Főoldal > DIÉTA > Így fogyhatsz le jégsalátával!

Így fogyhatsz le jégsalátával!

antioxidánsanyagcserediétaemésztésétkezésfogyásgasztrojégsalátanövénysalátatáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A jégsalátát még azok is ismerik, akiktől távol áll az egészséges táplálkozás. Az élénkzöld, ropogós növények a gyorsétkezdék hamburgereiben is megtalálhatók, de ettől sokkal lényegesebb tulajdonságaik is vannak. Szépek, finomak és egészségesek.

 

A jégsaláta a fejes saláták egyik változata. Jelenleg ismert formáját amerikai kertészek nemesítették, és itthon a kilencvenes években kezdett ismertté válni. Manapság már nem csak tavasszal és nyáron lehet megvásárolni, hanem egész évben kapható, így akár hónapról-hónapra biztosítani tudja az üde, vitamindús falatokat.

Fogyás könnyedén

Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma, emellett nagy mennyiségben fellelhetőek benne a rostok, valamint kiemelkedően magas vastartalommal rendelkezik. Alacsony a kalóriatartalma, de sok ballasztanyagot tárol, melyik serkenti a belek mozgását így az emésztést is. Felgyorsítja az anyagcserét, ezzel máris hozzájárult a könnyed súlyvesztéshez.

Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak, és ez az a salátafajta, amely az egyik legmagasabb víztartalommal rendelkezik, így kiválóan hidratál. A fogyás érdekében nem kell mást tenned, csak napi háromszor beiktatni az étkezésedbe. Teheted a teljes kiőrlésű kenyér mellé, a csirkemell sonkához, a halhoz, a tojáshoz, lényege, hogy mindent megízesít, pedig semmi extra ízt nem fogsz érezni. Semlegességében rejlik az ereje.

jegsalata2.jpg ()

Védelem a stressz ellen

Segít megelőzni a vérszegénységet, segíti a vérképzést, és nyomelemeket tartalmaz, mint a foszfor és a vas. A vitamintartalma közül kiemelkedik a B1-, B2-vitamin, valamint a C-vitamin. A kalcium, magnézium, vas, és béta-karotin, illetve antioxidáns tartalmának köszönhetően jelentős részt vállal az immunrendszer támogatásában. Magas kálium tartalma pedig enyhíti a stressz okozta tüneteket.

Frissesség a négyzeten

A vásárlás során érdemes arra figyelned, hogy inkább a frisset válaszd az előre csomagolttal szembe. A legfontosabb, hogy a növény színét nézd, a káposztához hasonló halványzöld árnyalat uralkodjon, különben a jégsaláta öreg lesz, és amelyik már sötétebb az keserűbb is. Hűtőben akár egy hétig is ropogós marad, és nem érdemes se főzni, se párolni. Nyersen fogyasztva a legfinomabb és a leghatásosabb is. Mindig alaposan mosd meg a leveleket, de törölgesd, csak várd meg, amíg lecsöpög. Érdemes rászokni, mert sokkal jobb ropogtatni való tud lenni, mint egy chips, vagy a ropi…

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X