen egyszerű – legalábbis mondani -, de a gyakorlatba átültetni, na igen, ezért kell gyakorolnunk. Minden nap, minden órában, mindig, amikor csak eszünkbe jut, elkezdjük figyelni a légzésünket, és pillanatok alatt nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk.

A relaxációra visszatérve, minden este ebben a pózban helyezkedj el, és pihentesd a testedet, engedd el a gondolataidat, és töltődj fel új energiákkal. Tudnunk kell, hogy 20 perces mély relaxáció 4 órás alvással ér fel!  Kellő gyakorlás után már bárhol el tudjuk lazítani a testünket, lecsillapítani az elménket, és egész más színben fogjuk látni a világot.

Így helyezkedj a relaxációs pózba

0001565_1.jpg ()

  • Háton fekve elhelyezkedünk, a fejünket jobbra, és balra gördítjük majd vissza, engedjük középre. Becsukjuk a szemeinket, és elkezdjük figyelni a légzésünket.
  • Elhatározzuk, hogy legalább 10-15-20 percet töltünk ebben a pózban.
  • Megfeszítjük meg a jobb, majd a bal lábunkat, aztán ellazítjuk. Következzenek a kezek, karok, majd a farizmok, és a mellkas izmok.
  • Az arcizmokat egy óriási fintorral tudjuk megfeszíteni, majd ellazítjuk.
  • A szánk szélére varázsoljunk egy oldott mosolyt. „Csak pihenünk”.

Ez idő alatt feloldódnak a feszültség-blokádok, az egész testünkben (még olyanok is, amikről sejtelmünk sem volt, hogy léteznek).

  • Aztán elengedjük a gondolatainkat és kisimul az elme felszíne.
  • Pihenünk és töltődünk, amíg csak jólesik.
  • A relaxáció, a lazítás frissítő hatással van az egész testre, az elmére, és hatalmas energia tartalékokat szabadít fel.
  • Ha már teljesen kipihentük magunkat, mélyítjük a légzésünket, majd lágyan megmozgatjuk a lábujjakat, lábfejeket, majd következnek a kezek, a csuklók.
  • A fejünket jobbra-balra gördítjük, majd visszaengedjük középre.
  • Összezárjuk a lábainkat, mélyen kilélegzünk, majd belégzés közben a füleink mellé emeljük a karjainkat magas tartásba, és egy hatalmasat nyújtózunk, miközben a deréktáji szakaszt közelítjük a talajhoz.
  • Összedörzsöljük a tenyereinket, majd a szemeink elé helyezzük őket. Lassan szétnyitjuk ujjainkat, és fényt engedünk a szemeinkhez.
  • Minden mozdulatot megfontolva felülünk, majd fel is állhatunk.
    0001565_2.jpg ()

Ha már tökéletesen tudunk lazítani, akár ülve is, akkor jöhet a meditáció.

  • Kényelmesen, keresztbetett lábú ülésben elhelyezkedünk, becsukjuk a szemeinket, és figyeljük a légzésünket.
  • Nem foglalkozunk az elménkben felébredő gondolatokkal, csak külső szemlélőként vagyunk jelen. Napi 10-20 perces meditáció is csodákra képes.

 

Egy másik nagyon könnyű, és bárhol kivitelezhető nyugtató és lazító póz az előrehajlás.

  • Kis terpeszben állunk, és egyszerűen előrehajolunk.
  • Friss vér áramlik a fejünkbe, megpihen a gerincünk, és felfrissülünk.

A stressz ellenszere röviden tehát az alábbi

  • Figyelj a légzésedre!
  • Relaxálj minden nap!
  • A meditáció csodákra képes!
  • Gyakorold az ellazulást!

Stresszmentes hétköznapokat kívánok!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X