Főoldal > DIÉTA > Fogyaszt, vitalizál, véd a ráktól a vöröskáposzta

Fogyaszt, vitalizál, véd a ráktól a vöröskáposzta

diétaétkezésfogyásgasztrokáposztakáposztafélelilakáposztatáplálkozásvitaminvöröskáposzta
0

Írta:

Edd minél gyakrabban ezt a káposztafajtát, a tested hálás lesz érte!

A vöröskáposzta (vagy lilakáposzta) őshazája Kis-Ázsia, azonban igen korán átkerült Európába is, és ha már itt volt, a magyar konyhákba is eljutott. Már a rómaiak és a görögök is csodaszernek tartották jelentős vitamintartalma miatt. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően télen is könnyedén beszerezhető, és érdemes is minél többet fogyasztani belőle!

A zöldség könnyedén felismerhető nagy gömb alakjáról és lila színéről. Íze enyhén édeskés, lágy, jellegzetes káposztaíz. Leginkább frissen történő fogyasztásra alkalmas, értékes tápanyagtartalmát is ekkor őrizzük meg a legjobban, de párolva is sűrűn kerül az ebédlőasztalra.

Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba, így a szuperételek egyike. A vöröskáposzta kalóriatartalma 31 kcal/100gr, szinte teljesen zsírmentes.

Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az antocián adja a vöröskáposzta színét is. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

voroskaposzta2.jpg ()

Glukozinolát-tartalmuk miatt a káposztafélék fogyasztásával a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbélrák kockázata csökken. A főtt vöröskáposzta hatékonyan növeli a kémiai karcinogének méregtelenítőinek tartott enzimek szintjét. Van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód és kén. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében is. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat, valamint lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.

Könnyen beszerezhetjük bármelyik zöldségesnél, piacon, vagy hipermarketben is. Mindig az egészséges, hibátlan, élénk, de nem feketés-lila káposztát válasszuk ki megvételre. Egész évben tárolható pincébe rakva, az ideális hőmérséklet számára a 2-3 C fok, viszont a tárolás során a C-vitamin tartalma jelentősen csökken, így érdemes mindig frissen vásárolni. Otthon már csak meg kell mosni, szeletelni vagy gyalulni, és bátran lehet csemegézni a nap bármelyik szakában.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X