Főoldal > DIÉTA > Ez a 4 legjobb koleszterincsökkentő étel

Ez a 4 legjobb koleszterincsökkentő étel

diétaételétkezéskoleszterinkoleszterincsökkentőtáplálkozás
0

Írta:

Ezeket az ételeket edd, hogy rendben legyen a koleszterined!

Az első lépés az egészséges életmód felé, hogy egy olyan szívbarát étrendet alakítasz ki, ami csökkenti a rossz zsírok bevitelét, hogy megelőzd a magas koleszterinszintet. Bár a koleszterin nélkülözhetetlen az életünkhöz, ha túl magas az már súlyos károkat okozhat. Adunk pár tippet, hogy mit tegyél – és mit egyél – ellene.

1. Lucerna

A lucernát hagyományos gyógynövényként ismerik Kínában, Irakban, Törökországban, Indiában és Amerikában is. Elsősorban erőteljes lúgosító hatásának köszönhetően javítja a tápanyagok felszívódását, tisztítja a májat és a véráramot a káros koleszterinlerakódásoktól, és az immunrendszert is erősíti. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat a szervezetre, így megtalálható benne a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat, fogyasztása segít az érrendszeri és szívbetegségek megelőzésében is.

2. Mandula

A mandula két olyan antioxidánst tartalmaz, amely gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakban. Egyrészt E-vitaminban gazdag, másrészt flavonoidokban. Nemcsak a nyers, de a pörkölt mandula, illetve a mandulavaj is segít csökkenteni a koleszterin- és a triglicerid-szintet. De a többi olajos mag is alkalmas erre a feladata: naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

koleszt2.jpg ()

3. Kurkuma

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma fűszer is teli találat a magas koleszterin ellen. A kurkuma gyógynövényként is sokoldalúan alkalmazható. A kurkumin, ami a kurkuma sárga színét adja erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, immunstimuláló vegyület. Kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a triglicerid szintjét és serkentik a zsíranyagcserét, vagyis a testsúly csökkenéséhez is alkalmazható.

4. Barna rizs

A barna rizs olaj és rost tartalma is csökkenti a koleszterinszintet. Komplett fehérjeforrás alacsony telített zsírtartalommal, és ezen túlmenően a szervezetet ellátja jó adag egészséges szív-rosttal, magnéziummal és B-vitaminokkal. Fogyasztása csökkenti a rossz (LDL) koleszterint, de szinten tartja a jó (HDL) koleszterint – infarktus ellen védő – szintjét. Ráadásul a barna rizs jól felszívja a mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X