Főoldal > DIÉTA > Ez történik a testedben, ha elhagyod a cukrot

Ez történik a testedben, ha elhagyod a cukrot

cukorcukorfüggőségcukormentesdiétaegészségétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Tudtad, hogy egy átlagos felnőtt napi 300-700 kalóriát visz be a szervezetébe csak cukorból? Hihetetlen elképzelni, de ez egy csurig kristálycukorral töltött bögrényivel egyenértékű mennyiség.

Nemcsak a kávéba tett kockacukor, a sütemény, a csoki és az üdítő járul hozzá ehhez a hatalmas adaghoz, ugyanis az egészségesebbnek vélt ételek is tele vannak cukorral, mint a salátaöntet, a joghurt vagy a müzli szelet. Egészségünk érdekében érdemes a cukorfogyasztást a minimumra korlátozni. Ne együnk több hozzáadott cukrot napi 6 teáskanálnyinál, amely 25 grammal, azaz 100 kalóriával egyenértékű.

Ne aggódj, ha a cukormennyiség jelentős csökkentésével az első napokban olyan elvonási tüneteket észlelsz magadon, mint az ingerlékenység, az álmatlanság vagy akár a depresszió. Az alábbi pozitív változások bőven kárpótolnak majd ezért a kezdeti nehéz időszakért.

1. Nem kell többé tiniknek való arcápolót használnod

Idegesít, hogy bár rég túl vagy a serdülőkoron, mégis tele van a bőröd pattanásokkal? Nem tudod, mi okozhatja ezt? A szervezetben fellépő gyulladás váltja ki az akné megjelenését a bőrön. Az egyik legnagyobb gyulladást okozó élelmiszer pedig egyértelműen a cukor. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők fogyasztása már 3 hét alatt 87%-kal növeli a szervezetben fellépő gyulladást! Hagyd el a cukrot és vele együtt a korrektort is!

2. Megóvod a szív- és érrendszered egészségét

Keményen hangzik, de a cukorfogyasztás jelentősen lerövidítheti az életed. Hogy miért? A cukor tartósan megemeli az inzulinszintet, amely a vérnyomás és a pulzusszám emelkedésével is jár. Már néhány hét cukorfogyasztás 10%-kal növeli az LDL koleszterin szintjét és akár 20-30%-kal a trigliceridét.

3. Elkerülheted a cukorbetegséget

A cukorban bővelkedő étrend elősegíti a zsírréteg lerakódását a máj körül, hozzájárulva az inzulinrezisztenciához. Gátolja a hasnyálmirigy megfelelő működését, amelynek feladata az inzulintermelődés lelassítása. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a kalóriák tényleg nem egyenértékűek. A 150 kalóriás köztes étkezés cukorból jelentősen hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, szemben a fehérjében vagy zsírban gazdag nasikkal. Cseréld le a cukros müzli szeletet egy tenyérnyi magra!

4. Jobb lesz a hangulatod

Teljesen normális, hogy a rövid távú cukormegvonástól nyűgős leszel. Azonban, ha hosszabb távon nélkülözni tudod, jobban fogod érezni magad, mint valaha. A Columbia Egyetem tanulmánya szerint azok a nők, akik cukorban és finomított szénhidrátban bővelkedő élelmiszereket fogyasztottak, sokkal aggodalmaskodóbbak és ingerlékenyebbek voltak, illetve a hangulatingadozás is jellemző volt rájuk.

cukorstop2.jpg ()

5. Helyreáll a bioritmusod

Cukorfogyasztás hatására már a nap közepére lelassulsz, és semmit nem fogsz kívánni jobban, mint egy kis szundikálást. A cukor ugyanakkor kortizolt termel, amely megakadályozza az alvást. Amint kiiktatod az étrendedből a cukrot, megváltozik a napi aktivitásod. Napközben éber és figyelmes leszel, míg este könnyen álomra hajtod majd a fejed.

6. Javul a memóriád

Nehezen emlékszel bizonyos dolgokra? Hidd el, erről is a cukor tehet! A kutatások során megállapították, hogy a cukorban bővelkedő étkezés gátolja a tanulást és a memorizálást. Hosszútávon pedig károsítja a kommunikációt az agysejtek között. Amikor elővennéd a munkahelyi fiókodból a dugi csokit, gondolj arra, hogy sokkal hamarabb összeállítod a prezit cukorbevitel nélkül.

7. Leadod az utolsó 5 felesleges kilót

Valószínűleg a cukorból származó kalóriákat más ételekkel pótolod majd, ám összességében még így is jelentős kalóriát fogsz megtakarítani. Már napi 200 kalória csökkentésével, bármilyen komolyabb erőfeszítés nélkül, leadhatsz havi 1 kilót. Ez 5 hónap alatt pedig már 5 kiló fogyást jelent.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X