Főoldal > DIÉTA > Bodza, a karcsúsodás titka

Bodza, a karcsúsodás titka

bodzabodzavirágdiétaétkezésfogyásnövénytáplálkozás
0

Írta:

Amikor már a nyakunkon a bikiniszezon, akkor sem érdemes pánikolni. Még mindig nem késő, hogy elérd a csúcsformád, és a mozgás mellett a táplálkozásodra is oda figyelj! Most eláruljuk, hogy a bodza miben tud neked segíteni, hogy bombaalakkal jelenj meg a standon.

 

A bodzaszörp néhány éve reneszánszát éli, de az ízletes ital alapanyaga sokkal több annál, mintsem eddig gondoltad.  A fehéres-sárgás virágok – melyek később bogyós gyümölccsé fejlődnek – hasznos anyagokban bővelkednek: egyszerre gyógyítanak és karcsúsítanak.

Hatásos gyógyító erővel bír

A népnyelv a szegények gyógyszereként is ismeri, hiszen régebben számtalan egészségügyi problémát orvosoltak vele Már az indiánok is használták a bodzát fertőzések kezelésére, ebből is kiderül, hogy hatása mennyire régóta ismert. Tartalmaz folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, A-, B-, és C-vitamint, ez utóbbiból kétszer annyit, mint a különböző citrusfélék. Meglepő, de az egyik legjobb immunrendszer erősítő gyümölcs. A bogyói tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.

bodza2.jpg ()

Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit. Erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. Jó, ha megjegyzed, hogy az influenza A-, és B-vírusa ellen is gyógyítást hozhat, mindössze 2-3 nap alatt. Segít az olyan fertőzések tisztításában is, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. De a vesék egészségét is rá lehet bízni, sőt a magas koleszterinszintben szenvedők is jelentős javulást érhetnek el a gyakori bodzaszörp, vagy bodzatea fogyasztása során.

Szuper fogyasztószer

A karcsúság titka a jól működő anyagcsere és ezért a bodza sokat tud tenni. Enyhe hashajtó, vízhajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért a nyári tisztítókúrádból se hagyd ki! Ha fogyni is szeretnél, készíts, vagy vásárolj diabetikus bodzalekvárt és fogyaszd önmagában, almával vagy szederrel. Ezeknek a gyümölcsöknek béltisztító tulajdonságai még tovább fokozzák a bodza zsírégető erejét. De nem csak a lekvár, hanem a bodzavirágtea is kiváló méregtelenítő. Erős illóolajai is a zsírégetést serkenti. A bodza termését nem érdemes nyersen fogyasztani, főzve vagy párolva azonban ezek az olajok segítik az emésztést és az anyagcserét. A bogyókat megpárolva húsok mellé is fogyaszthatod.

Fontos!

Ha te magad szednéd a bodzavirágot és a bodzabogyó arra mindig figyelj, hogy ha lehet, csak autómentes környezetben lévő fák terméseit használd fel. Mivel lemosni nagyon nem tudod, így minél tisztább alapanyagot válassz! A növény zöld részeit és a virág kocsonyás részét mindig távolítsd el, mert ezek mérgezőek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X