Főoldal > DIÉTA > 9 szuper étel, melyet még ma kezdj el enni!

9 szuper étel, melyet még ma kezdj el enni!

csíradiétaétkezésfekete rizsfogyáskelbimbókenderolajmatchaszuperételtáplálkozás
0

Írta:

Íme néhány szuper élelmiszer, melyeket minél előbb illessz be a napi étrendedbe!

 

1. Matcha

Azöld színű matcha segít felpörgetni az energiaszinted, az általános egészséged növelni és a rák kialakulásának esélyét is csökkenti. A matcha kiváló forrása az antioxidánsoknak, aminosavaknak, vitaminoknak és klorofillnak. Használhatod sütikbe, koktélokba smoothie-kba és salátákba, de teát is tudsz belőle készíteni.

2. Fekete rizs

A fehér vagy barna rizs jó választás, de próbáltad már a fekete rizst? Tiltott rizsként is ismert, ez az egyik legerősebb ismert antocianin forrás, mely antioxidáns megtalálható az áfonyában és szederben is. A fekete rizs nem drága, és nagyon jótékony hatással van a szívedre is.

3. Perui földicseresznye

Egy egészséges, ízletes és változatos nasit keresel? Adj egy esélyt ennek az inka bogyónak! Sok vitamint tartalmaz, legfőképp B12-, A- és C-vitamint. Magas fehérjetartalmú, így hosszútávú teltségérzetet ad. Ezek az aranysárga bogyók remek forrásai a bioflavonoidoknak, melyek javítják az általános egészségi állapotot. Használhatod salátákhoz és sütikhez is.

4. Fermentált ételek

A fermentált ételek rendkívül gazdagok élő kultúrákban, ásványi anyagokban és enzimekben. Jót tesznek az emésztésnek és az immunrendszernek. Tartalmaznak olyan jó baktériumokat, melyek nagymértékben könnyítik az emésztőrendszer munkáját. Fogyassz fermentált ételek, mint amilyen a joghurt, savanyú káposzta, kombucha és élvezd az előnyöket!

5. Kókuszliszt

A kókusz már önmagában is egy szuper élelmiszer. Nagyon sokféle módon fogyaszthatod: olaj, liszt, tej formájában. A kókuszliszt magasabb rosttartalmú és több fehérjét tartalmaz, mint a búzaliszt. A kókuszliszt könnyű és légies, így tökéletes a palacsintatésztához.

6. Pitypang levele

Már a nagyszüleink is használták salátákhoz a pitypang levelét. Ez a növény segít csökkenteni a máj toxinjait és az emésztőrendszernek is jót tesz. Gazdag A-,D-,E-,K-,B-vitaminban, kalciumban, vasban, rostban és mangánban. Ha nem akarod salátába tenni, használd fel zöld smoohtie-hoz.

szuperetelek2.jpg ()

7. Csírák

A csírák nem néznek ki úgy, mintha finomak lennének, pedig azok, és emellett nagyon egészségesek is. Nagyon gazdagok B-vitaminban, ásványi sókban, kalciumban és vasban. Főzd meg a csírát és használd köretként!

8. Kenderolaj

A kenderolaj ízletesebb és egészségesebb a növényi olajoknál. Finomabb ízű és több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj. A legjobb a mártogatósokhoz és salátákhoz.

9. Kelbimbó

A legnagyobb előnye, hogy harcol a rákkal. Nagyon gazdag K- és C-vitaminban és kalciumban. Ezen kívül B6-vitamin, vas, rost és kálium is van benne. Itt a remek ok, hogy a kelbimbó a kedvenc ételed legyen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X