Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a fügéről

5 dolog, amit eddig nem tudtál a fügéről

diétaétkezésfogyásfügegyümölcstáplálkozásvitamin
0

Írta:

Ez a gyümölcs olyan régi, hogy már Ádámot ennek a levele takarta, amikor belekóstolt a tiltott gyümölcsbe. A füge az ígéret földjének jelképe, de nem kell a Bibliára hagyatkozni, hogy megkóstold. Egészségügyi előnyei tagadhatatlanok és még a fogyásban is segít.

 

Hazánkban a 16. században vált ismerté a füge, ám ekkor a rómaiak már 29 féle fügefajt ismertek. Indiában a szent fát tisztelték benne, míg a muszlimoknál szent gyümölcsnek számít. Fő termőhelyei Franciaországban, Spanyolországban és Törökországban vannak, de nálunk is megterem.

Egy a fontos: amikor csak lehet, majszolj belőle! Egy szem füge tartalmazza a napi rostszükségleted ötödét. Magas cukortartalma fokozza az endorfin kiválasztódást, ám ennek ellenére a füge 10 dekánként csak 60 kalóriát tartalmaz. Jelentős a káliumtartalma, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. Különböző antioxidánsokat és Omega-zsírsavakat tartalmaz. A benne található A-, C-, és B-vitaminok pedig segítik a táplálékok felszívódását. És az íze? Mézédes, kellemes zamat, amit nem lehet ott hagyni a gyümölcsös tálon.

1. Remek torok-gyógyszer

Ha unod már a fokhagymás torok-gyógyító, köhögést csillapító szereket, akkor próbáld ki a fügét. Keverd össze mézzel (lehetőleg a száraz vagy aszalt fügét) és fogyaszd el. Pár órán belül már csillapodni fog a torokfájás és még jól is laktál.

2. Salaktalanító és fogyást felpörgető

Apró magvai segítik a táplálék gyorsabb előrejutását az emésztőrendszerben, valamint a belek falára tapadt salakanyagok kiürülését. A méreganyagok kiürülését követően az emésztőrendszer nagyobb hatékonysággal képes dolgozni, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása könnyebbé válik. Mindennek köszönhetően az anyagcsere is felpörög, és beindul a fogyás: minél nagyobb a leadni kívánt súly, annál látványosabb az eredmény.

fuge2.jpg ()

3. Cukorbetegség ellen hatásos

Mivel az egészséges füge káliumtartalma magas, segít csökkenteni az inzulinszintet. Ráadásul nem csak a magok, hanem a fügelevél is anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szüksége a cukorbetegeknek. Kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást is.

4. Bőrproblémák ellen

Növényi rostjainak köszönhetően bőrtisztító hatása van. A gyümölcsben található pszoralensz vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is. Pattanások kezelésére olykor hatékonyabb, mint a kozmetikus. Összetört fügéből készíts pakolást, kend fel a bőrödre, és hagyd száradni 15-20 percig. Alkalmazhatod akár naponta többször is, főleg mert az öregedés ellen is védelmet nyújt.

5. Vágyfokozó

Nem véletlen az Édenkertben való szereplése sem… Édes íze fokozza  az úgynevezett boldogsághormon, az endorfin kiválasztását. Oldja a gátlásokat és fokozza a szexuális vágyat, így a romantikus esték elengedhetetlen „kelléke” lett a gyümölcs.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X