Főoldal > DIÉTA > Fantasztikus feta

Fantasztikus feta

diétaétkezésgasztrorecepttáplálkozás
0

Írta: and

A sajtimádók egyik kedvence a feta, a görög csoda, amely számos ételbe beilleszthető, könnyedén

A sajtimádók egyik kedvence a feta, a görög csoda, amely számos ételbe beilleszthető, könnyedén variálható hozzávaló.
Ezt a kecske-, illetve juhtejből, vagy ezek keverékéből készült, sós, savanykás (sós lében tárolandó) salátákhoz kitűnő étket Görögországban sokféle étel készítésére használják. S bár a feta sajt eredete egyes legendák szerint még az olümposzi istenek korából származik, az biztos, hogy mára az ország egyik jellegzetességévé vált. 

Miért is válaszd?
– Fehérjetartalma nagy, 10 dkg sajttal napi fehérjeszükségleted 35-45 %-a fedezheted. A tejfehérje könnyen emészthető, ami jól jön a szellemi erőfeszítéseknél. A sajt aminosavai ugyanis a központi idegrendszer megfelelő működéséért is felelnek.

– Zsírban is gazdag, ez akár az 50%-ot is elérheti. De nem kell megijedni, mert jórészt telítetlen zsírsavakról van szó, ami viszont szintén fontos a szervezet számára. 10 dkg sajt a napi zsírszükséglet kb. 10-15%-át fedezi. Ezért ha testzsírt akarsz csökkenteni, egyél például zsírszegény sajtokat a testmozgás mellett. A tejzsír olvadáspontja alacsony, így a szervezetben könnyen és gyorsan felszívódik.

– A benne lévő kis mennyiségű tejcukornak köszönhetően alacsony a szénhidráttartalma.

– Ásványi anyagokban, így kalciumban, foszforban, nátriumban, káliumban, kloridban és magnéziumban gazdag, nyomelemek közül ugyanakkor a vasnak és a cinknek a forrása.

– Vitamintartalma változó. Ez függ az évszaktól – a nyáron és ősszel fejt tej jóval tápanyagdúsabb -, és a sajt zsírtartalmától. A zsírban oldódó vitaminok közül az A-vitamin emelkedik ki, míg a vízben oldódóak közül a B-vitamin csoport.

feta2.jpg ()Variációk egy témára

1.    Kínálhatod előételként csak úgy magában vagy zöldségekkel, olívabogyóval.
2.    Bármilyen sós lepényt vagy quiche-t gazdagíthatsz fetával.
3.    Sütheted is. Ilyenkor olívaolajjal meglocsolva, paradicsomkarikákkal lefedve csak addig süsd, míg a paradicsom megpuhul és a sajt is kap egy kis színt.   
4.    A töltött zöldségeket is gazdagíthatod feta sajttal.
5.    A feta ugyan nem nagyon olvad, de jól kombinálhatod sok mediterrán összetevővel, így például passzol pizzához, focaccia típusú kenyérhez, sőt rántottához, quiche töltelékhez is.
6.    Egytálételekbe is remek, sőt tölteni is lehet vele húst vagy szőlőlevelet. A legegyszerűbb sült steak krumplit is egyedi fogássá varázsolhatod, ha kevés szűz olívaolajjal meglocsolod, és morzsolsz rá némi sajtot.
7.    Jól fűszerezhető. Kifejezetten jó ízhatást érhetsz el zöldfűszerekkel, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal. A borsok közül megy hozzá a fekete, a zöld- és a rózsabors is.
8.    Borozáshoz remek kísérő falatkákat kaphatsz, ha bepácolod a felkockázott fetát chilivel, zöldfűszerekkel vagy színes borssal gazdagított olívaolajjal.

Feta golyók, cukkínivel

Hozzávalók (kb. 20 golyóhoz):
–    1 nagy cukkini (kb. 35 dkg)
–    1 nagy fej vöröshagyma
–    3 gerezd fokhagyma
–    15 dkg feta sajt
–    (1 tojás – elhagyható)
–    ízlés szerint fűszerek, pl: oreganó, kakukkfű, bazsalikom, bors
–    liszt (kb. 5-10 evőkanálnyi)
–    zsemlemorzsa
–    pár szem olívabogyó
–    olaj a sütéshez

Elkészítés: Reszeld durvára a cukkinit és a hagymát. Majd keverd el egy tálban a fűszerekkel, villával összenyomott feta sajttal és nyomkodd bele a fokhagymát is. (Só nem kell, mert a sajttól sós lesz.) Evőkanalanként addig adagold hozzá a lisztet, míg golyókat tudsz belőle formázni. Nem baj, ha puha, mert a zsemlemorzsába forgatva úgyis összeáll. Olajban süsd ki. Kínáld párszem olívabogyóval és egyéb mártogatóssal, pl. fokhagymás fetakrém, fokhagymás joghurt, s máris a tengerparton érzed majd magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Színezd ki a várost és nyerj!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X