Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a mandarinról

5 dolog, amit eddig nem tudtál a mandarinról

C-vitamincitrusfélediétaegészségétkezésfogyásgyümölcsmandarintáplálkozás
0

Írta: and

A hideg hónapok legtáplálóbb gyümölcse, ami olyan jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, amit eddig talán nem is sejtettél.

 

Ez az Indokínából származó narancssárga gyümölcs csak a 19. században került Európába, de onnantól igazi kedvenccé vált. Magas C-vitamin és egyéb ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert, vitalizál. A benne található sok-sok A-vitamin gyulladáscsökkentő szerepet tölt be. Többek között magas rosttartalma miatt is jótékonyan hat az emésztésre, májtisztító hatású, sőt a hasmenés ellen is ajánlott.
Sőt, láz esetén a leve segít, hogy a szervezet ne száradjon ki. A benne található fitoösztrégennek köszönhetően meggátolja, illetve késlelteti a szervezetben kialakuló hormonelégtelenséget.

1. Kiváló zsírégető
Ha fogyni vágysz, az egyik legtökéletesebb megoldás a mandarin. Magas C-vitamin tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Amellett, hogy segít a zsírégetésben, nagyon ízletes és laktató gyümölcs, így remekül kiegészíti a kevésbé zamatos ételeket. Nem csak magában fogyaszthatod, próbáld ki salátában is, vagy magokkal. Meglepő párosítás, de legtöbbször bevállik.

mandarin2.jpg ()

2. Csökkenti a koleszterinszintet
Rendszeres fogyasztása segíti csökkenti a koleszterin szintet, ugyanakkor támogatja az erek, vénák helyes működését, meggátolja a vérrögképződést, sőt a szívműködést is segíti. Sőt, a máj megtisztításában is jelentős szerepet játszik.

3. Jó megoldás a görcsök ellen
A mandarin olaja igazi csodaszer az izomgörcsök ellen, így rendszeres testmozgás mellett nem csak ajánlott, de kötelező is (lenne) napi néhány szem mandarin elmajszolása. De olyan típusú göcsök esetében is bevethető, mint például a légző-, az ideg- vagy a bélrendszerben keletkezett görcsölés, asztma, hörghurut, súlyos köhögés, vagy akár a görcsös hasmenés.

4. Vértisztító és vérzéscsillapító
Segít a szervezeted méregtelenítésében, eltávolítja a felesleges anyagokat. Emellett növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Az erős vérzést is segít enyhíteni, ezért menstruáció esetén különösen hasznos lehet a fogyasztása.

5. Májtisztító és cukorszint-csökkentő
Ezt a részt rendszerint kidobjuk, hacsak nem a forralt bor ízesítésére szánjuk. Pedig májtisztító főzet is készíthető belőle, sőt a cukorbetegek számára különösen hatékony része ez a gyümölcsnek. Segít a vércukorszint csökkentésében. A főzet elkészítése nem bonyolult: ne dobd ki, legalább három mandarin héját! Ezeket 10 percig forralod 1 liter vízben. Tárold hűtőben, szűretlenül, és naponta fogyassz belőle egy pohárral.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X