Főoldal > DIÉTA > 6 egészséges étel, aminek a fogyasztását túlzásba viheted

6 egészséges étel, aminek a fogyasztását túlzásba viheted

diétaétkezésfogyásgasztrohízástáplálkozás
0

Írta:

Nem titok, hogy egyes ételek csak üres kalóriák, míg mások tele vannak értékes tápanyagokkal. Azonban az már nem ennyire közismert, hogy még a legegészségesebb élelmiszereket is túl lehet adagolni.

Bizonyosodj meg róla, hogy a kedvenc diétás ételeidből pont eleget eszel: se nem túl sokat, se nem túl keveset. Íme, azok az ételek, amelyekből leginkább hajlamosak vagyunk túlenni magunkat.

Avokádó

Az avokádó jótékony hatásait egy teljes cikken át ragozhatnánk, többek között védi a szívet, segíti az emésztést, illetve ragyogóvá varázsolja a hajunkat és a bőrünket. Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy egy átlagos darab 322 kalóriát és 29 g zsírt tartalmaz! Egy adagnyinak használj fel csak egy harmad avokádót, ennyi elegendő ahhoz, hogy az előnyeit élvezhesd.

Kókuszdió

Ez a finomság tökéletes összetevője a magkeverékeknek, nagyszerű ízt ad a müzlinek és a zabkásának, de szárítva akár chipsként is ropogtatható. Tele van különböző tápanyagokkal, mint a laurilsav, a kálium vagy épp a rost, de ez is egy olyan étel, aminél különösen figyelni kell az elfogyasztott mennyiségre. Mindegy, hogy a müzlidet vagy épp a smoothie-dat ízesíted vele, két teáskanálnál ne adagolj többet belőle.

Chia mag

A szuperélelmiszerként emlegetett chia mag tele van Omega-3 zsírsavakkal, rosttal, antioxidánsokkal és fehérjével. Azonban, akár a joghurtodat, a smoothie-dat vagy épp a fogyókúrás salátádat turbózod fel vele, ügyelj arra, hogy egy teáskanálnál ne adj hozzájuk többet. Ennél nagyobb mennyiségben ugyanis a chia túlságosan megterheli az emésztőrendszert.

tulzas2.jpg ()

Banán

A banán tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de légy óvatos, ha te is azok közé tartozol, akik hajlamosak egyfolytában ugyanazt enni. A túl sok banán ugyanis magas glikémiás indexű, ráadásul kálium túladagolásod is lehet tőle, ami gyerekeknél kiemelten veszélyes. Azt ajánljuk, hogy ne egyél minden nap banánt, 2-3 darab hetente pontosan elegendő.

Quinoa

Bármennyire is gabonaféleként tartjuk számon, a quinoa valójában egy mag, amely tele van rosttal és fehérjével. Kalóriaértéke hasonló a gabonák energiatartalmával, fél csészényiben kb. 110 kalória rejlik. A probléma az, hogy az emberek extra egészséges ételként tartják számon, emiatt nem figyelnek oda az adagra. Pedig félcsészényi bőven elegendő belőle ahhoz, hogy túl sok bevitt kalória nélkül élvezhessük jótékony hatásait.

Smoothie

A wellness életmódot folytatók körében töretlen népszerűségnek örvendenek a különböző smoothie-k, a gond csak az, hogy pár korttyal csak úgy csúsznak le a kalóriák, ugyanakkor szilárd táplálék hiányában a test nem ad teltségérzet jelzést. Készítsd otthon a smoothie-d, hogy lásd, valójában mennyi ételt is használsz fel hozzá és tudatosítsd ezt magadban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X