Főoldal > DIÉTA > 7 étel, ami garantáltan elnyomja az éhséget

7 étel, ami garantáltan elnyomja az éhséget

diétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Észrevetted, hogy bizonyos ételek fogyasztása után csak egyre éhesebb leszel? Az alábbi élelmiszerek evvel épp ellentétes hatásúak, azaz egyedülállóan képesek csökkenteni az étvágyat.

 Iktasd be őket a fő- és a köztes étkezéseidbe, hogy természetesen, mindenféle sanyargató diéta nélkül is, kevesebbet egyél.

Ecet

Az olajos és ecetes salátaöntet egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így gátat szab a hirtelen ránk törő éhségnek. A vörösborecet a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása után 30%-kal csökkenti a vércukor hirtelen esését, állapították meg az olasz kutatások során. Az Arizonai Állami Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak: amikor a résztvevőknek 4 teáskanál almaecetet adtak a magas szénhidráttartalmú reggeli előtt, amely gazdagon megrakott bagelből és narancsléből állt, a vércukor válasz 55%-kal volt kedvezőbb, mintha nem fogyasztották volna a nap első étkezése előtt az ecetet. Régóta keresik a választ az almaecet mágikus erejére, ami nem más, mint az ecetsav, vagy másik nevén etánsav, amely megakadályozza a keményítők lebomlását és lassítja a szénhidrátok emésztését. A majonézes dresszingek helyett öntsd le a salátád olívaolajjal és vörösbor-, alma- vagy balzsamecettel.

Popcorn

A hizlalónak titulált, moziban rágcsált popcornról egyet hajlamosak vagyunk elfelejteni, mégpedig azt, hogy teljes kiőrlésű. Egy adag popcorn, amely 3 csészényinek felel meg, a napi ajánlott komplex szénhidrátbevitelnek a 70%-át fedezi. Hihetetlenül könnyen juttathatjuk rosthoz a szervezetünket, sokáig jóllakottságot érezve. A popcorn még egy meglepetést tartogat számunkra: polifenol antioxidánst tartalmaz, amely véd a szív- és a rákos megbetegedésektől, akárcsak a zöldségek és a gyümölcsök. A táplálkozási szakértők nem győzik magasztalni, egyedül arra intenek minket, hogy kerüljük a zsírban tocsogó, mikrózott popcornt.    

Chili

A fűszeres ételek fogyasztása csökkenti az étvágyat és beindítja a kalóriaégetést. A csodához csak fél teáskanálnyi csípős chilire, vagy cayenne-i borsra van szükségünk. A fűszer ízlelése a hatás kulcsa, így a kapszaicint tartalmazó táplálék-kiegészítők szedését nem ajánlják a kutatók. A chili további előnye, hogy sokféle ételhez adhatod, ha szereted az erőset: a tésztától a leveseken át, egészen az előbb említett popcornig. 

Mogyoróvaj

A mogyoróvajat sem érdemes mellőzni az étrendünkből, egy kutatás során ugyanis bebizonyosodott, hogy azok a nők, akik hetente legalább ötször fogyasztanak mogyoróvajat átlagosan 4,5 kilóval többet fogynak, mint akik kerülik ezt a finomságot. Két órával tovább ad teltségérzetet, mintha mondjuk a rostszegény, de szénhidrátban gazdag chipset fogyasztanánk. Bizonyosodj meg róla, hogy csak natúr, hozzáadott cukortól mentes terméket vásárolsz. A címkén csak mogyoróvaj, olaj és egy kevés só szerepeljen.

avokado2.jpg ()

Avokádó

Nem vitás, hogy az ízletes avokádó igazi szuperélelmiszer: egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, krémes íze pedig kielégíti az étvágyat. A friss kutatás szerint, ha ebédre avokádót eszünk, az éhséget felére csökkenthetjük. A résztvevőket két csoportra osztották, a fele evett avokádót, a másik fele nem, és azt vizsgálták, hogy a nap további szakaszában mennyire jelentkezik náluk az éhség. Az avokádót fogyasztók 40%-kal kevésbé voltak éhesek, mint akik kihagyták ezt a zöld finomságot, így a nassolást is könnyedén ki tudták hagyni. Mindig rakj avokádót a salátádba és a szendvicsedbe is!   

Pisztácia

A pisztáciában közel 10%-kal kevesebb kalória van, mint gondolnánk, egy adag csupán 160 kalóriát tartalmaz. A többi magnál így kalóriaszegényebb, a szervezetnek pedig duplán meg kell emésztenie a benne található zsírt. Érzed a zsírt, amikor pisztáciát ropogtatsz, de nem emészted meg, így tökéletes diétás csemege, hiszen elveszi az étvágyat. Ráadásul a pisztácia kevesebbet nyom, mint a többi mag, ami azt jelenti, hogy többet ehetsz belőle. Összehasonlításként dióból 14 felet ehetsz, mandulából 23 darabot, míg pisztáciából 43-at, ugyanannyi kalória mellett. Mindig héjas terméket válassz, mert így tovább tart megenni.  

Olívaolaj

Még egy oka van, amiért ezt az egészséges olajat nem mellőzheted az étrendedből: a német kutatók ugyanis azt találták, hogy az olívaolaj jobban laktat, mint más zsírok. A kutatás során a résztvevőket különböző zsírokkal etették joghurtba keverve: olívaolajjal, vajjal, repceolajjal és disznózsírral. Három hónapig figyelték, hogy a résztvevők mennyi kalóriát fogyasztanak. Akik olívaolajjal ették a joghurtot, közel 175 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz, mint a többiek. Természetesen neked nem kell a joghurtodba ezentúl olajat önteni a jóllakottság érdekében. Bármikor élvezheted az olíva jótékony hatását, ha főzöl, vagy épp salátát eszel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X