Főoldal > MOZGÁS > A gyaloglás csodája

A gyaloglás csodája

0

Írta:

Nincs ember, aki számára ne lenne kivitelezhető néhány lépés, néhány perc gyaloglás. A gyaloglás az ember legelemibb természetes mozgása, nélküle nincs helyváltoztatás, nincs erdőben sétálás, nincs természet, nincs szabadság. És nincs olyan ember sem, aki ne tudna 15 percre felállni az íróasztaltól, kisétálni a házból egy rövidke, szívet, tüdőt megedző gyaloglás kedvéért. Séta és gyaloglás […]

Nincs ember, aki számára ne lenne kivitelezhető néhány lépés, néhány perc gyaloglás. A gyaloglás az ember legelemibb természetes mozgása, nélküle nincs helyváltoztatás, nincs erdőben sétálás, nincs természet, nincs szabadság. És nincs olyan ember sem, aki ne tudna 15 percre felállni az íróasztaltól, kisétálni a házból egy rövidke, szívet, tüdőt megedző gyaloglás kedvéért.

Séta és gyaloglás

Érdemes különválasztani a két fogalmat. Az alábbiakban leírt, mindenki által áhított kedvező változások a szervezetben néhány percnyi sétálgatás hatására nem fognak bekövetkezni. A gyaloglás a sétálgatás intenzívebb változata. Itt a lépések dinamikusan követik egymást, a sarkad határozottan rakod előre, a törzsizmok megfeszülnek, a hasat behúzod, a mellkast kiemeled. Gyaloglás hatására a pulzusszám – a mozgás intenzitásától függően – kisebb-nagyobb mértékben megemelkedik, a légzés szaporává válik, több vér kering az érrendszerben, az emésztés lelassul. Egy hosszú sétálgatás végén, miután órákon át laza testtartással, nem megfeszített hasfallal sétálgatsz a bevásárló központban, sokszor úgy érzed, elfáradt a derekad, néha még fáj is. Ez egy tudatosan végzett gyaloglás alkalmával szóba sem jöhet, mivel a has behúzásával megtámasztod a gerinc deréktáji szakaszát.

A rendszeres 15 perces gyaloglás akár napi kétszer is helyet kaphat a programodban.
Kapd fel a legkényelmesebb szabadidő cipődet, és tégy egy kört munkahelyed, lakhelyed közelében. A rendszeres gyaloglások az alábbi fitnesz-faktorokkal gazdagítanak majd:

Tökéletes testsúlykontroll, alacsony zsírszázalék

Egy 15 perces gyaloglás során 100-150 kalóriát égetsz el. Ha napi kétszer aktivizálod magad, akkor szépen leszálkásíthatod a tested, a derekad körül lévő zsírpárnák csökkenni fognak, és még a súlygyarapodástól sem kell tartanod, mivel az energiamérleged kiegyensúlyozott táplálkozás esetén negatívba fog elbillenni.

Mentális egészség

Jobb memóriával rendelkeznek, és tisztán gondolkodnak azok, akik rendszeresen végeznek olyan aerob edzést, mint a gyaloglás. A mentális visszaesés tehát nem fenyegeti az aktívan gyaloglókat!

Szíved egészsége

A rövidke gyaloglásoknak köszönhetően a szívizom megedződik, javul az izmok, a szervek, a bőr keringése, az érfalak megerősödnek, letisztulnak, és rugalmasabbá válnak, javul a légzésfunkció, alacsonyabb nyugalmi és terheléses pulzusértékek figyelhetők meg. A szívnél is igaz tehát a “lassan járj, tovább érsz” mondás.

Tökéletes betegségmegelőzés

A rendszeres gyaloglás hatására a szervezet immunreakciója erősödik, a koleszterinszint idővel optimalizálódik. A kutatási eredmények azt is kimutatták, hogy heti 4-szeri aerob edzés egy extra órányi kellemes alvással ajándékoz meg. A stresszhormonok szintje minimálisra csökken a vérben, ezáltal kiegyensúlyozottabbá, hatékonyabbá válsz, javul a kapcsolatteremtő készséged is. Az egyes izmok átmozgatásának és a keringés javulásának köszönhetően az emésztés zökkenőmentesebbé válik, így a szervezeted is hatékonyabban szabadul meg a salakanyagoktól is.


Otthoni időbeosztás – az egészség szolgálatában

  • Takarítás, pakolás
    Felejtsd el a félnapos, hétvégés takarítási akciókat! Minden nap áldozz a rendrakásra, takarításra 10-15 percet! Így nem fásulsz bele, és biztosan átmozgatod a tested!
  • Szabad levegőn
    Napi 15 perc a kertben csodákat művel a lélekkel. A kertészkedés is fizikai aktivitás, nem is akármilyen! Ne görnyedezz a gyomok felett órákon át! Naponta negyedóra, és rendezettebb lesz a kerted, mint valaha!
  • Fitnesz-videó a kölcsönzőből
    Kiváló mulatság egy-egy fitnesz-videó otthoni kipróbálása. Hívd el egyik barátodat, és szórakozzatok együtt!
    Figyelem! A férfiak előszeretettel nézik a fitnesz-videókat pusztán a vizuális élmény miatt! Ha nyugodtan akarsz mozogni, az inaktív családtagoknak adj kimenőt a videózás idejére.
  • A baráti kávézgatások helyett
    Ha számít az egészséged, akkor válaszd a szabadtéri gyaloglást a barátoddal! Jobb alkalom nem is adódhatna az élet dolgainak átbeszélésére, mint egy kis idő a szabad ég alatt! Nem csak a kávézók zárt terében oszthatod meg gondolataidat. Friss levegőn, mozgás közben az agy vérellátása sokkal jobb!
  • Kedvenc zenéid élvezete
    Ha magad vagy, akkor tedd élvezetesebbé a mozgást a kedvenc slágereiddel! Olyan számokat válogass össze, amik erőt adnak és dinamikusabbá teszik a gyaloglást!

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X