Főoldal > DIÉTA > 5 tuti ételkombináció, hogy egészségesebb legyen a diétád

5 tuti ételkombináció, hogy egészségesebb legyen a diétád

banándiétaételételpárétkezésfogyásgyümölcshalhúsmogyorókrémtáplálkozászöldség
0

Írta:

Ha ételkombinációról beszélünk, biztosan mindenkinek a hús és a krumpli, a szalonna és a tojás, illetve a kávé és a muffin jut eszébe. Valljuk be, ezek nem túl egészségesek, azonban a táplálékok párosítása tudatosabban is történhet.

Különböző ételek együttes fogyasztása segít, hogy a bennük található tápanyagok hatékonyabban fel tudjanak szívódni. Sok vitamin és ásványi anyag sokkal jobban hasznosul együtt, mintha bizonyos egészséges ételeket külön-külön fogyasztanál. Kóstold meg az alábbi finom kombókat, és tedd egészségesebbé az étrended!

Sovány marhahús és brokkoli

A vashiány főként a nőket, a tiniket és a vegetáriánusokat fenyegeti. Hihetetlen, de a vashiány a leggyakoribb hiánybetegség a világon, a fejlődő országokat is beleértve. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, így a sovány marhahúst, vegetáriánusoknak pedig a lencsét, érdemes C-vitaminban gazdag brokkolival vagy paradicsommal együtt fogyasztani.

Alma és áfonya

A gyümölcsök fitotápanyagokat tartalmaznak, olyan egészséges antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szív- és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Amikor különböző gyümölcsöket együtt fogyasztunk, akkor az antioxidánsok jótékony hatásai sokszorozódnak. Az alma és az áfonya kitűnő párosítás. Ha unod a gyümölcssalátákat, készíts finom smoothie-kat, minél többféle gyümölcs felhasználásával.

Paradicsom és avokádó

A paradicsom piros színét a likopinnak köszönheti, amely gátolja a rákos sejtek növekedését. A likopin felszívódását a zsír segíti, így egészségünk érdekében nem érdemes zsírszegény diétát folytatni. Edd a paradicsomot avokádóval, amely nemcsak finom, de egészséges páros is.

etelparos2.jpg ()

Tonhal és kelkáposzta

A kalcium és a D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontok kialakulásához és fenntartásához. A D-vitaminban gazdag tonhalat vagy lazacot ezért érdemes kalciumban bővelkedő kelkáposztával együtt fogyasztani.

Mogyorókrém és banán

Az izmoknak az újraépüléshez és a növekedéshez fehérjére és szénhidrátra is szüksége van edzés után. A tej és kakaópor mellett a legjobb ilyenkor a mogyorókrém (cukor felhasználása nélküli változatot keresd) és a banán kombinációja, amely gyorsan újratölti a szervezetet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X