Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél retket!

Ezért egyél retket!

diétaétkezésfogyásnövényretektáplálkozászöldség
0

Írta:

Van belőle fekete, fehér, hónapos meg jégcsap, de egyben mind megegyezik: a retek igazi vitaminbomba.

 

Retek-ismeretek

A zöldség Európai elterjedése Marco Polo nevéhez fűződik, mert ő hozta be Kínából. A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, a külső színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, de a belseje majdnem minden esetben fehér. Az ízére hatással van az időjárás. A meleg hőmérsékleten ültetett retkek csípősebbek, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával rendelkeznek. A termesztése meglehetősen igénytelen, a felhasználása pedig sokrétű. A gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes használni. Előbbiből finom főzelék, utóbbiból ízletes saláta készíthető.

Vitaminok és ásványok

A ropogós zöldség tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségben jelen van a C-vitamin, ennek köszönhetően erősíti az ellenállóképességet. De sok benne az A-, B1-, B6-vitamin is. Valamint jelentős a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és tiamin tartama is. A retek illóolajai kéntartalmú vegyületekben is bővelkedik, jellegzetes csípős ízét és gyógyhatását is kén-tartalmú illóolajának köszönheti.

retek2.jpg ()

Gyógyhatásai

A népi gyógyászat elsőre a felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazta. A mézes retekszirup a köhögést is jól enyhítette, aztán később újabb csodamódokat találtak. Kiderült, hogy jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémákat, és a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Gyulladáscsökkentő szerepe is elismerésre szolgál és a bőrproblémák ellen is jól alkalmazható. Serkenti az epetermelést is, ezáltal szabályozza az emésztést, és megelőzi az epekő kialakulását is.

Diétás kedvenc

Ha a súlyodon csökkenteni szeretnél, akkor előnyös a retekhez nyúlnod. Magas a rosttartalma, alacsony az energiatartalma és karban tartja az emésztőrendszert. Vízhajtó és májtisztító hatása pedig ideális minden diétázó számára. A retek leve is hatásos ha fogyni szeretnél. Készítsd el frissen, néhány órán át hagyd hűvös helyen, ekkor elveszíti a csípős ízét, és fogyaszd kúraszerűen.
Vásárláskor arra figyelj, hogy a sérülésmentes, fényes, kemény zöldséget válaszd! A puha változata, már szivacsos belsővel rendelkezik, és az már se nem friss, se nem finom. Teheted salátákba, de fogyaszthatod pirítóssal, tojással, vagy éppen grillezett hallal, naponta akár többször is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X