Főoldal > DIÉTA > 9 rákkeltő étel, amiből soha ne egyél!

9 rákkeltő étel, amiből soha ne egyél!

diétaételétkezésfogyásrákrákkeltőtáplálkozás
0

Írta:

Amikor a szüleink fiatalok voltak, senki nem aggódott az ételek rákkeltő hatása miatt, és az emberek is kevesebb feldolgozott ételt ettek régen. Akkoriban több tiszta és egészséges ételt fogyasztottak, mert azt volt elérhető.

Kissé úgy tűnhet, ma már minden rákkeltő, nehéz eligazodni a különböző szakvélemények között. Amikor az egészséged érdekében választod a light popcornt, lehet, hogy éppen ártasz az egészségednek.

Az alábbiakban olyan ételeket sorolunk fel, amiket lehet, hogy napi szinten eszel, pedig érdemes lenne mellőzni őket, mert rákkeltő hatásúak lehetnek.

1. Mikrohullámú popcorn

Persze, roppant egyszerű csak bedobni a mikróba egy zacskó popcornt uzsonna gyanánt. De valóban megéri kockáztatni a hasnyálmirigy-, here- és májrákot? Már a szekrényben sorakoznak a zacskóban a rákkeltő anyagok, vegyszerek, például a vaj ízt keltő kémiai anyag. Ha semmiképp nem tudsz lemondani róla a film mellé, itt az ideje, hogy válts a régi tűzhelyi vagy gépi kukoricapattogtatásra.

2. Nem organikus termékek

Nem vagy egyedül, ha azt gondolod, hogy a zöldség és gyümölcs csak jó lehet neked. Azonban a nem organikus terményekre rengeteg vegyszer kerül, ezek pedig rákkeltőek. Csak egy példa a betiltott Altrazine, melyet gyomirtóként használtak, de sok esetben meddőséget okozott. A másik probléma ezekkel a terményekkel, hogy sok hormont és toxikus műtrágyát használnak, hogy a termés nagyobb és szebb legyen. Jó, ha tudod, a legrosszabbul az alma, szőlő, eper és narancs jár. Mindig mosd meg alaposan a zöldséget-gyümölcsöt, de jó, ha tudod, hogy így sem távolítasz el róluk minden vegyszert.

3. Konzerv paradicsom

Valószínűleg hallottál már róla, hogy a paradicsomban található likopin csökkenti a rák kockázatát. De ez az előny semmissé válik, ha a konzervált termék vegyi anyagokkal van tartósítva. Ezeket az anyagokat összefüggésbe hozták a különböző rákos megbetegedésekkel, szívbetegségekkel és reprodukciós problémákkal. Amikor legközelebb gyönyörű piros paradicsomszósz szeretnél, egy edényben vagy serpenyőben csináld magad!

4. Feldolgozott húsok

Ha egy igazi ragadozó vagy, nyilván nehéz lemondani a szendvicsekről vagy a pácolt húsokról, de az előnyök mellett mérlegelni kell a rák kockázatát is. A feldolgozott húsok általában túlzott só és vegyi anyag felhasználás mellett jönnek létre, ezek pedig károsak az egészségre. Egy 13 éve készített tanulmány szerint 17 emberből 1 a feldolgozott húsfogyasztás miatt hal meg. 160 gramm feldolgozott hús fogyasztása 44%-kal növelte meg azokkal szemben a kockázatot, akik 20 vagy annál kevesebb grammot fogyasztottak. Ezek a húsok tele vannak tartósítószerekkel, ugyanannyira közismert a rákkeltő hatásuk, mint a cigarettafüstnek.

5. Tenyésztett lazac

A halakról, különösen a lazacról tudjuk, hogy az egyik legegészségesebb választás. De sajnos Amerikában a lazac 60%-a gazdaságban tenyésztett halból származik…és nagyon veszélyes lehet. Az ilyen halak esetében nem természetes az étrend, sok antibiotikum, vegyi anyagok jutnak a halak szervezetébe, melyek gyakran rákkeltő hatásúak. A tenyésztett lazac ezen kívül zsírosabb is, tehát több vegyi anyagot vesz föl a szervezet. Ha legközelebb omega-3 zsírsavakban bővelkedő terméket szeretnél, válassz valami mást az alaszkai lazac helyett.

rakkeltokaja2.jpg ()

6. Krumpli chips

Lehet, hogy olcsó, ropogós és finom, de halálos is lehet. Ez a zsíros étel nem csak súlygyarapodást okoz a benne lévő transzzsírsav miatt, de magas nátriumszintje magas vérnyomáshoz is vezethet. A másik kockázati tényező az acrymalide nevű anyag, mely a cigarettában is megtalálható. Ha lehet, ne egyél ilyesmit és válassz helyette perecet, almachipset, vagy süss otthon a sütőben magadnak krumplit.

7. Hidrogénezett olajok

A hidrogénezett olajok olyan növényi olajok, melyeket nem lehet természetes úton kivonni a növényből, kémiai úton kell eltávolítani őket. Ezeket gyakran használják tartósítószerként, de rákkeltőek, születési rendellenességet és szívbetegséget okozhatnak. Soha ne használj hidrogénezett olajat, ellenőrizd a címkét, vagy használj olíva-, repce vagy szója olajat helyette.

8. Sós, ecetes és füstölt élelmiszerek

Lehet, hogy finom, de a sós, savanyított élelmiszerek tartósítószere a nitrát, mely fokozza a rák kialakulásának kockázatát. A füstölt élelmiszerek, például a hús vagy dió felszívják a füstöt, ugyanolyat, amilyet a cigaretta is okoz. A gyomor- és vastagbélrák kialakulása kapcsolatba hozható a sós, ecetes és füstölt élelmiszerek fogyasztásával.

9. Feldolgozott fehér liszt

Valószínűleg azt hallottad már, hogy rossz, de azt nem biztos, hogy tudod, hogy a kémiai fehérítővel kifehérített lisztekben lévő klórgáz megöli az egészséges tápanyagokat. A klórgáz halálos, ha belélegzed, miért ennéd vacsorára? A fehér lisztnek magas a glikémiás indexe, megemeli a vércukor- és inzulinszintet, cukorbetegséget okozhat. A rákos daganat a véráramban lévő cukorral táplálkoznak. Kerüld a finomított cukrokat, és elkerülheted a halálos daganatok etetését.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X