Főoldal > DIÉTA > A zöld az új fehér(je)!

A zöld az új fehér(je)!

diétaétkezésfehérjefogyástáplálkozászöldség
0

Írta: and

Egy darabig parkolópályára állíthatod a tojást, a görög joghurtot és a csirkemellet, itt

Egy darabig parkolópályára állíthatod a tojást, a görög joghurtot és a csirkemellet, itt vannak a fehérje-trónkövetelők! Olyan zöldségeket mutatunk, amik a rost mellett fehérjékben is bővelkednek.

Articsóka

Két kisebb fej kb. 6 gramm fehérjét tartalmaz, ami egy tojás fehérjetartalmának felel meg. Az ehető virágok antioxidánsként működnek, csökkentik az ártalmas koleszterin (LDL) szintjét, és segítik az emésztést. Az articsóka afrodiziákumként is ismert, úgyhogy a pasid tányérjára is csempéssz belőle egy keveset…

Spárga
A fehér és a zöld változat esetében is szálanként egy gramm fehérjével számolhatsz, aminek a többsége igen értékes aminosav formájában kerül a szervezetbe. Ha családalapításon gondolkodtok, vagy már úton van a baba, ne spórolj vele, mert kiemelkedő a folsavtartalma is – mindössze 100 gramm spárgával fedezheted a napi szükségletedet. A diétázók egyik kedvenc alapanyaga, mert a szára tele van rostokkal, amik felpörgetik az anyagcserét.

zoldfeherje2.jpg ()

Karfiol
Bár egy adagban (100 g) „csak” 1 gramm fehérje van, nagyobb mennyiségben fogyasztva már kiadós protein-utánpótlást biztosít. Karfiollal szuperül helyettesíthetők például a szénhidrátdús alapanyagok – a hamis pizzatésztát próbáltad már? Egy fej karfiol rózsáit aprítsd morzsásra, párold puhára, és egy laza szövésű textílián át nyomkodd ki belőle a felesleges vizet. A masszába keverj bele egy tojást és egy pici zsírszegény sajtot, majd terítsd szét kör alakban egy tepsire, és már mehetnek is rá a kedvenc (diétás) feltéteid – isteni finom lesz!

Brokkoli
Nem véletlen, hogy a testépítők egyik kedvenc zöldségkörete, egy maréknyi brokkolirózsa ugyanis kb. 3 gramm fehérjét biztosít a szervezetnek, ráadásul tele van antioxidánsokkal, amik elősegítik az edzések utáni regenerálódást. Felejtsd el az iskolai menza szétfőtt brokkoliját – minél kevesebb ideig főzöd/párolod, annál több értékes anyag marad benne!

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X