Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél madársalátát!

Ezért egyél madársalátát!

diétaétkezésfogyásmadársalátanövénysalátatáplálkozászöldség
0

Írta: and

Amilyen egyszerű, olyan hasznos, ezért nem szabad lebecsülni a nem túl fantáziadús névvel illetett madá

Amilyen egyszerű, olyan hasznos, ezért nem szabad lebecsülni a nem túl fantáziadús névvel illetett madársalátát. A növény háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos fejes saláta. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra, védi a szívet és enyhíti a stressz tüneteit is.

Galambbegyként, mezei salátaként, esetleg aprósalátaként is lehet ismerni az apró, falevelekre hasonlító madársalátát. Végtelenül egyszerű, olcsó növény, amely Kis-Ázsiában éppúgy őshonos, mint a Budai hegyekben. Az első példányok már kora tavasszal megjelennek, és valódi kincsnek számítanak a vitaminszegény téli hónapok után. Íze semleges, mégis finom, és alig van olyan étel, amit ne dobna fel a látványos levélkupac.

Gyógyító erejét a népi gyógyászat hamar felfedezte, tisztító és immunerősítő hatása miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása, amit nem lehet túlzásba vinni, és nincsenek mellékhatások. Diétázók, sportolók, idősek és gyerekek bátran rágcsálhatják.

Sok vitamin és ásványi anyag van benne

A kiemelkedően magas C-vitamin mellett jelentős mennyiségben található benne B6- és A-vitamin is. A növényvilágban csupán a petrezselyemzöld előzi meg vastartalmát, és már 10 dkg madársaláta fedezi a normál étrend melletti folsavszükséglet felét. Jódtartalma is egészen kiemelkedő, de kálium, kalcium, magnézium, réz és cink egyaránt számottevő mennyiségben található benne. Mindemellett igen magas a víztartalma – több, mint 90% százalék – ehhez pedig  alacsony kalóriatartalom párosul, vagyis ezen tulajdonságokkal a fogyókúrázók csodaszerének számít.

Késlelteti az öregedést

Folsavtartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdést. Gazdag antioxidánsokban is, emiatt lassítja a sejtfalak öregedését, segíti a szervezet a hidratálását, méregtelenítését.

Vásárlási tippek

Ha nem a szupermarketekben található zacskós változatot szeretnéd megvenni, akkor jobb, ha tudod, hogy a piacon lévő változat apró gyökérdarabokat is tartalmazhat, ezért alapos mosás javasolt. A levelek színe eredetileg sötétzöld, de ha világosabban találkozol, akkor sem ijedj meg, az már az idei, tavaszi változat. Ha sárga és fonnyadt, azt ne vedd meg. Mindig óvatosan bánj vele, mert ha összetörnek a levelek, akkor keserűvé válik az íze. Sokáig ne tarts a hűtőszekrénybe, mert 2-3 nap után már nem lesz finom.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X