Főoldal > DIÉTA > 6 dolog, amit nem tudtál a snidlingről

6 dolog, amit nem tudtál a snidlingről

diétaétkezéshagymasnidlingtáplálkozás
0

Írta:

A snidling, vagy „magyarosabb” nevén a metélőhagyma a tavasz első zöldfűszere, amit érdemes alaposan megismerni, mert fogyasztása nem csak az ízlelőbimbóknak okoz örömet, hanem a szervezeted is hálás lesz érte.

 

1. Igénytelen és mindig újra nő 

A snidling nem sértődik meg azon, ha igénytelennel nevezzük. A hideg talajban is gyorsan kikel, nem igényel se túl nagy meleget, se túl sok napfényt. A karcsú szárak folyamatosan arathatók, akár egész évben is, de csak arra figyelj, hogy ősszel inkább rakd cserébe, és vidd be a konyhába. Így egész évben lesz a friss fűszernövényből, ami folyamatosan biztosítja a vitaminforrást. Ugyan sok éven keresztül nem szeret ugyanazon a helyen élni, ezért ajánlatos három-négy évenként más helyet keresni számára.

2. Nem csak fűszer, gyógynövény is

A fokhagymához és a vöröshagymához hasonlóan véralvadásgátló, antibakteriális és antivirális tulajdonsággal rendelkezik. Használható rák vagy magas vérnyomás ellen is. Antioxidáns-tartalma a levelekben a legmagasabb. Gazdag A- és C-vitaminban, magas a vas-, kalcium- és kéntartalma, ugyanakkor van benne folsav és kálium is. Jól ismert a gyulladáscsökkentő hatása is, és a fájó toroknak is kiváló ellenszere.

3. Csak frissen hasznos

Ne főzd meg! A főzés során az íze és zamata elillan, inkább csak a főzés végén szórd rá az elkészült ételre. Nyugodtan térj el a „csak salátához használom” felfogástól. Nem csak a zöld leveleket lehet ízesíteni vele, hanem a halat, a húslevest, a túrót vagy éppen a burgonyás ételeket is remekül feldobja.

snidling2.jpg ()

4. Diétához is jó

Régóta ismert vértisztító és érelmeszesedést lassító hatása, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Természetes vízhajtó hatással bír. Ha éppen zsírszegény, sótlan diétán vagy, akkor a snidling a tökéletes választás, mert laktat, ugyanakkor nem hizlal. Felerősíti a testben az energiaáramlást, jótékony hatással van a vesére, a májra és a gyomorra is, és salakanyagoktól való megtisztulását is elősegíti.

5. Ne vágd!

A 20-30 centisre is megnövő szárak leszedés után könnyen törnek. Hogy ezt megelőzd, és úgy kerüljön a tányérodba, hogy megmaradjon a zamata, ahhoz a megmosott szálakat konyharuhával vagy papírkendővel törölgesd át. Fontos, hogy soha ne vágd! Szeleteld vagy karikázd, egy konyhai olló segítségével ez nagyon egyszerű és hasznos művelet.

6. Ehető virágok

A metélőhagyma nem csak a konyhakert, de a virágoskert dísze is lehet a lilás gömböcskékkel. És, ha már virág, akkor jó tudni, hogy azokat is meg lehet enni. Igaz, ez csak addig lehetséges, amíg zsengék, és nem fejlődött ki bennük a mag.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X