Főoldal > DIÉTA > Te mennyire táplálkozol tisztán?

Te mennyire táplálkozol tisztán?

diétaételétkezésfogyásgasztrogyümölcsnövénytáplálkozászöldség
0

Írta: and

A legújabb amerikai trend szerint nem kell a kalóriákat számolnod és szélsőséges diétá

A legújabb amerikai trend szerint nem kell a kalóriákat számolnod és szélsőséges diétákat követned a sikerhez. Elég, ha „tisztán” eszel!

Egy sor diétán túl vagy már, de mindegyiket szívből utáltad? Sokszor érzed magad enerváltnak, allergiákkal küzdesz és gyakran vagy beteg? A Clean Eating neked is megoldást jelenthet, ez az életmód ugyanis nemcsak abban segít, hogy elérd és megtartsd az ideális testsúlyt, hanem az egészségedet is rendbe teszi. A „tiszta étkezés” nem fogyókúra, hanem életforma, amely nem tiltásokra épít, hanem arra sarkall, hogy mindenből az egészséges változatot keresd, tehát az egyszerű, finomítatlan dolgokat. Ha így teszel, lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz, és a kalóriák számolása nélkül fogyhatsz. Tartsd be az alapszabályokat, mellette sportolj hetente legalább háromszor, és élvezd az eredményt!

1. Feldolgozott helyett friss

Az előre csomagolt ételek, félkész élelmiszerek tele vannak nátriummal, cukorral, zsírral és adalékanyagokkal, amelyek mindamellett, hogy egészségtelenek, lassítják az emésztést és gátolják a tápanyagok felszívódását. Tény, hogy egyszerűbb levenni egy üveg paradicsomszószt a polcról, de legyünk őszinték, pont tíz perccel tartana tovább friss zöldségből elkészíteni ugyanazt – ráadásul még finomabb változatban. Amit lehet, állíts elő te magad, lehetőleg ellenőrzött forrásból származó alapanyagokból! Érezni fogod a különbséget: finomabb, táplálóbb ételek, teltségérzet helyett kellemes jóllakottság, könnyebb, gyorsabb emésztés.

2. Figyeld a címkét!

Persze, nem minden tiltott a csomagolt élelmiszerek és a készételek közül. De mielőtt választasz, nézd meg az összetevők listáját. Ugye, egyetértünk abban, hogy egy jó leveshez nem kell cukor, szója és E621? Ha az adott termékben háromnál is több az adalékanyag, akkor inkább kerüld el. Viszont a teljes kiőrlésű tészták, organikus és természetes alapanyagokból készült élelmiszerek közül bátran válogathatsz.

cleandiet2.jpg ()3. Jöhetnek a vitaminok

Mindennap kerüljön a tányérodra zöldség, gyümölcs – de ezekből is a frisset válaszd! A szervezet egészséges működéséhez létfontosságú a zöldségekben található vitamin, ám a főzés-feldolgozás során sok elvész ezekből. Ezért ha teheted, inkább nyersen fogyaszd őket. És nem, a banántorta, az ananászkonzerv és a zacskós málnaleves nem számít friss gyümölcsnek…

4. Légy jóban a sarki zöldségessel!

Keresd az őstermelőktől származó szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Ne bánd, ha a kedvenceid télen nem elérhetők, inkább fedezd fel a hazai idénykajákat akkor is, ha szűkebb a paletta, mint nyáron. Az idény szerinti zöldség- és gyümölcsfogyasztás a környezeti és ökológiai tényezők mellett azért fontos, mert ezeknek a terméseknek magasabb a tápértéke, több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatunk belőlünk. Az éretlenül leszedett, kontinenseken keresztül utaztatott, vegyszerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma elvész, mire az asztalodra kerülnek.

5. Zsírok helyett olajok

Figyelj rá, hogy a zöldségek mellett olajos magvak is kerüljenek mindennap a tányérodra – ezek egyrészt csökkentik a diabétesz kockázatát, szív- és érrendszeri védőhatásuk jelentős, másrészt természetes gyulladáscsökkentők is. Zsírok helyett pedig válaszd a hidegen sajtolt növényi olajokat, ezeket teheted salátára vagy használhatod zöldségkrémek készítéséhez is.

6. Cukor és szénhidrát – a jót válaszd

Nem kell kiiktatnod az életedből a zsírokat, a szénhidrátokat és a cukrot – de válaszd a „jót” belőlük. Sajtokból és húsokból a vékony, csökkentett zsírtartalmú, lehetőség szerint házi változatot keresd. Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű szénhidrátokat, finomított cukrok helyett pedig növényi cukrokat fogyassz, de azt is csak kis mennyiségben.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X